Μόναχο 2022: Το πάλεψαν και οι 40 αθλητές και αθλήτριες (απολογισμός- φώτο)

Δέκα ημέρες γεμάτες δράση για τα μέλη της ελληνικής αποστολής που ταξίδεψαν στο Μόναχο για το 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Η ομάδα μας κατέκτησε πέντε μετάλλια, δύο χρυσά με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ένα με τον Μίλτο Τεντόγλου, ένα με την Ελίνα Τζένγκο κι ένα ασημένιο με την Κατερίνα Στεφανίδη.

Παράλληλα είχε τέσσερις ακόμη αθλητές και αθλήτριες που προκρίθηκαν στους τελικούς των αγωνισμάτων, καθώς και 11 παρουσίες στην πρώτη 12άδα. των αγωνισμάτων Τα περισσότερα από τα μέλη της αποστολής μας κατάφεραν να κινηθούν είτε κοντά στα φετινά τους ρεκόρ, είτε να τα ξεπεράσουν που είναι και το ζητούμενο σε αυτές τις διοργανώσεις. Η ομάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων έδειξε εξαιρετική εικόνα και άφησες πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Αναλυτικά η παρουσία της ομάδας
Ραφαέλα Σπανουδάκη 100 μ.

ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ

Συμμετείχε στον προκριματικό των 100 μ., ωστόσο δεν μπόρεσε να πάει όσο καλά θα ήθελε, καθώς έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας, όταν νόσησε από covid- 19. Το 11.62 σίγουρα δεν την αντιπροσωπεύει.
Άρτεμις Αναστασίου 200 μ.


Θετικό πρόσημο μπαίνει δίπλα στην παρουσία της Αναστασίου, που στην πρώτη της συμμετοχή πέρασε στον ημιτελικό των 200 μ. και προσέγγισε το φετινό της ρεκόρ (23.31). Η νεαρή ολοκλήρωσε με καλό τρόπο μια επιτυχημένη χρονιά.

Ελισάβετ Πεσιρίδου 100 μ. εμπ.

Σε μια δύσκολη χρονιά, με αρκετά προβλήματα χρονιά η Ελισάβετ Πεσιρίδου κατάφερε να βρει τον καλό της εαυτό στο φινάλε της περιόδου. Έτρεξε στον ημιτελικό των εμποδίων, όπου πέτυχε 13.19, επίδοση που κοντά στο φετινό της 13.17.

Αναϊς Καραγιάννη 100 μ. εμπ.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Αναμφίβολα η άτυχη της ομάδας, καθώς τραυματίστηκε, την Κυριακή, στην πρώτη της προπόνηση στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η αθλήτρια έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις, εξετάσθηκε από το γιατρό και κρίθηκε πως δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί.

Δήμητρα Γναφάκη 400 μ. εμπ.


Από τις πλέον επιτυχημένες παρουσίες της ελληνικής ομάδας. Αγωνίστηκε στον ημιτελικό των χαμηλών εμποδίων, όπου πέτυχε 56.14 και ήταν η 13η στο σύνολο. Παράλληλα η επίδοση της αποτελεί ατομικό ρεκόρ και τρίτη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα. Η Γναφάκη είχε βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ και στον προκριματικό (56.45).

Τατιάνα Γκούσιν Ύψος

Παρότι από τους πόνους στο γόνατο δεν μπόρεσε να κάνει ούτε δοκιμαστικά, έφτασε στην ένατη θέση στον τελικό του ύψους, στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση. Η Τατιάνα Γκούσιν ήθελε να ανέβει λίγο υψηλότερα από το 1,86 μ., όπου έκλεισε τον αγώνα της, αφού το 1,90 μ., είναι ένα άλμα που έχει κάνει κι άλλες φορές μέσα στη σεζόν.


Κατερίνα Στεφανίδη επί κοντώ

Το γεγονός ότι στο Μόναχο κατέκτησε το 11ο μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση, τα λέει όλα. Η μοναδική Κατερίνα Στεφανίδη με ρεκόρ σεζόν αναδείχθηκε “ασημένια” πρωταθλήτρια Ευρώπης και απέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία της αυτοπεποίθησης σε μια μεγάλη διοργάνωση. Και όπως δήλωσε και η ίδια αυτό το μετάλλιο μπορεί να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο κύκλο μεταλλίων. Η έμπειρη αθλήτρια έφτασε στα τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ελένη Πόλακ επί κοντώ

Πέρασε μία δύσκολη χρονιά με αρκετά προβλήματα εξαιτίας των ενοχλήσεων στη μέση. Παρόλα αυτά ήταν παρούσα στη διοργάνωση και θα μπορούσε να είναι παρούσα ακόμη και στον τελικό. Κατέκτησε την 17η θέση στο σύνολο με 4,40 μέτρα.

