Βελιγράδι 2022: Απίθανος Ντουπλάντις και παγκόσμιο ρεκόρ με 6,20 μέτρα

 

Φωτογραφία: World Athletics

Ο Μόντο Ντουπλάντις αποτέλεσε για μία ακόμη φορά το κεντρικό πρόσωπο μιας μεγάλης διοργάνωσης, αυτή τη φορά του 18ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι.

Ο Σουηδός απόλυτος σταρ στο αγώνισμα ξεπέρασε τα 6,20 μ. και βελτίωσε μέσα σε δύο εβδομάδες το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, στο ίδιο μάλιστα στάδιο. Ο 23χρονος έκανε ένα ολόκληρο στάδιο να σειστεί από τους πανηγυρισμούς, ενώ με το που κατέβηκε από το στρώμα έτρεξε προς την εξέδρα που ήταν οι δικοί του άνθρωποι. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 6,19 μ. από το μίτινγκ που είχε γίνει στο Βελιγράδι στις 7 Μαρτίου.

Ο Σουηδός βελτίωσε δύο φορές το ρεκόρ αγώνων(6,02 μ.) του Ρενό Λαβιλενί, αφού πριν τα 6,20 μ. είχε περάσει με την πρώτη τα 6,05 μέτρα. Ο 23χρονος κατέκτησε το πρώτο του χρυσό στη διοργάνωση, αφού στην προηγούμενη συμμετοχή του, το 2018 ήταν έβδομος. Πλέον στρέφει την προσοχή του στο Παγκόσμιο του Όρεγκον προκειμένου να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο, που λείπει από τη συλλογή του.
Ο Ντουπλάντις μπήκε στον αγώνα στα 5,60 μ. και συνέχισε στα 5,85 μ., 5,95 μ., 6,05 μ., για να περάσει με την τρίτη τα 6,20 μέτρα.

Ο Τιάγκο Μπραζ (Βραζιλία) αποτελεί έναν από τους άλτες που βρίσκονται στο προσκήνιο αρκετά χρόνια. Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Ζανέιρο και «χάλκινος» στη διοργάνωση του Τόκιο κατέκτησε σήμερα το πρώτο του μετάλλιο σε παγκόσμιο κλειστού, αφού ξεπέρασε τα 5,95 μ. και βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ. Ο Βραζιλιάνος ήταν δεύτερος, ενώ τρίτος ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Κρίστοφερ Νίλσεν (ΗΠΑ) με 5,90 μέτρα.

Αποθέωση για την Ιβάνα Βούλετα (πρώην Σπάνοβιτς) μέσα στη Stark Arena. Η Σερβίδα πρωταθλήτρια του μήκους κατέκτησε ακόμη έναν τίτλο καθώς με άλμα στα 7.06μ επικράτησε στον τελικό του μήκους γυναικών και έκανε μία ολόκληρη αρένα να φωνάζει το όνομά της. Το αργυρό μετάλλιο πήγε στη Νιγηριανή Ολυμπιονίκη Εσέ Μπρουμέ, με 6.85μ, ενώ το χάλκινο στη Βρετανίδα Ούγκε με 6.82μ. Η Σπάνοβιτς υπερασπίστηκε το μετάλλιο, που κατέκτησε το 2018 στο Μπέρμιγχαμ, ενώ πλέον έχει τρία μετάλλια στην κατοχή της, αφού ήταν δεύτερη το 2016 στο Πόρτλαντ.

Η Άντζι Γουίλσον, “ασημένια” στις δύο προηγούμενες διοργάνωση σε Μπέρμιγχαμ και Πόρτλαντ, αναδείχθηκε νικήτρια στα 800 μ. στο 18ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου.

Η αθλήτρια από τις ΗΠΑ τερμάτισε σε 1.59.09 και κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της χρυσό στη διοργάνωση, βελτιώνοντας παράλληλα και το φετινό της ρεκόρ. Η ΗΠΑ έκαναν δύο τα χρυσά τους αγώνισμα. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Φρίγουι Χαϊλού από την Αιθιοπία με 2.00.54. Η 21χρονη ανέβηκε πρώτη φορά στο βάθρο των νικητριών σε μεγάλη διοργάνωση. Τρίτη ήταν η Μαλιμάχ Νακαγί (Ουγκάντα) με 2.00.66, η αθλήτρια που μπήκε στην κούρσα με την καλύτερη επίδοση (1.58.58).

