Δεν είναι λίγες οι εικόνες που έχει να θυμάται κανείς από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανοιχτού στίβου στο πέρασμα των χρόνων. Εικόνες μοναδικές, γεμάτες θέαμα και ουσία, συναγωνισμό και υψηλές επιδόσεις. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου είναι μία από τις σημαντικότερές διοργανώνεις του πλανήτη. Ένα γεγονός που απασχολεί ανθρώπους σε όλη τη γη. Η Ελλάδα έχει γράψει την δική της μικρή – αλλά συνάμα σημαντική- ιστορία στο θεσμό. Από το 1983 έως και σήμερα έχει κατακτήσει 22 μετάλλια σε συνολικά οχτώ διοργανώσεις, ενώ είχε συμμετοχή και στις 17 στάσεις που έχουν διεξαχθεί.
ΝΤΟΧΑ 2019
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Η Ελλάδα συμμετείχε με 16 αθλητές και αθλήτριες στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε ένα πρωτάθλημα, με πολλές ιδιαιτερότητες λόγω της επιλογής της χώρας, αλλά και της χρονικής στιγμής που έγινε. Οι αγώνες διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, προκειμένου οι θερμοκρασίες να είναι σχετικά φυσιολογικές, γεγονός που δημιούργησε αρκετά προβλήματα στον αγωνιστικό προγραμματισμό της σεζόν. Παρόλα αυτά η χώρα βρέθηκε για όγδοη φορά στον πίνακα των μεταλλίων χάρη στην Κατερίνα Στεφανίδη. Η αθλήτρια για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση ανέβηκε στο βάθρο των νικητριών κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ με 4,85 μέτρα. Στα 21 του χρόνια ο Μίλτος Τεντόγλου αγωνίστηκε στον πρώτο τελικό της καριέρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο πρωταθλητής μας ολοκλήρωσε τον αγώνα του στην 10η θέση με 7,79 μ. και πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια. Ο Κώστας Δουβαλίδης πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς έφτασε στην 14η θέση του κόσμου, βελτιώνοντας παράλληλα στον προκριματικό το ρεκόρ της σεζόν. Στον τελικό του επί κοντώ αγωνίστηκε και η Νικόλ Κυριακοπούλου, όπου ήταν 13η με 4,50 μέτρα.
Συγκλονιστικές ήταν οι προσπάθειες των αθλητών μας στα αγωνίσματα του δρόμου σε υψηλές θερμοκρασίες και μεταμεσονύκτιες ώρες. Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, η Αγγελική Μακρή, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο αγωνίστηκαν με την ψυχή τους και πέτυχαν εξαιρετικά πλασαρίσματα ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου, σε απάνθρωπες – όπως τις χαρακτήρισαν οι ίδιοι – συνθήκες.
Κοντά σε πρόκριση στον τελικό των αγωνισμάτων τους βρέθηκαν οι Κώστας Φιλιππίδης (13ος 5,70 μ.), Μιχάλης Αναστασάκης (13ος 75,07 μ.).
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Η Μουχαμάντ (ΗΠΑ) θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πρόσωπα του 17ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος χάρη στην μοναδική εμφάνιση και το εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. εμπόδια. Η 29χρονη αθλήτρια διένυσε την απόσταση σε 52.16 και βελτίωσε το δικό της 52.20 πετυχαίνοντας μία από τις σημαντικότερες στιγμές της διοργάνωσης.
Μια ολόκληρη Ήπειρο εκπροσώπησε ο Άντερσον Πέτερς, που έγινε ο πρώτος αθλητής από τη Νότιο Αμερική που κατακτά χρυσό στον ακοντισμό. Ο αθλητής από την Γρενάδα ολοκλήρωσε τον αγώνα του με 86,69 μ., που του χάρισε τη νίκη στη διοργάνωση. Η Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία) επικράτησε στο μήκος με 7,30 μ. (-0,8) και στέφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η νεαρή βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ και την κορυφαία επίδοση στον κόσμο και βρέθηκε μόλις έξι εκατοστά από το ρεκόρ αγώνων.