Βασιλική Χαϊτίδου μήκος

Ένα από τα νέα πρόσωπα της εθνικής μας μας ομάδας, που κατάφερε να σταθεί με αξιοπρέπεια στην πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση. Πήγε στους αγώνες με 6,49 μ. και έκανε 6,33 μ., επίδοση που της έδωσε την 16η θέση κι έδειξε πολύ καλά στοιχεία για τη συνέχεια.


Σπυριδούλα Καρύδη τριπλούν

Κατάφερε να πετύχει τον μεγάλο της στόχο, που ήταν η πρόκριση στον τελικό του τριπλούν. Μπορεί να μην κατάφερε να βγάλει το άλμα που θα ήθελε, ωστόσο βρέθηκε ανάμεσα στις κορυφαίους του αγωνίσματος και πλέον θέτει στόχους για το μέλλον.

Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου Δισκοβολία

Στην τρίτη της συμμετοχή σε τελικό Ευρωπαϊκό Πρωταθλήματος δεν κατάφερε να πετύχει την βολή που θα ήθελε. Παρόλα αυτά ήταν παρουσία σε ένα ακόμη μεγάλο γεγονός, σε μια χρονιά όπου βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ (63,40).

Σταματία Σκαρβέλη Σφυροβολία

Η πρόκριση στον τελικό ήταν στα μέτρα της, ωστόσο δεν ήρθε. Είναι μια αθλήτρια με προοπτική και με μπόλικο μέλλον, ικανή να επιστρέψει σε ανάλογη διοργάνωση και να διεκδικήσει καλά πλασαρίσματα.


Ελίνα Τζένγκο Ακοντισμός


Μετά τη διοργάνωση του Όρεγκον, κατάφερε να βρει τον εαυτό της και να περιορίσει την πίεση που αισθανόταν. Στο Μόναχο ήταν εξαιρετική και έδειξε πως στο μέλλον θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει πολλά ακόμη χρυσά μετάλλια. Φεύγει από τη διοργάνωση με ένα χρυσό μετάλλιο κι ένα νέο ατομικό – και πανελλήνιο Κ23 – ρεκόρ στα 65,81 μέτρα. Το μέλλον σίγουρα της ανήκει.

Χριστίνα Παπαδοπούλου 20χλμ. βάδην

Η προσπάθεια της ήταν πολύ καλή. Παρότι προερχόταν από τραυματισμό, κατάφερε να ξεπεράσει το φετινό της ρεκόρ και να τερματίσει στην αξιόλογη 12η θέση των 20χλμ. βάδην


Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 20χλμ. βάδην/35χλμ. Βάδην

Ασύλληπτη, μοναδική, εξαιρετική Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Ήταν το φαβορί στα 35χλμ. και το επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο φτάνοντας εύκολα πρώτη στη γραμμή τερματισμού. Λίγα 24ωρα αργότερα έκανε την μεγάλη ανατροπή και κατέκτησε το χρυσό και στα 20χλμ. βάδην, στο μοναδικό νταμπλ στην ιστορία του ελληνικού στίβου, σε μεγάλη διοργάνωση. Οι εμφανίσεις της στο Μόναχο έγραψαν ιστορία και άφησαν υποσχέσεις για την επόμενη διετία.

Κυριακή Φιλτισάκου 35χλμ. βάδην

Αν ήταν καλά θα ήταν σε θέση να πετύχει την πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας της, καθώς φάνηκε πως η εξάδα στα 35χλμ. βάδην θα ήταν στις δυνατότητες της. Ο τραυματισμός νωρίτερα στη σεζόν δεν την άφησε να βγάλει την προπόνηση που έπρεπε κι έτσι στον αγώνα στόχο δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στο επίπεδο που θα ήθελε.

Έφη Κουρκουτσάκη (ΓΣ Ιλισός)

ΚΟΥΡΚΟΥΤΣΑΚΗ

Όπως και στο Όρεγκον έτσι και στο Μόναχο κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα της με θετικό πρόσημο. Διένυσε την απόσταση σε 3.07.42 και κατέλαβε την 16η θέση.


