Ιστορικό

Πρωταρχικό ρόλο στον αθλητισμό, τόσο της πατρίδας μας αλλά και στον Παγκόσμιο, έπαιξε ο ΣΕΓΑΣ, αφού ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που ιδρύθηκε (1897) και καλλιέργησε-εξέλιξε, από την ίδρυσή του και για πολλές δεκαετίες, όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεΐ, κολύμπι, τένις, ξιφασκία, ποδηλασία, γυμναστική, πάλη, πυγμαχία, ιππασία, σκοποβολή, τζούντο κ.α) που στη συνέχεια έγιναν ανεξάρτητες ομοσπονδίες.

Ο ΣΕΓΑΣ οργάνωσε τον αθλητισμό μας. Είχε την τύχη να ενταχθούν στις τάξεις του άνθρωποι πνευματώδεις και οραματιστές που δημιούργησαν  ένα αθλητικό κίνημα μεταδίδοντας τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και τον Πολιτισμό της Ελλάδας στην υφήλιο, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην Παγκοσμιότητα του αθλητισμού, στην ειρήνη και τον πολιτισμό. Η ίδρυση της Ομοσπονδίας ήρθε σαν συνέχεια και ανάγκη για την καλύτερη οργάνωση του αθλητισμού μας που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει και συνέχιζε μέσα στους αιώνες να συγκινεί το λαό μας. Με την ανακήρυξη της Ελληνικής ανεξαρτησίας γίνονται προσπάθειες για την συστηματική διδασκαλία και εξάσκηση των μαθητών στα σχολεία.

Πριν τους Α’ σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, είχαν γίνει ήδη 4, οι λεγόμενες ΖΑΠΠΕΙΕΣ Ολυμπιάδες, που μέσα από αυτές φάνηκαν οι πρώτοι προβληματισμοί για την σωστή προετοιμασία των αθλητών αλλά και την οργάνωση αγώνων. Η αναβίωση, η ανάθεση και η επιτυχημένη τέλεση στην Αθήνα των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων είχαν σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να θέλουν να γυμνάζονται, να αυξάνονται οι τοπικοί αγώνες σε διάφορα μέρη της χώρας, με αποτέλεσμα να ιδρυθούν νέοι σύλλογοι (37 εκείνη την εποχή) για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Με τους προβληματισμούς που είχαν ενσκήψει, γίνεται η πρώτη κίνηση για ίδρυση ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ αθλητικών σωματείων, στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895, όταν ο «Παναχαΐκός Γ.Σ.» κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους της «Γ.Ε. Πάτρας», του «Πανελληνίου Γ.Σ.», του «Εθνικού Γ.Σ.» και του «Παναιτωλικού» για να συζητήσουν την τέλεση προκριματικών αγώνων για την Α’ Ολυμπιάδα της Αθήνας που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικοί και σε ευρεία κλίμακα. Στη σύσκεψη αυτή, οι 5 υπέγραψαν πρακτικό που δήλωνε την συμφωνία τους για τη σύσταση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, όλων των Ελληνικών συλλόγων, με σκοπό τη καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ τους. Μετά την πρώτη αυτή έγγραφη διατύπωση των συλλόγων (20/2/1895) για ίδρυση ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις γινόταν λόγος για το θέμα αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την υλοποίηση της ιδέας.

Στη Πάτρα και πάλι με την ευκαιρία των «Παναχαΐκών Αγώνων» που οργάνωσε ο ομώνυμος σύλλογος της πόλης στις 19-20-21 Μαίου 1896 και οι οποίοι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, τέθηκε και πάλι το θέμα για την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Σε αυτή τη συνάντηση παρόντες ήταν πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και μεταξύ τους ο Πρόεδρος του «Πανελληνίου Γ.Σ.» Σπύρος Λάμπρου και ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Αντωνόπουλος οι οποίοι εξουσιοδοτήθηκαν να υλοποιήσουν τη θέληση των συλλόγων. Ο «Πανελλήνιος» εργάστηκε με ζήλο και στις 25 Οκτωβρίου 1896 έστειλε σε όλους τους συλλόγους της εποχής (52), εγκύκλιο που τους καλούσε σε Συνέδριο στις 11-15 και 17 Ιανουαρίου 1897 με θέμα την ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, τη ψήφιση καταστατικού και εκλογές. 