Ο Μουτάζ Μπαρσίμ παρά τα όποια προβλήματα τραυματισμού, που αντιμετώπισε πριν τη διοργάνωση αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με άλμα στα 2,37 μέτρα. Στους αγώνες συμμετείχαν 1.775 αθλητές από 204 και στην κορυφή του πίνακα των μεταλλίων βρέθηκαν οι ΗΠΑ με 29 μετάλλια.
ΛΟΝΔΙΝΟ 2017
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Με 20 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχε η χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνο, εκεί όπου η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας της. Η κορυφαία άλτρια του επί κοντώ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου μπροστά σε χιλιάδες φίλους του στίβου ξεπέρασε τα 4,91 μ., επίδοση που αποτελεί μέχρι σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ και η έβδομη επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως. Ο Γιάννης Κυριαζής ήταν έκτος στον ακοντισμό με 84,52 μ., ενώ ο Λυκούργος Τσάκωνας είχε φτάσει στον ημιτελικό των 200 μ., όπου είχε πετύχει 20.73, ενώ νωρίτερα στον προκριματικό είχε σημειώσει 20.37. Στον ημιτελικό των αγωνισμάτων τους συμμετείχαν οι Μαρία Μπελιμπασάκη στα 200 μ. (23.21ημ./23.16πρ.) και η Ειρήνη Βασιλείου (53.27ημ./52.61πρ.).
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Το εντυπωσιακό Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου ήταν κατάμεστο από τους φίλους του στίβου, που δημιουργήσαν μοναδική ατμόσφαιρα. Συνολικά συμμετείχαν 1.857 αθλητές και αθλήτριες από 197 χώρες ενώ στο Λονδίνο όπως και στην Αθήνα 26 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο, που είναι οι περισσότερες στην ιστορία, ανά διοργάνωση. Δίχως αμφιβολία μία από τις σημαντικότερες στιγμές της διοργάνωσης ήταν ο αποχαιρετισμός του Γιουσέιν Μπολτ. Ο κορυφαίος σπρίντερ όλων των εποχών κι ένας από τους κορυφαίους αθλητές σε όλα τα σπορ παγκοσμίως, ολοκλήρωσε την καριέρα του στο Λονδίνο. Ο Μπολτ ήταν τρίτος στα 100 μ. με 9.95 πίσω από τους Γκάτλιν (ΗΠΑ) και Κόλεμαν (ΗΠΑ), που σημείωσαν 9.92 και 9.94 αντίστοιχα και αποθεώθηκε όσο λίγοι στη διάρκεια των αγώνων. Ο αθλητής δεν κατάφερε να τελειώσει όπως θα ήθελε τους αγώνες, αφού τραυματίστηκε στα 4Χ100 μ. κι έτσι η ομάδα του δεν μπόρεσε να τερματίσει. Στις σημαντικές στιγμές των αγώνων τα 16 μετάλλια της Άλισον Φίλιξ σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το πέμπτο του Ρενό Λαβιλενί στο επί κοντώ, αλλά και η νίκη του Μο Φάρα στα 10.000 μ. με 26.49.51.
