Το Εθνικό Στάδιο των Χανίων «Έλενα Βενιζέλου» θα φορέσει αύριο (Κυριακή, 29/5) τα γιορτινά του για να υποδεχθεί ορισμένους από τους κορυφαίος αθλητές και αθλήτριες της χώρας.
Η διοργάνωση ανήκει στη σειρά Bronze του Continental Tour της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας γεγονός που προσέλκυσε στην Κρήτη καλούς αθλητές από το εξωτερικό.
Καλή κούρσα αναμένεται, με τη συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων σπρίντερ. Θα τρέξουν ο πρωταθλητής τα τελευταία χρόνια Γιάννης Νυφαντόπουλος, με τον Κώστα Ζήκο και τον Παναγιώτη Τριβυζά που προέχεται από το 10.38 στα «Βεργώτεια».
Δυνατά ονόματα και από το εξωτερικό παίρνουν μέρος, ανάμεσα σε αυτούς ο Βραζιλιάνος Ντέρικ Σίλβα με 10.10 ατομικό ρεκόρ. Μετέχουν ακόμη με στόχο μια καλή επίδοση οι Νικόλας Παναγιωτόπουλος, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Βασίλης Μυριανθόπουλος, Θοδωρής Βροντινός, και Δημήτρης Χρυσάφης.
Στα 400 μ., ο Μιχάλης Παππάς αρχίζει και βρίσκει ρυθμό και μετά το 2ο Αλεξανδρινό μίτινγκ που έτρεξε σε 47.50, είναι έτοιμος για μια καλύτερη επίδοση στα Χανιά. Ο Έλληνας πρωταθλητής έχει ατομικό ρεκόρ 46.44 από το 2019. Σε καλή κατάσταση είναι φέτος και Σπύρος Δουκατέλης που είχε τρέξει την απόσταση σε 47.44, που είναι και ατομικό του. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή του Γιάννη Ντέτσικας που έχει κάνει φέτος 47.41 και έχει ρεκόρ 47.36.
Από ξένες συμμετοχές θα είναι ο Βέλγος Αλεξάντερ Ντουμ με 45.34 ατομικό.
Ο Κώστας Δουβαλίδης είναι το μεγάλο όνομα στα 110μ. εμπόδια. Ο Έλληνας πρωταθλητής θέλει μια καλή κούρσα, στον πρώτο ουσιαστικά αγώνα του στη σεζόν, μετά το φετινό 13.97 που έχει τρέξει ως τώρα στο μίτινγκ στη Λεμεσό.
Από ξένες συμμετοχές την καλύτερη επίδοση έχει ο Βρετανός Τζέικ Πόρτερ με ατομικό 13.68.
Δυνατός αγώνας αναμένεται στο μήκος ανδρών. Με ο Ινδός Μουραλί Σρισανκάρ μετά το 8,31 μ. στην Καλλιθέα να θέλει να κυνηγήσει το ατομικό του 8,36 μέτρα. Με κεκτημένη ταχύτητα από τη διοργάνωση της Καλλιθέας έρχεται και ο Γάλλος Ζουλς Πομερί που πήδηξε 8,17μ. που είναι ατομικό ρεκόρ και ρεκόρ Γαλλίας Ανδρών Κ23.
Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζουν ο Αντώνης Στυλιανίδης με φετινό 7,65 μ., αλλά και ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης με 7,62 μ. από την Καλαμάτα. Θα αγωνιστούν ακόμη οι Περιστέρης και Ξενικάκης.
Ο Δημήτρης Τσιάμης είναι η σταθερή αξία αγώνισμα και θα προσπαθήσει στα Χανιά να «γράψει» μια καλή επίδοση. Φέτος έχει κάνει 16,61 μ. στα «Παπαφλέσσεια» στην Καλαμάτα. Ο Ανδρέας Πανταζής βρίσκεται στα Χανιά «κουβαλώντας» την καλή εμφάνιση στην Καλλιθέα που πήδηξε 16,49 μ. Ο άλτης του Δημήτρη Βασιλικού έχει ατομικό 16,86 μ. Το πιο σημαντικό είναι ότι έδειξε πως έχει ξεπεράσει κάποια προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπιζε. Μεγάλα άλματα θα επιδιώξει και ο Νίκος Ανδρικόπουλος που έχει ρεκόρ 16,73 μέτρα.
Από ξένες συμμετοχές ξεχωρίζουν ο Βρετανός Μπεν Γουίλιαμς με ατομικό 17,22 μ. και ο Αρμένιος Λεβόν Αγκασιάν με 17,16 μ.
Ο Κύπριος Πάρης Μπατζάβαλης επιστρέφει στη δράση, όπου θέλει να κυνηγήσει μια μεγάλη βολή στον ακοντισμό. Σε αυτό θα τον βοηθήσει ο συναγωνισμός με τον Εμίν Οντσέλ (Τουρκία) με 81,37 μ. ατομικό.