Πραγματικά στις 11 Ιανουαρίου 1897, ημέρα Σάββατο και ώρα 14:00 στην  πρώτη συγκέντρωση στο γυμναστήριο του «Πανελληνίου Γ.Σ.» ήταν παρόντες και διαπιστεύτηκαν 28 σύλλογοι. Από την άλλη μέρα Κυριακή 12 και μέχρι στις 15 Ιανουαρίου 1897 συνήλθε επίσημα το Συνέδριο στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου « Παρνασσός» και αποφασίστηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και το καταστατικό του. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1897 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. (ΒΔ 7/2/1897 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ΦΕΚ 25 στις 7/2/1897 τεύχος Β).

Ο ΣΕΓΑΣ από την ίδρυσή του, πρωτοστάτησε και πρόσφερε το οργανωτικό και αγωνιστικό εκείνο πλαίσιο που χρειαζόταν ο Ελληνικός Αθλητισμός για να αναπτυχθεί και να δώσει ευκαιρίες στους νέους και στις νέες που με την σειρά τους δόξασαν την Ελλάδα. Καθιέρωσε την πρώτη συνάντηση μεταξύ εθνικών ομάδων (1928) τους Βαλκανικούς Αγώνες. Το 1934 προκηρύσσει τους 1ους Μεσογειακούς αγώνες (που όμως δεν διεξήχθησαν) και το 1935 βραβεύεται από την ΔΟΕ με το Ολυμπιακό Κύπελλο, για τις υπηρεσίες του στον αθλητισμό, στη διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας, για τις διοργανώσεις διεθνών και μη αγώνων, τη συμμετοχή του σε αγώνες και γιατί ήταν ο ΙΔΡΥΤΗΣ των Βαλκανικών και των Μεσογειακών αγώνων. 

Δεν είναι βέβαια η μόνη αναγνώριση και βράβευση του ΣΕΓΑΣ για την προσφορά του. Έχει αναγνωριστεί η προσφορά του και έχει βραβευθεί από όλους τους Εθνικούς (Προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς, Ακαδημία, Δήμους κ.λ.π.) και Διεθνείς Αθλητικούς φορείς (ΔΟΕ,IAAF κ.λ.π.). Ανέδειξε Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές Ευρώπης, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Αθλητές που κατέρριψαν παγκόσμια ρεκόρ και πολλούς άλλους που πρωταγωνίστησαν ή πρωταγωνιστούν σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την πολύχρονη εμπειρία του διεκδίκησε, ανέλαβε και οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία αγώνες που είναι σημείο αναφοράς στο αθλητικό στερέωμα όπως, το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «Αθήνα ’97», τους Πανευρωπαϊκούς ’69 και ’82, τους Πανευρωπαϊκούς κλειστού ’85, το Παγκόσμιο Ε/Ν ’86, τον Τελικό Γκραν Πρι ’90 και το 2009,  τους Μεσογειακούς ’91, το παγκόσμιο σκυταλοδρομιών σε ανώμαλο δρόμο ’94, το παγκόσμιο κύπελλο μαραθωνίου ’95, το παγκόσμιο κύπελλο 2006, σειρά Βαλκανικών, Μπρούνο Τζάουλι και άλλων αγώνων.

Ο ΣΕΓΑΣ συνεχίζει να εμπνέει και να προσφέρει στον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ και την ΕΙΡΗΝΗ παρά τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει και τις όποιες κοσμοϊστορικές αλλαγές έχουν συντελεστεί. Σχεδιάζει, θεσμοθετεί και πρωτοστατεί στο αθλητικό στερέωμα με γνώμονα το παρελθόν και στόχο το μέλλον. ΜπΖ 

Κατεβάστε την εφαρμογή