4Χ100 μ.: Στέλλα Μιχαηλίδου, Άρτεμις Αναστασίου, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Ραφαέλα Σπανουδάκη,, αναπληρωματικές: Αλάνα Μπερν , Δήμητρα Τσουκαλά

Η ομάδα έτρεξε στην πρώτη διαδρομή και αυτό της στοίχισε έναν καλύτερο χρόνο από το 44.58, που τερμάτισε. Η ομάδα συνεχίζει με στόχο να βελτιωθεί και να επιστρέψει σε επόμενη διοργάνωση, ακόμη πιο αποτελεσματική.

4Χ400 μ.: Ανδριάνα Φέρρα (ΟΣΦΠ), Δέσποινα Μουρτά (ΑΟ Ολυμπίας Πατρών), Γναφάκη, Κορίνα Πολίτη (ΓΣ Λευκάδας), αναπληρωματική: Ευαγγελία Ζυγόρη (ΓΣ Γλυφάδας)

Ξεπέρασαν το φετινό τους ρεκόρ και αυτό από μόνο είναι επιτυχία. Η εμφάνιση τους ήταν καλή, σε ένα αγώνισμα όπου το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και η πρόκριση στον τελικό θα ήταν δύσκολο να έρθει.

Άνδρες
Παναγιώτης Τριβυζάς 200 μ.

Κατάφερε να δώσει το παρών σε μια μεγάλη διοργάνωση σε ατομικό αγώνισμα, κάτι που εξαρχής έχει τη σημασία του. Ο χρόνος του ήταν αρκετά κοντά στο στο φετινό του ρεκόρ, που ήταν και το βασικό ζητούμενο.
Αντώνης Μέρλος ύψος

Στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση κέρδισε πολλές εμπειρίες και εικόνες για τη συνέχεια. Ολοκλήρωσε τον αγώνα με άλμα στα 2,17 μ. σε έναν αγώνα όπου θα μπορούσε να έχει ξεπεράσει και το 2,21 μ. και να κάνει βρει θέση στον τελικό.


Εμμανουήλ Καραλής Επί κοντώ

Η σεζόν δεν πήγε όπως την είχε σχεδιάσει με αποτελέσματα μια σειρά από προβλήματα να μην του επιτρέψουν να κυνηγήσει στο Μόναχο το αποτέλεσμα που θέλει. Ο Καραλής έχει το χρόνο μπροστά του να βρει τις λύσεις και να επιστρέψει σε μεγάλα άλματα.


Μίλτος Τεντόγλου Μήκος


Ο,τι και να πει κανείς για εκείνον είναι λίγο. Μακράν ο κορυφαίος Ευρωπαίος άλτης του μήκους, και όπως αποδείχθηκε στο Μόναχο και ο καλύτερος στον κόσμο. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,52 μ., που είναι νέο ρεκόρ αγώνων, κορυφαία επίδοση στον κόσμο κι ένα ακόμη δείγμα της φοβερής του κατάστασης. Ο αθλητής υπερασπίστηκε το χρυσό μετάλλιο, που κατέκτησε πριν τέσσερα χρόνια στο Βερολίνο, στη διοργάνωση που σηματοδότησε την έναρξη μιας σπουδαίας καριέρας.

Δημήτρης Τσιάμης Τριπλούν

Μπήκε στον αγώνα με στόχο όχι μόνο να βρεθεί στον τελικό, αλλά για να διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα. Δυστυχώς ο Δημήτρης Τσιάμης δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο, αφού κυρίως λόγω του δυνατού αέρα που επικρατούσε, δεν κατάφερε να κάνει τα άλματα που θα ήθελε.

Ανδρέας Πανταζής Τριπλούν

Η συμμετοχή στον τελικό ήταν στις δυνατότητας του Ανδρέα Πανταζή, ωστόσο όπως και στην περίπτωση του Τσιάμη έτσι και στη δική του το αποτέλεσμα δεν βγήκε και μια καλή ευκαιρία για διάκριση χάθηκε.

Νίκος Ανδρικόπουλος Τριπλούν

Και ο τρίτος της παρέας του τριπλούν έμεινε χαμηλά και δεν μπόρεσε να κάνει το άλμα που θα ήθελε. Ο αθλητής σίγουρα θα μπορούσε να κάνει άλμα που θα τον έβαζε στον τελικό.


Χρήστος Φραντζεσκάκης Σφυροβολία

Είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους ανερχόμενους σφυροβόλους στην Ευρώπη. Με την ένατη θέση στο ΄΄Ορεγκον και την ένατη στο Μόναχο , με νέο ατομικό ρεκόρ, επιβεβαίωσε πως το μέλλον του ανήκει και πως δικαίως έχει μπει στο κλαμπ των κορυφαίων του αγωνίσματος. Το 78,20 μ. που πέτυχε στον τελικό της σφυροβολίας αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ Ανδρών Κ23.