ΠΕΚΙΝΟ 2015
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Με 10 αθλητές και αθλήτριες πήρε μέρος η χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015 στο Πεκίνο, στη «Φωλιά του πουλιού», όπου το 2008 έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Νικόλ Κυριακοπούλου ήταν αναμφίβολα το πρόσωπο από ελληνικής πλευράς, αφού κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ με άλμα στα 4,80 μέτρα και να πετύχει τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της και μία από τις σημαντικότερες της χώρας μας. Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε ο Λυκούργος Τσάκωνας, που έφτασε στον ημιτελικό των 200 μ. και κατέλαβε τελικά την 11η θέση, ενώ στον τελικό του ύψους πήρε μέρος και ο Κώστας Μπανιώτης, που ήταν 14ος με 2,20 μ.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Ο Αστον Ίτον ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης, καθώς συγκέντρωσε 9.045 β. και πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το Πεκίνο ήταν η τελευταία ανάμνηση του Ιτον στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο ολοκλήρωσε την καριέρα του. Ο Γιουσέιν Μπολτ στο Πεκίνο κατέκτησε άλλα τρία χρυσά μετάλλια και έφτασε τα 11 στην διοργάνωση. Η επικράτηση της Κένυας στον πίνακα των μεταλλίων ήταν αναμφίβολα ένα από τα γεγονότα που προκάλεσε αίσθηση.
ΜΟΣΧΑ 2013
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Με 17 αθλητές και αθλήτριες ταξίδεψε η εθνική ομάδα στην Μόσχα για το Παγκόσμιο του 2013. Η ελληνική αποστολή είχε πέντε αθλητές στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Οι Λούης Τσάτουμας (μήκος – 7,98 μ.), Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ – 5,65 μ.), Κώστας Μπανιώτης (ύψος – 2,25 μ.) και Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν – 16,66 μ.) βρέθηκαν στην 10η θέση των αγωνισμάτων τους, ενώ η Αθανασία Πέρρα ήταν 12η στο τριπλούν με 12,75 μέτρα. Από τους 17 της Μόσχας, οι οχτώ θα πάρουν μέρος και στο Πεκίνο.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Ο Γιουσέιν Μπολτ έβαλε και πάλι τα πράγματα στη θέση τους, κατακτώντας χρυσό μετάλλιο τόσο στα 100 μ. και τα 200 μ. όσο και στα 4Χ100 μ. (εκεί όπου η ομάδα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 37.04), ενώ κάτι ανάλογο πέτυχε και η επίσης Τζαμαϊκανή Σέλι Αν Φρέιζερ, νικήτρια σε 100 μ., 200 μ. και 4Χ100 μέτρα.
Ο Τέντι Ταμγκό ήταν ο μεγάλος νικητής στο τριπλούν με 18,04 μ., ενώ ο Μο Φάρα έκανε το νταμπλ σε 5.000 μ. και 10.000 μέτρα.
ΝΤΑΕΓΟΥ 2011
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Ο Δημήτρης Χονδροκούκης ήταν η καλύτερη ελληνική παρουσία στη διοργάνωση του 2011. Ο άλτης του ύψους ξεπέρασε το 2,32 μ. κατέλαβε την πέμπτη θέση και έχασε το χάλκινο μετάλλιο με διαφορά προσπαθειών. Συνολικά πέντε άλτες ξεπέρασαν το παραπάνω ύψος. Μία θέση χαμηλότερα ολοκλήρωσε τον αγώνα του ο Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος ανέβηκε πάνω από τα 5,75 μ. στο επί κοντώ. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, η Νικόλ Κυριακοπούλου, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε με πνευμονία και χρειάστηκε μάλιστα να μεταβεί και στο νοσοκομείο, κατέλαβε την όγδοη θέση με 4,65 μέτρα.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Η πολυαναμενόμενη κόντρα ανάμεσα στον Μπολτ και τον Μπλέικ έβγαλε νικητή τον δεύτερο με την διαφορά όμως, ότι ο Μπολτ ναι μεν βρέθηκε στην γραμμή εκκίνησης, ωστόσο δεν έτρεξε ποτέ καθώς έκανε άκυρη εκκίνηση. Παρόλα αυτά, ο Τζαμαϊκανός κατάφερε να υπερασπιστεί το χρυσό του μετάλλια στα 200 μ. και στα 4Χ100 μέτρα. Ο Μο Φάρα επικράτησε στα 5.000 μ. και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος από το 1983, που το καταφέρνει, ενώ ήταν δεύτερος στα 10.000 μέτρα. Το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο κατέκτησε στο μήκος ο Ντουάιτ Φίλιπς, στην τελευταία του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2009
