Γνωρίζετε ότι βάσει της νέας διαδρομής που θα ακολουθήσουν οι δρομείς του φετινού Ημιμαραθωνίου (Κυριακή 9/3) προβλέπεται να τρέξουν στις οδούς Ρούσβελτ, Τσώρτσιλ και στη λεωφόρο Βενιζέλου; Μήπως το ότι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε έναν δρόμο που δεν έφτασε ποτέ στον…προορισμό του; Και ότι θα συναγωνιστούν σε μια άλλη λεωφόρο που φέρει το όνομα μίας βασίλισσας, η οποία υπήρξε μητέρα τριών Ελλήνων βασιλέων; Όχι μόνο κάθε δρόμος, αλλά και το όνομά του φέρει τη δική του ιστορία. Και πριν τον αγώνα που πλησιάζει την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025, ας πάρουμε μια μικρή γεύση από αυτή την πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Βασιλίσσης Αμαλίας: Κόρη του Δούκα του Ολεμβούργου και σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, πήρε τον τίτλο της βασίλισσας της Ελλάδος το 1837 οπότε και έφτασε στη χώρα. Στη δράση της Αμαλίας (1818-1875) οφείλονται η δημιουργία του Εθνικού (τότε Βασιλικού) κήπου, του Αμαλιείου ορφανοτροφείου και του Πύργου της Βασιλίσσης, ενώ καθιέρωσε και ως επίσημη στολή της Αυλής την αστική φορεσιά της Πελοποννήσου, η οποία έμεινε γνωστή ως στολή Αμαλία.
Πανεπιστημίου: Πήρε το όνομά της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1837 και το κεντρικό του κτίριο που θεμελιώθηκε το 1839, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν. Η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε Ελευθερίου Βενιζέλου από το 1945 για να τιμήσει τον σπουδαίο πολιτικό της νεώτερης Ελλάδας και επτά φορές πρωθυπουργό.
Αιόλου: Ο θεός των ανέμων στην ελληνική μυθολογία, Αίολος, έδωσε το όνομά του στην συγκεκριμένη οδό, στο τέλος της οποίας βρίσκεται ο Πύργος των Ανέμων, στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αγοράς. Ήταν η πρώτη οδός της Αθήνας, η οποία στρώθηκε με αμμοχάλικο το 1860.
Σταδίου: Είχε αρχικά σχεδιαστεί ώστε να καταλήγει έως το Παναθηναϊκό Στάδιο, από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Σάουμπερτ. Το μήκος της περιορίστηκε κατά την αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως της Αθήνας, η οποία έγινε για να ικανοποιηθούν οι αντιδράσεις των οικοπεδούχων, που θιγόντουσαν από προηγούμενο σχέδιο. Διατήρησε, ωστόσο, το όνομα της. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο μετονομάστηκε οδό Τσώρτσιλ, προς τιμήν του Βρετανού πρωθυπουργού.

Φιλελλήνων: με την συγκεκριμένη οδό τιμώνται όλοι οι Φιλέλληνες, οι ξένοι δηλαδή που βοήθησαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με πιο γνωστό τον Λόρδο Βύρωνα.
Βασιλίσσης Όλγας: Ο δρόμος ονομάστηκε προς τιμήν της Όλγας Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας, η οποία ήταν δούκισσα και έγινε βασίλισσα των Ελλήνων μετά από τον γάμο της με τον βασιλιά Γεώργιο Α’ της Ελλάδος, από το 1867 έως το 1913.
Αθανασίου Διάκου: Η μνήμη του Έλληνα οπλαρχηγού τιμάται με την ονοματοδοσία του συγκεκριμένου δρόμου. Εκ των πρωταγωνιστών ηρώων του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος έδρασε στη Στερεά Ελλάδα. Κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και τη γέφυρα της Αλαμάνας. Στη μάχη εναντίον των στρατευμάτων του Ομέρ Βρυώνη συνελήφθη, βασανίστηκε και υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους.
Αρδηττού: Έλαβε το όνομά της από τον γειτονικό λόφο ύψους 235 μ. Αυτός με τη σειρά του από τον αρχαίο επώνυμο ήρωα της Αττικής Αρδήττη επειδή στην περιοχή συμφιλίωσε τους κατοίκους της Αττικής με όρκο.
Βασιλέως Κωνσταντίνου: Προς τιμήν του Κωνσταντίνου Α’, βασιλιά της Ελλάδας, ο οποίος κατείχε τον θρόνο από το 1913 έως το 1917 και από το 1920 έως το 1922 . Ο πρωτότοκος γιος του βασιλια Γεωργίου Α και της βασίλισσας Όλγας συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπως ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος (1897), οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Εθνικός Διχασμός, και η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή.
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Το όνομα της τρίτης κατά σειρά βασίλισσας των Ελλήνων, τη σύζυγο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ φέρει η συγκεκριμένη λεωφόρος. Η γεννημένη ως πριγκίπισσα της Πρωσίας (1870-1932) υπήρξε μητέρα τριών βασιλέων της Ελλάδας, των Γεωργίου Β, Αλεξάνδρου και Παύλου.
Φειδιππίδου: Ο αποσταλμένος των Αθηναίων που κάλυψε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη σε δύο ημέρες ώστε να ζητήσει βοήθεια από τους Λακεδαιμόνιους πριν τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) έδωσε το όνομά του στη συγκεκριμένη οδό.
Μιχαλακοπούλου: Δημιουργήθηκε πάνω στην κοίτη του Ιλισού ποταμού στα τέλη του 20ού αιώνα και πήρε το όνομά της από τον πατρινό πολιτικό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1875-1938), ο οποίος υπήρξε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1924-1925). Στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930.
Ακαδημίας: Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα που έχει ως στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, καθώς και την επιστημονική έρευνα και μελέτη έδωσε το όνομά του στη συγκεκριμένη οδό. Είναι ο τρίτος δρόμος που μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου άλλαξε όνομα, το οποίο ωστόσο δεν επικράτησε και ήταν εκείνο του Φρανγκλίνου Ρούσβελτ.
Χαλκοκονδύλη: Η οδός αυτή φέρει το όνομα του Έλληνα λογίου, Δημήτριου Χαλκοκονδύλη (1423-1511), ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους, που συνέβαλε με το έργο του στην αναβίωση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση.
Ιπποκράτους: Ο δρόμος ονομάστηκε προς τιμήν του Ιπποκράτη, του αρχαίου Έλληνα γιατρού, ο οποίος θεωρείται ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής και συγγραφέας του όρκου που δίνουν οι γιατροί και αφορά στην ηθική εξάσκηση της Ιατρικής.