Αν και είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς ο χώρος του αθλητισμού, τον οποίο πολλοί από εμάς αγαπάμε, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο μπορεί νεαροί αθλητές αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι μέσω των διάφορων ιδιοτήτων τους, να είναι ευάλωτοι σε διάφορες μορφές κακοποίησης.
Αυτές οι μορφές κακοποίησης και παρενόχλησης σύμφωνα με το *IOC Consensus Statement μπορούν να εκδηλωθούν σε συνδυασμό ή μεμονωμένα. Οι μορφές αυτές είναι:
- Ψυχολογική κακοποίηση
- Σωματική κακοποίηση
- Σεξουαλική παρενόχληση
- Σεξουαλική κακοποίηση
- Παραμέληση
*International Olympic Committee (IOC) Consensus Statement
- Ψυχολογική κακοποίηση
Σημαίνει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη πράξη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλεισμού, της απομόνωσης, της λεκτικής επίθεσης, της ταπείνωσης, του εκφοβισμού, της ρατσιστικής συμπεριφοράς ή οποιασδήποτε άλλης αντιμετώπισης που μπορεί να μειώσει την αίσθηση της ταυτότητας, της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησης.
- Σωματική κακοποίηση
Σημαίνει οποιαδήποτε σκόπιμη και ανεπιθύμητη πράξη – όπως για παράδειγμα γρονθοκόπημα, ξυλοδαρμός, κλοτσιές, δάγκωμα και κάψιμο – που προκαλεί σωματικό τραύμα ή τραυματισμό. Η πράξη αυτή μπορεί επίσης να συνίσταται σε αναγκαστική ή ακατάλληλη σωματική δραστηριότητα (π.χ. ακατάλληλα για την ηλικία ή τη σωματική διάπλαση· όταν προκαλείται τραυματισμός ή πόνος), αναγκαστική κατανάλωση αλκοόλ ή αναγκαστικές πρακτικές ντόπινγκ.
- Σεξουαλική παρενόχληση
Οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης, λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να λάβει τη μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.
- Σεξουαλική κακοποίηση
Κάθε συμπεριφορά σεξουαλικής φύσεως, είτε με επαφή, είτε χωρίς επαφή ή διείσδυση, όταν η συγκατάθεση εξαναγκάζεται/χειραγωγείται ή δεν δίνεται ή δεν μπορεί να δοθεί.
- Παραμέληση
Στον αθλητισμό αφορά στην μη παροχής φροντίδας στον αθλητή/τρια, από τον προπονητή/τρια ή άλλο άτομο επιφορτισμένου με την φροντίδα του/της, γεγονός που προκαλεί βλάβη ή δημιουργεί συνθήκες κινδύνου. Επίσης, η παράβλεψη των απαιτήσεων αναφορικά με την εκπαίδευση και την ευημερία των αθλητών/τριων, η παράβλεψη των κοινωνικών αναγκών των αθλητών/τριών, η πλημμελής συμβουλευτική υποστήριξη σε έναν αθλητή/τρια που εμφανίζει ψυχολογική φόρτιση, η αποτυχία παρέμβασης όταν γνωρίζουν ότι ο/η αθλητής/τρια τους είναι θύμα κακομεταχείρισης ή κακοποιητικής συμπεριφοράς.
Η παρενόχληση και η κακοποίηση δεν έχουν θέση στον αθλητισμό και στην κοινωνία. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου κόσμου.
Για το λόγο αυτό, ο ΣΕΓΑΣ δημιούργησε την δική του πολιτική διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να εξασφαλίσει την προστασία και την ασφάλεια όχι μόνο των αθλητών αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στον αθλητισμό ως προπονητές, ως προσωπικό, ως εθελοντές, ως γονείς των αθλητών κτλ.
Εάν έχεις υποψίες ότι υπήρξε κατάχρηση, παρενόχληση ή εκμετάλλευση σε κάποιον, μπορείς να το αναφέρεις μέσω της ειδικής και εμπιστευτικής πλατφόρμας που φιλοξενείται στο site της Ομοσπονδίας www.segas.gr. Αυτή η πλατφόρμα είναι πλήρως ασφαλής και οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν ανώνυμα.
Οι καταγγελίες γίνονται αντικείμενο διαχείρισης από την Safeguarding Officer της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με την Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ.
Εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην συμπλήρωση της φόρμας ή εάν δεν είστε σίγουροι για το αν πρέπει να αναφέρετε ένα περιστατικό, επικοινωνήστε μαζί μας στο email safeguardingofficer@segas.gr.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ανησυχίας ότι κάποιος κινδυνεύει άμεσα καλέστε απευθείας την αστυνομία στο 100.