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Συνολικά 21 αθλητές και αθλήτριες ταξίδεψαν στο Βερολίνο για το 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Περικλής Ιακωβάκης ήταν δίχως αμφιβολία το μεγάλο όνομα της αποστολής, αφού για τρίτη φορά στην καριέρα του έτρεξε σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα 400 μ. εμπόδια. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, αυτή τη φορά ήταν πέμπτος με 48.42. Στον τελικό του ακοντισμού αγωνίστηκε και η Σάβα Λίκα, η οποία ήταν όγδοη με 60,29 μετρά Στο μήκος ο Λούης Τσάτουμας ήταν 11ος με 7,59 μέτρα.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Ένα χρόνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο Γιουσέιν Μπολτ πέρασε με …κεκτημένη ταχύτητα και από το Βερολίνο. Ο Τζαμαϊκανός ήταν ο απόλυτος σταρ της διοργάνωσης, εκείνος που σημάδεψε τους αγώνες και την ιστορία τους. Ο αθλητής βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στα 100 μ. με 9.58, όσο και στα 200 μ. με 19.19. Παράλληλα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στα 4Χ100 μέτρα. Παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε και η Ανίτα Βλόταρτσικ με 77,96 μ. στην σφυροβολία.
ΟΣΑΚΑ 2007
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Στους αγώνες συμμετείχαν 25 αθλητές και αθλήτριες, εκ των οποίων οι πέντε μετείχαν σε τελικούς των αγωνισμάτων τους. Η Σάβα Λίκα στον ακοντισμό ήταν 5η με 63,13 μ., ενώ ο Περικλής Ιακωβάκης τερμάτισε 6ος στα 400 μ. εμπ. με 49.25. Στους τελικό των 200 μ. αγωνίστηκε ο Τάσος Γκούσης (8ος-20.75) και του τριπλούν ο Δημήτρης Τσιάμης (12ος-16,59 μ.).
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Κανένα παγκόσμιο ρεκόρ δεν σημειώθηκε στην διοργάνωση της Οσάκα, δεν έλειψαν όμως οι καλές επιδόσεις. Ανάμεσα σε αυτές και το εξαιρετικό ευρωπαϊκό ρεκόρ της Καρολίνα Κλουφτ στο έπταθλο με 7.032 βαθμούς. Στους δρόμους ταχύτητας ο Τάισον Γκέι ήταν το πρόσωπο των αγώνων με νίκη τόσο στα 100 μ. όσο και στα 200 μέτρα.
ΕΛΣΙΝΚΙ 2005
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά από δέκα χρόνια, επιφύλασσε στην ελληνική αποστολή μηδενική συγκομιδή μεταλλίων.
Η πέμπτη θέση της Πηγής Δεβετζή στον τελικό του τριπλούν με 14,64 μ., καθώς και η έκτη της Αθηνάς Παπαγιάννη στο βάδην με 1ώρα 29.21, ήταν οι σημαντικές ελληνικές στιγμές των αγώνων. Στον ακοντισμό η Τσιολακούδη ήταν 8η με 57,99 μέτρα. Λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό των 20χλμ. βάδην ακυρώθηκε η Αθανασία Τσουμελέκα, που βρισκόταν σε τροχιά μεταλλίου.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Αν κάτι σημάδεψε την διοργάνωση του Ελσίνκι αυτά ήταν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. Ακόμη κι έτσι όμως, στους αγώνες σημειώθηκαν σπουδαίες επιδόσεις και τρία παγκόσμια ρεκόρ. Ένα από αυτά ήταν το 5,01 μ. της Γελένα Ισινμπάγεβα, στο επί κοντώ, το δεύτερο άλμα της καριέρας της πάνω από τα 5,00 μέτρα. Δύο ρεκόρ σημειώθηκαν στον ακοντισμό με την Οσλέιντις Μενέντεζ να πετύχει παγκόσμιο με 71,70 μ. και την Κριστίν Ομπεργκφουλ ευρωπαϊκό με 70,03 μέτρα. Παγκόσμιο ρεκόρ πέτυχε στα 20χλμ βάδην και η Ολυμπιάδα Ιβάνοβα (1.25.41).
