Expert Blog: Η Χριστίνα Δέσκου για την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με το χάλκινο μετάλλιο (φωτ. eurokinissi)

Την τρίτη και τελευταία αγωνιστική μέρα του βάδην και έκτη του παγκοσμίου πρωταθλήματος ήρθε και το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στη Βουδαπέστη από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Τον αγώνα της σχολιάζει η παλιά πρωταθλήτρια Ελλάδας Χριστίνα Δέσκου, η οποία βρίσκεται στη Βουδαπέστη και ενίσχυσε δια ζώσης την προσπάθεια της Αντιγόνης σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η Αντιγόνη στη Βουδαπέστη βρέθηκε σε πάρα πολύ κατάσταση και το έδειξε στον αγώνα των 35 χιλιομέτρων. Δεν είχε την ίδια απόδοση στα 20 χλμ, αλλά πολλές φορές στον αθλητισμό μπορεί να έχεις προετοιμαστεί ιδανικά, να έχεις κάνει ό,τι χρειάζεται για να διακριθείς, αλλά το πρωί που θα ξυπνήσεις για να αγωνιστείς, να διαπιστώσεις ότι δεν είσαι στην καλύτερή σου μέρα.

Ενώ, λοιπόν, η Αντιγόνη φέτος έκανε εξαιρετική προετοιμασία προπονούμενη σε υψόμετρο, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στην Ελβετία, αλλά την ημέρα των 20 χιλιομέτρων ένιωσε τα πόδια της σφιχτά, κατάλαβε ότι ο αγώνας δεν θα βγει όπως τον είχε σχεδιάσει και κράτησε δυνάμεις για το 35άρι. Θα μπορούσε να πάει λίγο πιο γρήγορα, ίσως κάτω από τη 1:30, αλλά χωρίς κάποιο ουσιαστικό κέρδος.

Στα 35 χιλιόμετρα έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν πιο φρέσκια, «ρόλαρε» και κρατήθηκε στο πρώτο γκρουπ. Όλες οι κοπέλες που είχαν πολύ καλούς χρόνους στα πόδια τους επέλεξαν πιο συντηρητική τακτική, φοβούμενες τη ζέστη και την υγρασία που θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τον οργανισμό τους στα τελευταία χιλιόμετρα, όταν η κούραση θα ήταν πιο μεγάλη.

Η Αντιγόνη κινήθηκε έξυπνα, και για άλλη μια φορά αγωνίστηκε με ψυχή και με πολύ μυαλό, στοιχεία που την χαρακτηρίζουν, ειδικά στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα. Κράτησε τη θέση της, παρ’ ότι είχε αρχίσει να κουράζεται, δεν παρασύρθηκε όταν η Πέρεθ έκανε την αλλαγή και μας χάρισε το χάλκινο μετάλλιο.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Αντιγόνη, ακόμα και στις αλλαγές ρυθμού, δεν χαλάει την τακτική της, γι’ αυτό και δεν δέχεται παρατηρήσεις, όπως και η Περουβιανή Γκαρσία Λεόν, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει για παράδειγμα με την Πέρεθ.

Η Ισπανίδα, βέβαια, ξέραμε ότι φέτος έχει σημειώσει πολύ καλές επιδόσεις και το έδειξε και στις δύο αποστάσεις φτάνοντας στη νίκη.

Οι συνθήκες του αγώνα ήταν πολύ δύσκολες και σίγουρα οι αθλητές και αθλήτριες που είναι πιο εξοικειωμένες με αντίστοιχες καταστάσεις είχαν το προβάδισμα. Στο βάδην οι καιρικές συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς η επίδρασή τους στον οργανισμό πολλαπλασιάζεται όταν έχει επέλθει και η κούραση από τα χιλιόμετρα.

Η κυριαρχία των Ισπανών σε άνδρες και γυναίκες, δεν μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο βάδην, αλλά και στις αποστάσεις εντός

σταδίου. Προφανώς και προετοιμάστηκαν σωστά. Η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ από μόνη της, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.

Ποια είναι η Χριστίνα Δέσκου

Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1973 στην Αριδαία της Πέλλας. Αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΟΠΘ Μακεδονία ’92 και πέτυχε από την κατηγορία των νεανίδων σημαντικές διακρίσεις.

Αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 10χλμ και 20 χλμ βάδην και κατέκτησε βαλκανικά μετάλλια. Το μεγαλύτερο παράσημο στην καριέρα της ήταν η 13η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1999 στη Σεβίλλη.

Σήμερα είναι πρόεδρος στον ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας σύλλογο στον οποίο ανήκει η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

Κατεβάστε την εφαρμογή