Πολύ καλός αγώνας αναμένεται στη σφυροβολία. Μετέχουν οι δύο κορυφαίοι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, ο Χρήστος Φραντζεσκάκης και ο Μιχάλης Αναστασάκης, που έχουν ήδη πετύχει επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου. Ξεχωρίζουν ακόμη οι νεαρότεροι Ορέστης Ντουσάκης και Θοδωρής Ζιώγας. Από τους ξένους ξεχωρίζουν δύο Χιλιανοί πρωταθλητές, ο Γκαμπριέλ Κερ με 77,54 μ. ατομικό και ο Ουμπέρτο Μανσίλα με 77,50 μ. ατομική επίδοση.
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη επιστρέφει στην αγωνιστική δράση μετά το ατύχημα που είχε στην Κεφαλονιά – όταν της έπεσε ένα βαράκι στο πόδι και αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στα Βεργώτεια – με στόχο να κυνηγήσει γρήγορους χρόνους. Η αυριανή είναι η πρώτη κούρσα για την αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη από το 11.31 (2,9) στα 100 μ. και το 23.33 στα 200 μ., στους διασυλλογικούς αγώνες της Αθήνας.
Δυνατές μάχες και στις γυναίκες
Στα 100 μ. συνεχίζει τους αγώνες της η Άρτεμις Αναστασίου, μία εβδομάδα από το 23.35 στα 200 μ στο μίτινγκ των Παπαφλεσσείων, που δείχνει πως είναι σε καλή κατάσταση.
Η Σάνον Ράι (ΗΠΑ) με φετινό 11.24 και οι Γκλόρια Χούπερ (Ιταλία) και Αριάλις ζοσέφα Καντούλα (Πορτογαλία) με 11.24 και 11.22, από πέρυσι, θα παίξουν ρόλο στην κούρσα.
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου ψάχνει την επίδοση που δεν κατάφερε να πετύχει στην Καλαμάτα, όπου αναγκάστηκε να σταματήσει μετά τη σύγκρουση με την αθλήτρια στον διπλανό της διάδρομο. Η αθλήτρια είναι σε καλή κατάσταση και στην ουσία στα Χανιά θα κάνει τον πρώτο της αγώνα στη σεζόν. Η Αναΐς Καραγιάννη ξεχώρισε στην Καλαμάτα με το 13.27, επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ και δείχνει πως έχει περιθώριο για ακόμη γρηγορότερους χρόνους στη σεζόν. Η Κύπρια Ναταλία Χριστοφή έχει κάνει φέτος 13.17 και “βλέπε騔 ακόμη καλύτερες επιδόσεις, ενώ ιδιαίτερα ανταγωνιστική θα είναι η Ρουμάνα Αναμαρία Νεστέριουτς (Ρουμανία) με 13.07.
Η Δήμητρα Γναφάκη θα κάνει την πρώτη της κούρσα στα χαμηλά εμπόδια με στόχο να ξεκινήσει τη χρονιά όσο καλά ολοκλήρωσε (πρόωρα λόγω covid-19) την προηγούμενη. Η αθλήτρια του Μιχάλη Μανουσάκη, που πέρυσι έφτασε το ατομικό της ρεκόρ στα 57.00, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και το μόνο που την ανησυχεί είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή έκανε εκτάκτως εξαγωγή φρονιμίτη.
Στο ίδιο αγώνισμα ξεχωρίζει η Γιάνκα Μονλάρ με φετινό 56.03, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή της νεαρότερης Βασιλικής Μητσιούλη, που με φετινό 60.21, έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20.
Η Ελένη Πόλακ θα είναι παρούσα στο μίτινγκ Βενιζέλεια- Χανιά, σε έναν αγώνα όπου θα επιδιώξει να βρει το ρυθμό της και μαζί τον δρόμο για επιδόσεις ανάλογες των δυνατοτήτων της. Η αθλήτρια έχει κάνει πετύχει φέτος 4,40 μ. από τους διασυλλογικούς αγώνες στον Άγιο Κοσμά. Η Αλίνα Φλώρου – Δημητριάδου συνεχίζει τους αγώνες της, λίγες ημέρες από τα 4.05 μ., επίδοση που ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ κι έδειξε πως είναι σε καλή κατάσταση ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ20. Ανοδική περίοδο διανύει και η 17χρονη Ηλιάνα Τριανταφύλλου, που έχει περάσει στη διάρκεια του ανοιχτού τα 4,05 μ. κι έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.
Δυνατή κούρσα θα γίνει στα 400 μ. των Γυναικών με τις Ανδριάνα Φέρρα, Δέσποινα Μουρτά, Άννα Κιάφα, Κορίνα Πολίτη και Μαρίτα Αργυρού να διεκδικούν γρήγορους χρόνους. Στην επίτευξη δυνατών χρόνων θα συμβάλει και η παρουσία των Βερόνικα Ντργιάσιτς (Κροατία) και Εμέλ Σανλι- Κιρσίν (Τουρκία) με φετινά 54.05 και 54.29.