ΠΑΡΙΣΙ 2003
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Σπουδαία παρουσία πραγματοποίησε η ελληνική αποστολή στο Παρίσι, όπου φιλοξενήθηκε το 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Συνολικά πέντε μετάλλια ήρθαν για την ελληνική αποστολή, ενώ υπήρχαν αξιόλογα πλασαρίσματα σε τελικούς. Η καλύτερη θέση ήρθε από τη Μιρέλα Μανιάνι που κρέμασε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο στήθος της, με βολή στα 66,52 μ. στον ακοντισμό. Διπλή παρουσία στο βάθρο στη δισκοβολία, με την Τασούλα Κελεσίδου να είναι δεύτερη με 67,14 μ. και την Κατερίνα Βόγγολη τρίτη με 66,73 μέτρα.
Η πόλη του φωτός…είναι η πόλη του Περικλή Ιακωβάκη, καθώς εκεί πήρε το πρώτο του μετάλλιο στην κατηγορία των ανδρών. Ο νεαρός τότε εμποδιστής, ήταν τρίτος με 48.24 ενώ στα ημιτελικά είχε πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ με 48.17.
Παρά τις δυσκολίες της χρονιάς και τους τραυματισμούς, η Κατερίνα Θάνου τερμάτισε 4η στα 100 μ. με 11.03,όμως, λίγα χρόνια αργότερα ανέβηκε μια θέση στην τελική κατάταξης, λόγω ακύρωσης αθλήτριας που ήταν στο βάθρο.
Στο τριπλούν η Πηγή Δεβετζή ήταν 8η με 14,34 μ., στο έπταθλο η Στρατάκη ένατη με 6.077 βαθμούς, ενώ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ομάδα 4Χ400μ.των ανδρών (Δημότσιος, Γκούσης, Σαρρής, Ιακωβάκης) που ήταν έβδομη με 3.02.69, νέο πανελλήνιο ρεκόρ.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Δύο παγκόσμια ρεκόρ σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων, όμως για την κατηγορία των εφήβων, από τον Ντάρελ Μπράουν στα 100μ. με 10.01 και τον Χουίνα Χινγκ στα 10.000μ με 30.31.55. Η Ρωσία κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 19 μετάλλια και ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με 16 και οχτώ, αντίστοιχα.
ΕΝΤΜΟΝΤΟΝ 2001
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον πρόσφερε στην Ελλάδα 1 χρυσό, 1 αργυρό και 2 χάλκινα μετάλλια. Ο Κώστας Κεντέρης, τερμάτισε στον τελικό των 200 μ. σε 20.04, για να πετύχει νέο πανελλήνιο ρεκόρ, και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Μετάλλιο και από την Κατερίνα Θάνου, που ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου με 10.91. Την δεύτερη θέση (65.78μ.) στον ακοντισμό κατέλαβε η Μιρέλα Μανιάνι, που για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι από τις μεγάλες μορφές του χώρου. Την τετράδα των μεταλλίων για την Ελληνική ομάδα συμπλήρωσε ο Κώστας Γκατσιούδης, που ήταν τρίτος στον ακοντισμό, με 89,95 μέτρα. Η Τασούλα Κελεσίδου ήταν τέταρτη στη δισκοβολία με 65,50 μ. και η Αγγελική Τσιολακούδη 8η στον ακοντισμό με 61,01 μέτρα. Η 4Χ100μ.: 7η με 43.25 (Κοκλώνη, Πατσού, Καϊδατζή, Θάνου) και η Νίκη Ξάνθου 6η στο μήκος με 6.76 μέτρα.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Ένας Τσέχος, ο Τόμας Ντβόρακ έδωσε το στίγμα του στο Έντμοντον, καθώς κατέκτησε στο 10αθλο, το τρίτο συνεχόμενο χρυσό του μετάλλιο. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Χισαμ Ελ Γκερουζ στα 1.500μ., ενώ ο Γερμανός Λαρς Ρίντελ κατέκτησε το 5ο χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία.