Ο Γκραντ Χόλογουει αφού ισοφάρισε με 7.29 το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό των 60 μ. εμπ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα με 7.41. Ο κορυφαίος εμποδιστής των τελευταίων ετών δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του, αφού έφυγε πολύ γρήγορα από τον βατήρα και από το πρώτο εμπόδιο πήρε προβάδισμα.

Ο Μαρτινότ Λαγκάρτ (Γαλλία) επέστρεψε στο βάθρο των νικητών της διοργάνωσης μετά το 2016 – και το πανηγρύσει δεόντως-, αφού το 7.50 ήταν αρκετό για να του δώσει το ασημένιο μετάλλιο. Ο δεύτερος της προηγούμενης διοργάνωσης, Τζάρετ Ίτον (ΗΠΑ) σήμερα ήταν τρίτος με 7.53. Στον τελικό των ψηλών εμποδίων μετείχε και ο Κύπριος Μίλαν Τραίκοβιτς, που τερμάτισε στην έβδομη θέση με 7.62.

Με κλήρωση είχε προκύψει νωρίτερα, ο όγδοος αθλητής που προκρίθηκε στον τελικό των 60μ. εμπ., αφού Κινγκ (Μ. Βρετανία) και Νομότο (Ιαπωνία) τερμάτισαν σε 7.57 και η ανάλυση του φώτο φίνις τους έδωσε την ίδια επίδοση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να κάνουν χρήση αυτού του κανονισμού, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ισοβαθμία και στην ανάλυση του φώτο φίνις.

Σε μία φοβερή κούρσα στα 1500μ ανδρών, που είχε εξ’ αρχής απόλυτο φαβορί τον Νορβηγό Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν, είδαμε τον Αιθίοπα Σάμουελ Τεφέρα να κλέβει την πρωτιά και τον παγκόσμιο τίτλο, στα τελευταία μέτρα και να υπερασπίζεται τον τίτλο που κατέκτησε πριν τέσσερα χρόνια στο Μπέρμιγχαμ. Ο Αιθίοπας με 3.32.77 έβαλε την υπογραφή του στο ρεκόρ διοργάνωσης και άφησε δεύτερο τον νεαρό Νορβηγό κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ με 3.33.02. Την τριάδα των μεταλλίων συμπλήρωσε ο Κενυάτης Έιμπελ Κιπσάνγκ με 3.33.36.

Σκυταλοδρομία 4Χ400μ ανδρών με τα όλα της και τους Βέλγους ξανά στην κορυφή. Οι έξι ομάδες τα έδωσαν όλα, με την Ισπανία να έχει το προβάδισμα από την αρχή, κάνοντας εξαιρετικές κούρσες. Όμως οι Βέλγοι δεν είχαν σκοπό να χαλάσουν την παράδοση και άφησαν για το τέλος το… βαρύ πυροβολικό Κέβιν Μπορλέ ο οποίος έκανε σούπερ κούρσα και τερμάτισε πρώτος σε 3.06.52. Οι Ισπανοί ακολούθησαν με 3.06.82 και την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Ολλανδοί, οι οποίοι έκαναν φοβερή προσπάθεια, με 3.06.90.

 Το πρώτο της χρυσό στη διοργάνωση κατέκτησε η Τζαμάικα στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ αφήνοντα τα δύο φαβορί, Ολλανδία και Πολωνία στις θέσεις δύο και τρία. Οι Τζαμαϊκανές ξεκίνησαν καλά και πήραν το προβάδισμα σύντομα για να τερματίσουν και πρώτες με 3.28.40 ενώ οι Ολλανδέζες βρέθηκαν τέταρτες όμως η απίθανη Φέμκε Μπολ κατάφερε να μπει στα μετάλλια, τερματίζοντας δεύτερη πάνω στη γραμμή του τερματισμού. Οι Πολωνές, που μέχρι και τελευταία στιγμή ήταν δεύτερες, τελικά βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 3.28.59 και οι Αμερικάνες έμειναν τέταρτες με 3.28.63.

Δείτε τη ροή των αγώνων στα social της Ομοσπονδίας δείτε αποτελέσματα, ειδήσεις στο site του ΣΕΓΑΣ.
Οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ3

Δείτε το πρόγραμμα, πληροφορίες, αφιερώματα και άλλες χρήσιμα στοιχεία για τη διοργάνωση

Κατεβάστε την εφαρμογή