Άνθρωποι πολλών ειδικοτήτων μοχθούν προκειμένου η διοργάνωση του μαραθωνίου να στεφθεί με επιτυχία. Από την περασμένη εβδομάδα σάς παρουσιάζουμε εκπροσώπους αυτών των κοινοτήτων που αποτελούν αναπόσπαστα και πολύτιμα τμήματα της μεγάλης οικογένειας του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Σειρά σήμερα έχουν οι ραδιοερασιτέχνες.
Η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών είναι συνοδοιπόρος με το Μαραθώνιο της Αθήνας από το 2006 και τα πιστοποιημένα από το κράτος μέλη της προσφέρουν εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται από τα ξημερώματα σε όλα τα καίρια πόστα της διοργάνωσης και τα ενώνουν με τους ασυρμάτους τους σε χρόνο dt.
«Πλησιάζει ο Μαραθώνιος και όπως κάθε χρονιά η προσμονή του μάς γεμίζει ενθουσιασμό. Είναι ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Πολλοί άνθρωποι επί χρόνια ονειρεύονται τη συμμετοχή τους στον ιστορικό αγώνα του Μαραθωνίου της Αθήνας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βοηθάμε κι εμείς με τους ασυρμάτους μας στον αγώνα τους.
Αυτή την περίοδο ετοιμαζόμαστε κάνοντας τις απαραίτητες δοκιμές, αλλά και τις συσκέψεις που απαιτούνται, ώστε να προσφέρουμε άρτια τις υπηρεσίες μας την ημέρα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας», είπε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, Χρήστος Κουγιουμτζόγλου και στη συνέχεια εξήγησε ποιος θα είναι ο ρόλος των ανθρώπων της Ένωσης στις 10 Νοεμβρίου.
«Είμαστε εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι ραδιοερασιτέχνες από την Πολιτεία. Έχουμε δώσει γραπτές εξετάσεις και έχουμε πάρει το σχετικό πτυχίο που μάς δίνει το δικαίωμα να εκπέμπουμε σε ραδιοσυχνότητες με τα μηχανήματά μας.
Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στον Μαραθώνιο. Ο ΣΕΓΑΣ είναι ο συντονιστής και εμείς έχουμε τη βάση μας στο κέντρο επιχειρήσεων, στη ΓΑΔΑ. Στελεχώνουμε περίπου 55 θέσεις κατά μήκος της διαδρομής, δηλαδή από τον Μαραθώνα ως το Παναθηναϊκό Στάδιο και όχι μόνο. Έχουμε 15 ανθρώπους μας με τους ασυρμάτους μας ανά 2,5 χιλιόμετρα στα σταθερά σημεία τροφοδοσίας. Άλλους εννέα μέσα στα οχήματα που παίρνουν τους τραυματίες ή τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει και τους πηγαίνουν σε ασφαλές σημείο.
Μέλη μας βρίσκονται επίσης και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να έχουμε ταχεία ενημέρωση για την εξέλιξη της υγείας των ανθρώπων που ενδεχομένως χρειαστεί να διακομιστούν σε κάποιο από αυτά. Κάποιοι ραδιοερασιτέχνες βρίσκονται σε βαν, όπως στα οχήματα της αρχής αλλά και στο τέλους της διαδρομής δηλαδή πίσω από τον τελευταίο δρομέα. Άλλοι είναι σε μηχανές, αλλά και δίπλα στους διοργανωτές.
Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρουμε και στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Εμείς μιλάμε στους ασυρμάτους και μεταφέρουμε τις πληροφορίες που μάς δίνουν συνδέοντας τα σημεία. Αυτή είναι η δουλειά μας. Είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας. Είμαστε όπως οι ασυρματιστές.
O Μαραθώνιος είναι μια διοργάνωση πολύ υψηλών απαιτήσεων και όσο περνούν τα χρόνια αυτές γίνονται και περισσότερες. Μας γεμίζει χαρά, αλλά κυρίως μάς διατηρεί σε εγρήγορση και μάς προετοιμάζει για πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, δεδομένου ότι συνεργαζόμαστε εθελοντικά και με την Πολιτική Προστασία.
Προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας και σε έκτακτες ανάγκες, για παράδειγμα στις φωτιές, σε κάποιο σεισμό ή στις πλημμύρες. Όλοι έχουν από μια πληροφορία και πρέπει να είμαστε καλά συντονισμένοι ώστε να μην”πατάμε” -όπως λέμε στη γλώσσα μας- ο ένας πάνω στον άλλο. Ιεραρχούμε τις πληροφορίες και εξυπακούεται ότι αυτή που σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή έχει την πρώτη θέση σε αυτή την ιεραρχία.
Γι’ αυτό πάντα στον Μαραθώνιο το πιο αγχωτικό σκέλος είναι όταν χρειάζεται να καλέσουμε το ΕΚΑΒ για κάποιον άνθρωπο που θα χρειαστεί ιατρικές υπηρεσίες».