Δεν είναι μονοδιάστατος. Αντίθετα επιλέγει να φροντίζει κάθε πλευρά του εαυτό του, επιστρέφοντας πάντα στον πυρήνα του, που δεν είναι άλλος από τον πρωταθλητισμό.
Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι ένας από τους κορυφαίους άλτες του επί κοντώ παγκοσμίως, με τελευταίο αθλητικό κατόρθωμα την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο κλειστού της Γλασκόβης. Είναι επίσης κι ένας άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις, οι συναναστροφές με τους άλλους και το καλό κρασί. Το τελευταίο του άλλωστε ταξίδι μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στη Σκωτία ήταν στο Μπορντό, εκεί όπου η αγάπη για το καλό κρασί δεν είναι απλά συνήθεια, αλλά τρόπος ζωής και εξέλιξης.
“Ίσως κάποια στιγμή ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι, είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Μου αρέσει όλο αυτό που υπάρχει γύρω από τα κρασιά”, είπε ο Καραλής στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο site του ΣΕΓΑΣ.
“Είμαι δημιουργικός, κάνω πολλά πράγματα, σπουδάζω μάρκετινγκ και επιχειρηματικότητα και έχω και κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, ωστόσο ξέρω ότι ο πυρήνας μου είναι ο πρωταθλητισμός και αυτό με κάνει να λειτουργώ και σε όλα τα υπόλοιπα. Το να ασχολούμαι με πράγματα έξω από το στίβο με κάνει να ξεφεύγω, όμως, όλα ξεκινούν από τον στόχο μου, που είναι να είμαι ο καλύτερος μου εαυτός μέσα στα στάδια”, συμπλήρωσε.
Ο Καραλής κατάφερε να “γυρίσει” την σε βάρος του κατάσταση και παρά το γεγονός ότι προκρίθηκε τελευταία στιγμή στο παγκόσμιο κλειστού, έφυγε από τη διοργάνωση με το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ με άλμα στα 5,85 μ., που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας του.
“Δεν το περίμενε κανένας ότι θα πάρω μετάλλιο. Βέβαια είμαι αθλητής μεγάλων αγώνων και πάντα δίνω το 100% σε αυτούς. Στην αρχή της σεζόν είχα ένα πρόβλημα με τα κοντάρια και το ξεπέρασα στους δύο προηγούμενους αγώνες από το Παγκόσμιο, έτσι πήγα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη Γλασκόβη. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και πήρα την τρίτη θέση. Το αγώνισμα είναι τεχνικό, η επιτυχία και η αποτυχία είναι σε μια λεπτή γραμμή και ο Μόντο (σ. σ. Ντουπλάντις) παραλίγο να αποκλειστεί στα 5,85 μέτρα. Είναι πολύ τεχνικό αγώνισμα και είναι απρόβλεπτο και αυτό το κάνει όμορφο, γιατί πέρα από τον Ντουπλάντις ποτέ δεν ξέρεις πως θα κυλήσει το αγώνισμα. Ο τελικός ήταν δύσκολος και όλοι είχαν πρόβλημα με το στάδιο. Και για εμένα ήταν δύσκολο το στάδιο, αλλά απέδειξα πως είμαι αθλητής μεγάλων αγώνων και εκείνη την ημέρα ήμουν καλύτερα από πολλούς άλλους”.
Ο 25χρονος ξεκίνησε με δύο άκυρα στα 5,50 μ. και στη συνέχεια επέλεξε να ανέβει στο 5,65 μ. για την μία και μοναδική του προσπάθεια. Οι μνήμες σε εκείνο το σημείο του αγώνα πήγαν στο Παγκόσμιο ανοιχτού του 2023, όπου ο αθλητής ολοκλήρωσε με τρεις άκυρες προσπάθειες την παρουσία του στη διοργάνωση.
“Αγχώθηκα στα δύο άκυρα. Δεν ήθελα να γίνει ότι έγινε πέρσι στον ανοιχτό, που έκανα τρία άκυρα. Όταν το πέρασα όλα άλλαξαν και ο αγώνας έπειτα κύλησε, όπως έπρεπε και όπως περιμέναμε. Όταν είμαι στον αγώνα και βρίσκομαι σε μια τέτοια συνθήκη συνήθως προσπαθώ να μη σκέφτομαι πολύ. Όταν ήμουν μικρός σκεφτόμουν την τεχνική, μεγαλώνοντας όλα γίνονται μηχανικά, το σώμα πηγαίνει από μόνο του. Προσπαθώ να εκτελώ όσο καλύτερα μπορώ και σκέφτομαι ότι το άλμα το έχω περάσει ήδη. Μπαίνω με αυτοπεποίθηση σε κάθε άλμα. Γενικότερα έχω θετική προσέγγιση και σκέψη σε κάθε άλμα”.