ΣΕΒΙΛΛΗ 1999
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Σταθμός στην ιστορία του Ελληνικού κλασικού αθλητισμού, ήταν το 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Με 26 αθλητές και 18 αθλήτριες, η Ελλάδα κατάφερε να εδραιωθεί στο παγκόσμιο στερέωμα κατακτώντας δύο χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια. Η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό, και η Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν, ήταν οι αθλήτριες που ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, με την πρώτη να σημειώνει βολή στα 67,09 μ., να πετυχαίνει παγκόσμιο ρεκόρ και την δεύτερη 14,88 μ. (στον προκριματικό βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ με 15,07 μ.). Η Αναστασία Κελεσίδου ήταν δεύτερη στην δισκοβολία με 66,05 μ., ενώ ο Κώστας Γκατσιούδης, κατέλαβε την ίδια θέση στον ακοντισμό με 89,18 μέτρα. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Κατερίνα Θάνου στα 100μ. με 10.84, ενώ είχε ήδη κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στον προημιτελικό με 10.86, και τον ημιτελικό με 10.83. Η Όλγα Βασδέκη ένα χρόνο μετά την πρώτη θέση στην Βουδαπέστη, βρέθηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου του τριπλούν με 14,61 μέτρα.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον στα 400μ. ήταν η μεγαλύτερη στιγμή του 7ου πρωταθλήματος. Ο Αμερικάνος τερμάτισε σε 43.18 χωρίς αντίπαλο, σε μια κούρσα από τις τελευταίες της καριέρας του. Ο Μόρις Γκριν επικράτησε σε 100μ. (9.80), 200 μ. (19.90), ενώ ήταν μέλος και της χρυσής ομάδας 4Χ100μ. των ΗΠΑ.
ΑΘΗΝΑ 1997
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Μπροστά σε χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους αγωνίστηκαν οι αθλητές μας το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Στην Αθήνα ήρθαν τα πρώτα μετάλλια της Ελλάδας στη διοργάνωση, μετά το 1983 και την Άννα Βερούλη.
Η Νίκη Ξάνθου ήταν δεύτερη στο μήκος με 6,94 μ. και ο Κώστας Γκατσιούδης 3ος στον ακοντισμό με 86,64 μέτρα. Οι σπουδαίες εμφανίσεις όμως δε σταμάτησαν εκεί, καθώς άλλα πέντε άτομα κατάφεραν να πάρουν σπουδαία πλασαρίσματα στα τελικά των αγωνισμάτων τους. Στα 200μ. ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος ήταν 5ος με 20.32, ενώ στο ύψος ο Λάμπρος Παπακώστας με 2.32μ. πήρε την έκτη θέση. Ο Χρήστος Μελέτογλου σημείωσε 17,12 μ. πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ και κατέλαβε την έβδομη θέση στο τριπλούν. Μια ανάσα από το χάλκινο μετάλλιο βρέθηκε η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν (14, 62μ. πανελλήνιο ρεκόρ). Στη δισκοβολία η Στέλλα Τσικούνα ήταν 7η με 61,92 μέτρα Η Ελλάδα συμμετείχε στη διοργάνωση με 33 αθλητές και 31 αθλήτριες.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Κανένα παγκόσμιο ρεκόρ δεν σημειώθηκε στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας. Ωστόσο δεν έλειψαν οι εντυπωσιακές επιδόσεις, με τον Σεργκέι Μπούμκα να κλέβει την παράσταση. Ο Ουκρανός στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με άλμα στα 6,01 μ. στο επί κοντώ και έκανε το έξι στα έξι στη σειρά αγώνων.
