Η λαμπαδηδρομία του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας δεν είναι αδιάκοπη. Περιλαμβάνει μια παύση τιμής, μπροστά στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η διοργάνωση, αλλά και το τραγούδι που ακούγεται σε εκείνο το σημείο.
Πέρυσι, ο Βασίλης Σκουλάς ήταν ο τραγουδιστής που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους τραγουδώντας για τον μεγάλο αγωνιστή, ειρηνιστή, πολιτικό, γιατρό και βαλκανιονίκη του μήκους που ενέπνευσε γενιές και γενιές με τη δράση και τα υψηλά ιδανικά του.
Φέτος, τον διαδέχεται ο εξαιρετικός Κώστας Τριανταφυλλίδης. Με τη στιβαρή και μεστή φωνή του θα τραγουδήσει το “Μοιρολόι” του Ζουλφού Λιβανελί (στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος) στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1963, ένα μήνα αφότου είχε πραγματοποιήσει μόνος του την πορεία ειρήνης. Αντίστοιχα είναι και τα λόγια του τραγουδιού που θρηνεί “ένα παλικάρι 20 χρονών”, το οποίο δολοφονήθηκε.
“Δεν πρόκειται για μια… ακόμα ημέρα στη δουλειά. Έχει ευθύνη να τραγουδάς προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ερμηνεία ενός τραγουδιού μπροστά στο άγαλμα ενός αγωνιστή, λαμπρού επιστήμονα, αθλητή, ενός πραγματικά μεγάλου ανδρός, ενός ήρωα -στο πλαίσιο της λαμπαδηδρομίας του Μαραθωνίου- αποτελεί σαφώς έμπνευση και διαφοροποιεί το ειδικό βάρος της στιγμής. Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να νιώθει και να αντιλαμβάνεται το περιεχόμενο αυτής της στιγμής, της κάθε στιγμής ως το μεδούλι της. Αυτό από μόνο του το καθιστά ένα πολύ ξεχωριστό και μεγάλο γεγονός για μένα.
Η στάση ζωής του Γρηγόρη Λαμπράκη και τα υψηλά ιδανικά που πρέσβευε είναι παντοτινό σημείο αναφοράς. Όσο υπάρχει αδικία και πόλεμος ο Λαμπράκης θα είναι επίκαιρος. Και δυστυχώς, τα μηνύματα ειρήνης που εξέπεμπε και οι αγώνες του εναρμονίζονται και με τη σημερινή πραγματικότητα. Βλέπουμε τι γίνεται στην Παλαιστίνη και πόσες εστίες πολέμου είναι σε εξέλιξη. Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει και πλησιάζει τη γειτονιά μας. Είναι επικίνδυνο”, τόνισε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Μοιρολόι, το οποίο θα τραγουδήσει: “
Το Μοιρολόι του Ζουλφού Λιβανελί αναφέρεται σ’ ένα νέο παλικάρι που τον δολοφόνησαν. Οι στίχοι του του Λευτέρη Παπαδόπουλου, είναι πραγματικά πολύ συγκινητικοί”.
Για την ξεχωριστή τιμή που γίνεται στον Γρηγόρη Λαμπράκη με τη στάση της λαμπαδηδρομίας και το τραγούδι μπροστά στο άγαλμά του, μίλησε και ο εγγονός του αγωνιστή, που φέρει το όνομα και το επώνυμό του και θα είναι και φέτος πρώτος λαμπαδηδρόμος. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ο νεότερος, γυμναστής, προπονητής μπάσκετ και καθηγητής προπονητικής σε ΙΕΚ τόνισε:
“Είναι η τέταρτη φορά που με επιλέγει ο ΣΕΓΑΣ να τρέξω ως πρώτος λαμπαδηδρόμος, προς τιμήν του παππού μου Γρηγόρη Λαμπράκη. Φυσικά, τρέχω κι εγώ για να τον τιμήσω.
Κάθε φορά είναι διαφορετική. Η συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία επηρεάζεται συναισθηματικά τόσο από τα προσωπικά μας βιώματα τη δεδομένη χρονική στιγμή, όσο και από τα γεγονότα που επηρεάζουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Φέτος, η παρουσία μου είναι ακόμα πιο σημαντική. Στις 22 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του παππού μου, έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου. Ήταν ο πρώτος γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη και ο άνθρωπος που μου μεταλαμπάδευσε τις αξίες του παππού μου. Έμαθα μέσα από τις διηγήσεις του. Το γεγονός ότι αγάπησα τις αξίες του αθλητισμού, ότι συμμετέχω στο Κίνημα Ειρήνης το οφείλω στον πατέρα μου και φυσικά θα αφιερώσω την παρουσία μου στη φετινή λαμπαδηδρομία στη μνήμη του. Η κάθε γενιά έχει τον δικό της ήρωα. Ο δικός μου άμεσος ήρωας ήταν ο μπαμπάς μου, όπως και του κάθε παιδιού.
Παράλληλα, επηρεάζομαι από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Με επηρεάζει που χιλιάδες αθώοι άνθρωποι στην Παλαιστίνη χάνουν τη ζωή τους καθημερινά. Είναι ένα κομμάτι γης που θρηνεί θύματα, αμάχους κι αδικημένους. Επί χρόνια είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και ειδικά όσα συμβαίνουν τώρα είναι αδιανόητα. Ό,τι συμβαίνει στον γείτονά μας αύριο μπορεί να φτάσει στην πόρτα μας και οφείλουμε να του συμπαρασταθούμε και να καταδικάσουμε τον πόλεμο”, είπε ο Γρηγόρης Λαμπράκης και έκανε ξεχωριστή αναφορά στη στάση της λαμπαδηδρομίας μπροστά στο άγαλμα του παππού του:
“Στο μαραθώνιο δεν σταματούν, το ίδιο και άλλες λαμπαδηδρομίες. Η συγκεκριμένη όμως πριν καταλήξει στον τελικό της προορισμό περνά από το άγαλμα του παππού μου, όπου γίνεται ξεχωριστό τελετουργικό αφιερωμένο στη μνήμη του.
Ο δικός του μαραθώνιος ήταν διαφορετικός. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης έκανε μια μαραθώνια πορεία ειρήνης. Εμείς ακολουθούμε τα βήματά του και υπό το πρίσμα του αθλητισμού περνάμε μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης, της ενότητας και της αδελφοσύνης των λαών. Ο Μαραθώνιος είναι ένα τεράστιο γεγονός που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και ενώνει αδιακρίτως ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο με βασικότερο στόχο την προσπάθεια. Ηττημένος είναι αυτός που δεν προσπαθεί”.