Ο Καραλής έχει δύο μετάλλια σε κλειστό στίβο, όμως, δεν έχει καταφέρει ακόμη να πετύχει κάτι ανάλογο στον ανοιχτό. “Έχω αποδείξει πως είμαι από τους καλύτερους του κόσμου, θα ξεκινήσω τη χρονιά στα Diamond League σίγουρα θέλω αυτή τη χρονιά να μεγαλώσω τη συλλογή μου από μετάλλια.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραμείνω υγιής σε όλη τη σεζόν. Συνήθως στον ανοιχτό – πλην της Ολυμπιακής χρονιάς το 2021- είχα διάφορα προβλήματα κυρίως τραυματισμών. Αν είμαι υγιής και κυλήσει ομαλά η σεζόν, τότε όλα είναι ανοιχτά για ένα μετάλλιο στις δύο μεγάλες διοργανώσεις του 2024. Αυτός είναι ο στόχος”.
Ολυμπιακό μετάλλιο ή 6,00 μέτρα;
Το φράγμα των 6,00 μ. αποτελεί διακαή πόθο όλων των κορυφαίων επικοντιστών στον πλανήτη, ωστόσο το ολυμπιακό μετάλλιο είναι κάτι το ασύγκριτο και αποτελεί τον απόλυτο στόχο όλων.
“Έτσι όπως το σκέφτομαι θέλω πρώτα τα έξι μέτρα πριν τους δύο μεγάλους αγώνες και μετά τα μετάλλια. Αν έπρεπε να διαλέξω ολυμπιακό μετάλλιο ή έξι μέτρα σίγουρα θα διάλεγα το μετάλλιο. Σε κάθε περίπτωση θέλω πρώτα απ΄όλα να κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα (σ.σ. Φιλιππίδης, 5,91 μέτρα) και να συνεχίσω και για τα επόμενα. Κάποιες φορές παρασύρομαι και ενθουσιάζομαι και ξεχνάω τα ενδιάμεσα. Ευτυχώς είναι οι προπονητές μου εκεί και με ισορροπούν, με συγκρατούν και μου θυμίζουν πως πρέπει να πηγαίνω βήμα-βήμα”, είπε.
Η πορεία του Καραλή βασίζεται τα τελευταία χρόνια σε ένα σχήμα ανθρώπων, που έχει καταφέρει μέσα από τη συνεργασία και τη δουλειά να φέρει αποτελέσματα.
“Το σχήμα δούλεψε πολύ καλά. Είναι όλοι εξαιρετικοί και ο καθένας στο κομμάτι του δουλεύει για το καλό μου. Ο Πομάσκι στο δρομικό μέρος, ο Μαρσίν Ζεπάνσκι στο κομμάτι της τεχνικής και ο Χάρης (σ.σ Καραλής) είναι ο μαέστρος. Στην αρχή με τον μπαμπά μου υπήρχαν κάποιες προστριβές, ιδιαίτερα μέχρι να βοούμε τις ισορροπίες και τα όρια μας. Είμαστε και οι δύο επαγγελματίες και δουλεύουμε για το καλύτερο. Στο στάδιο είναι ο προπονητής μου και στο σπίτι ο πατέρας μου”.
Όταν η αποτυχία συναντά την επιτυχία!
Στον πρωταθλητισμό η διαχείριση της αποτυχίας είναι εξίσου σημαντική με αυτή της επιτυχίας. “Θέτω υψηλούς στόχους για τον εαυτό μου. Έχω ήδη δύο μετάλλια, θέλω σίγουρα να διατηρήσω το υψηλό μου επίπεδο και θέλω να συνεχίσω να κατακτώ μετάλλια. Παλαιότερα μου άρεσε περισσότερο όλο αυτό που προκύπτει από την επιτυχία. Τώρα έχω νιώσει και την αποτυχία και την επιτυχία. Σκέφτομαι και το πως είναι να επιστρέφεις από μια κακή εμφάνιση και να μη σε περιμένει κανείς. Είμαι επικοινωνιακός και μου αρέσει που ο κόσμος έρχεται και με χαιρετάει – σε λογικά πλαίσια – και είναι ωραίο που ο στίβος έχει πλέον αθλητές που ξεπερνάνε τη φούσκα του στίβου”, τόνισε ο 25χρονος.
Ο Καραλής βρίσκεται στην Πορτογαλία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, μαζί με το γκρουπ των Πολωνών όπου συνεργάζεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι πρώτοι αγώνες του αθλητή θα γίνουν τον Μάιο.