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ 1995
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Το Γκέτεμποργκ είναι η πόλη σταθμός για τα δρώμενα του ελληνικού στίβου. Με 14 συνολικά αθλητές και έξι αθλήτριες, η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαιρετική παρουσία. Στο Γκέτεμποργκ έγινε το ντεμπούτο της Κατερίνας Θάνου στα 100 μ., της Τασούλας Κελεσίδου στη δισκοβολία και του Λάμπρου Παπακώστα στο ύψος, αθλητών που για μια δεκαετία έγραψαν ιστορία στους παγκόσμιους στίβους.
Η καλύτερη παρουσία στη διοργάνωση ήρθε από τον Κώστα Κουκοδήμο, που ήταν έκτος στο μήκος με 8,00 μέτρα. Η Τασούλα Κελεσίδου αγωνίστηκε στον πρώτο τελικό της καριέρας της, όπου ήταν 11η με 58,96 μέτρα.
Η Κατερίνα Θάνου έμεινε εκτός τελικό στα 100 μ., όμως το 11.09 που σημείωσε στην 1η ημιτελική σειρά ήταν καλύτερη επίδοση από αυτή της τρίτης και τέταρτης αθλήτριας που πέρασαν στον τελικό από τη δεύτερη σειρά.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Ο Τζόνοθαν Έντουαρντς έγραψε ιστορία στο Γκέτεμποργκ, καθώς «προσγειώθηκε» στα 18,29 μ. πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ και έγινε ο πρώτος αθλητής που έσπασε το φράγμα των 18,00 μέτρων. Στον ίδιο αγώνα ο αθλητής είχε και 18,16 μέτρα, επίδοση που είχε προηγηθεί του 18,29 μέτρα. Παγκόσμιο ρεκόρ έγινε και στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών με την Ινέσα Κράβετς να σημειώνει 15,50 μέτρα. Στα 400μ. εμπόδια, η Αμερικανίδα Κιμ Μπάτεν έκανε εκπληκτική κούρσα και τερμάτισε σε 52.61, επίδοση που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Μάικλ Τζόνσον, έκανε το ντάμπλ επικρατώντας τόσο στα 200μ.(19.79) όσο και στα 400μ.(43.39)
ΣΤΟΥΤΚΑΡΔΗ 1993
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Από εννέα αθλητές και μία αθλήτρια αποτελούταν η ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 4ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Σπύρος Βασδέκης έφτασε μέχρι τον τελικό του μήκους, όπου ήταν 10ος με 7,80μ. (7,99μ. στον προκριματικό), ενώ ο Αλέξανδρος Τερζιάν, έκανε τα πρώτα βήματα ανόδου του ελληνικού σπρίντ, καθώς έφτασε έως τον ημιτελικό των 100 μ. (10.36).
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Συνολικά τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ ήταν ο απολογισμός του 4ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Στουτγκάρδη το 1993. Η Σάλι Γκάνελ άρχισε το χορό των ρεκόρ στις 19 Αυγούστου, καθώς σημείωσε στα 400μ. εμπόδια 52.74. Μια μέρα μετά ο Κόλιν Τζάκσον τερμάτιζε στα 110μ. εμπόδια σε 12.91. Ιστορική στιγμή στο τριπλούν γυναικών, καθώς η Άννα Μπιριούκοβα από την Ρωσία έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε τα τα 15μ (15,09μ.). Την ίδια μέρα και για τρίτη διοργάνωση, οι Αμερικάνοι πετύχαιναν παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ100μ. με 37.40 χωρίς αυτή τη φορά να έχουν στη σύνθεση τους τον Καρλ Λιούις. Την ομάδα αποτελούσαν οι Τζιν Ντράμοντ, Αντρλέ Κέιζον, Ντένις Μίτσελ και Λιρόι Μπάρελ.