Μιχάλης Αναστασάκης Σφυροβολία

Ο τέταρτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 και φιναλίστ πριν τέσσερα χρόνια στο Βερολίνο δεν κατάφερε να κάνει τον αγώνα του όπως θα ήθελε. Ο έμπειρος αθλητής ταλαιπωρήθηκε όλη τη σεζόν με σοβαρό τραυματισμό, που δεν του επέτρεψαν να δώσει συνέχεια στην εξαιρετική έναρξη (είχε ξεκινήσει τη σεζόν με 77,30 μ.)

Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 35χλμ. βάδην

Ο κορυφαίος Έλληνας βαδιστής, στην τρίτη του συμμετοχή στη διοργάνωση δεν κατάφερε να τερματίσει, εξαιτίας ενός έντονου σφιξίματος στο πόδι. Ο αθλητής προερχόταν από μία καλή παρουσία στο Όρεγκον, αλλά και μία ίωση, που δεν του έτρεξε να αναρρώσει όπως θα έπρεπε.


4Χ100 μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος , Τριβυζάς, Κώστας Ζήκος, Θοδωρής Βροντινός, αναπληρωματικοί: Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΑΟ Κάλλιστος), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Άθλος Κερατσινίου).

Έκαναν πολύ καλή παρουσία, αποτέλεσμα της δουλειάς που είχε προηγηθεί στη διάρκεια της χρονιάς. Μπορεί να μην ήρθε ο στόχος της πρόκρισης, ωστόσο φάνηκε πως αν η προσπάθεια συνεχιστεί, τότε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα θα έρθουν στο μέλλον.

Αναλυτικά οι θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας

1η 1.29.03 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 20χλμ. βάδην
1η 2.47.00 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 35χλμ. βάδην
1η 65,81μ. Ελίνα Τζένγκο Ακοντισμός
1ος 8,52 μ. Μίλτος Τεντόγλου Μήκος
2η 4,75 μ. Κατερίνα Στεφανίδη Επί κοντώ
6ος 78,20 μ. Χρήστος Φραντζεσκάκης Σφυροβολία
9η 1,86μ.Τατιάνα Γκούσιν Ύψος
9η 13,54 μ. Σπυριδούλα Καρύδη Τριπλούν
10η 39.11 4Χ100 μ.Ανδρών
(Κώστας Ζήκος, Θοδωρής Βροντινός, Παναγιώτης Τριβυζάς, Γιάννης Νυφαντόπουλος)
12η 1.35.19 Χριστίνα Παπαδοπούλου 20χλμ. βάδην
12η 56,10 μ. Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου Δισκοβολία
13ος 5,50 μ. Εμμανουήλ Καραλής Επί κοντώ
13η 56.14 Δήμητρα Γναφάκη 400μ. εμπόδια
13η 44.58 4×100μ. Γυναικών
(Στέλλα Μιχαηλίδου, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Άρτεμις Αναστασίου, Ραφαέλα Σπανουδάκη)
14ος 2,17 μ. Αντώνης Μέρλος Ύψος
14η 4Χ400μ. Γυναικών 3.33.33
(Κορίνα Πολίτη, Ανδριάνα Φέρρα, Δέσποινα Μουρτά, Δήμητρα Γναφάκη)
15ος 15,99μ. Δημήτρης Τσιάμης Τριπλούν
16η 6,32 μ. Βασιλική Χαϊτίδου Μήκος
16η 3.07.42 Έφη Κουρκουτσάκη 35χλμ. βάδην
17η 13.19 Ελισάβετ Πεσιρίδου 100μ. εμπόδια
17η 4,40 μ. Ελένη Πόλακ Επί κοντώ
17η 67,13 μ. Σταματία Σκαρβέλη Σφυροβολία
18ος 15,86μ. Ανδρέας Πανταζής Τριπλούν
19η 23.60 Άρτεμις Αναστασίου 200μ.
19ος 15,39μ. Νίκος Ανδρικόπουλος Τριπλούν
19ος 70,84μ. Μιχάλης Αναστασάκης Σφυροβολία
28η 11.62 Ραφαέλα Σπανουδάκη 100 μ.
31ος 21.00 Παναγιώτης Τριβυζάς 200μ.
– Κυριακή Φιλτισάκου 35χλμ. βάδην Δεν τερμάτισε
– Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 35χλμ. βάδην Δεν τερμάτισε
– Αναΐς Καραγιάννη 100μ. εμπόδια Δεν ξεκίνησε

Κατεβάστε την εφαρμογή