ΤΟΚΙΟ 1991
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Ολιγάριθμη Ελληνική αποστολή (τρεις άνδρες και ισάριθμες γυναίκες) συμμετείχαν στο παγκόσμιο του Τόκιο. Δύο Έλληνες αγωνίστηκαν στα τελικά των αγωνισμάτων τους. Ο Κώστας Κουκοδήμος, κατέλαβε την 12η θέση στον τελικό του μήκος με 7,92 μ.( προκριματικός 8,12 μ.), ενώ η Άννα Βερούλη ήταν 10η στον τελικό του ακοντισμού, με 59,12 μέτρα.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Το μήκος και τα 100μ. ανδρών ήταν τα αγωνίσματα που έκλεψαν την παράσταση στο Τόκιο. Στις 30 Αυγούστου, ο Μάικλ Πάουελ έδωσε την δική του μάχη, τόσο με τον εαυτό του, όσο και με ένα ρεκόρ που για πολλούς ήταν ακατάρριπτο. Ο Αμερικάνος, κατάφερε να «προσγειωθεί» στα 8,95 μ. και να βελτιώσει το 8,90 μ. του Μπιμπόν από το Μεξικό. Πέντε μέρες νωρίτερα, ένας άλλος Αμερικανός, ο Καρλ Λιούις, έτρεξε τα 100μ. σε 9.86, σε μια κούρσα που ο έκτος δρομέας τερμάτισε σε 9.96! Την τελευταία ημέρα των αγώνων, η ομάδα 4Χ100μ. των ΗΠΑ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 37.50, με τους Αντρέ Κέιζον, Λιρόι Μπάρελ, Ντένις Μίτσελ και τον Καρλ Λιούις.
ΡΩΜΗ 1987
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Η παρουσία του Σπύρου Ανδριόπουλου, αποτέλεσε την καλύτερη εμφάνιση για την Ελλάδα στο 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέλαβε την 7η θέση στα 10.000μ. σημειώνοντας παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ. Η ελληνική ομάδα ταξίδεψε στη γειτονική χώρα με επτά άνδρες και μία γυναίκα.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Το παγκόσμιο ρεκόρ της Στέφκα Κονσταντίνοβα, που κρατά ως και σήμερα, ήταν η μεγαλύτερη στιγμή της διοργάνωσης του1987. Η Βουλγάρα πρωταθλήτρια, κατάφερε να υπερβεί τα 2,09 μ. και να αλλάξει τα δεδομένα στο αγώνισμα του ύψους.
ΕΛΣΙΝΚΙ 1983
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Με επτά αθλητές και δύο αθλήτριες, συμμετείχε η χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1983, στην πρώτη επίσημη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού. Χωρίς υψηλές προσδοκίες και με χαμηλά στάνταρ, η ελληνική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε ένα αγώνισμα, τον ακοντισμό, που με το πέρασμα των χρόνων έγινε το αγαπημένο των Ελλήνων. Η αθλήτρια που το κατέκτησε ήταν η Άννα Βερούλη, με βολή στα 65,72 μ. επίδοση που της έδωσε την τρίτη θέση.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Δύο παγκόσμια ρεκόρ έπεσαν κατά τη διάρκεια του 1ο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Ελσίνκι. Στις 10 Αυγούστου του 1983 η ομάδα 4Χ100μ. των ΗΠΑ με τους Έμιτ Κινγκ, Γουίλι Γκάουλτ, Κάλβιν Σμιθ και Καρλ Λιούις, έκοψε το νήμα σε 37.86 και σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Κάποια λεπτά νωρίτερα, η Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα διένυσε τα 400μ, σε 47.99, επίδοση που παραμένει μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Κάρλ Λιούις έκανε τριπλ και στο Ελσίνκι, καθώς ήταν νικητής σε μήκος (8,55 μ.), 100 μ. (10.07) και 4Χ100μ.