φωτογραφία: www.iaaf.org
Η κυριαρχία της Γιούλιμαρ Ρόχας (Βενεζουέλα) συνεχίστηκε και στην Ντόχα με μια εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό του τριπλούν, στην προτελευταία ημέρα της 17ης διοργάνωσης στην ιστορία του θεσμού.
Η 24χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2017 επιβεβαίωσε την υπεροχή της και με άλμα στα 15,37 μ. (-0,6) έφτασε εύκολα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Η Ρόχας, η οποία έχει κάνει φέτος 15,41 μ. δείχνει πως είναι κοντά στην κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ της Ινέσα Κράβετς (15,50 μ.). Η Σανιέκα Ρίκετς (Τζαμάικα) στα 27 της χρόνια κατάφερε να κρεμάσει στο στήθος της το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση μετά τις συμμετοχές σε τελικούς, με άλμα στα 14,92 μ., ενώ η σπουδαία Κατερίν Ιμπαργκουέν (Κολομβία) παρά το γεγονός ότι προερχόταν από προβλήματα και μέτριες εμφανίσεις βρήκε την ψυχική δύναμη και μαζί το άλμα στα 14,73 μ., που της χάρισε το πέμπτο της μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης, από το 2011 μέχρι σήμερα.
Στην έκτη βολή κρίθηκαν τα μετάλλια στον τελικό της σφαιροβολίας με τον Τζόε Κόβατς (ΗΠΑ) να επιστρέφει στην κορυφή του κόσμου, τέσσερα χρόνια από τη νίκη του στο Πεκίνο. Ο 29χρονος αθλητής στην έκτη του βολή κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω και από την τέταρτη θέση να ανέβει στην πρώτη με το εντυπωσιακό 22.91 μέτρα. Ο Αμερικανός μέχρι εκείνη την ώρα είχε καλύτερη βολή στα 21,95 μ., την ίδια στιγμή που ο νικητής του Λονδίνου Τόμας Γουόλς ήταν πρώτος με 22,90 μέτρα! Ο Αυστραλός δεν κατάφερε ωστόσο να διατηρήσει ούτε το ασημένιο μετάλλιο, αφού λίγο πριν κάνει εκείνος την έκτη του βολή, ο Ράιαν Κρούσερ πέτυχε κι εκείνος 22,90 μέτρα. Ο Αμερικανός κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο καθώς είχε δεύτερη καλύτερη βολή – ο Αυστραλός είχε μόνο μία έγκυρη βολή. Ο αγώνας ανατρεπτικός και εντυπωσιακός με τον Κόβατς να πετυχαίνει ρεκόρ διοργάνωσης και να κάνει τρία τα μετάλλια του σε Παγκόσμιο – ήταν δεύτερος στο Λονδίνο -, τον Κρούσερ να ξεπερνάει τον εαυτό του και τον Γουόλς να κάνει ρεκόρ ηπείρου.
Η Σιφάν Χασάν απέδειξε σήμερα περίτρανα πως μια αθλήτρια των 10.000 μ. μπορεί να έχει την ταχύτητα και να ξεχωρίζει και στις μεσαίες αποστάσεις. Η νικήτρια των 10.000 μ. έκανε σήμερα φανταστική κούρσα στα 1.500 μ. και αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια με 3.51.94 για να γράψει ιστορία. Η αθλήτρια από την Αιθιοπία που τρέχει με τα χρώματα της Ολλανδία βελτίωσε το ρεκόρ Ευρώπης, το οποίο ήταν 3.52.47 και ανήκε στην Τατιάνα Καζάνκινα από τις 13 Αυγούστου του 1980, το αρχαιότερο ρεκόρ Ευρώπης στις γυναίκες, συνέτριψε το ρεκόρ διοργάνωσης και φυσικά έγινε η πρώτη ποτέ στην ιστορία της διοργάνωσης που κάνει το ναμπλ σε 1.500 μ. και 10.000 μέτρα. Η Χασάν πήρε κεφάλι στην κούρσα μετά τα πρώτα 300 μ. και επέλεξε να δώσει γρήγορο ρυθμό γιατί έτσι ήξερε πως θα έλεγχε την κούρσα. Η αθλήτρια διατήρησε μέχρι τέλους τις δυνάμεις της, ενώ η προσπάθεια που έκανε τόσο η Μιούιρ όσο και η Κιπιέγκον δεν είχε αποτέλεσμα. Η νικήτρια του 2018 Φέιθ Κιπιέγκον (Κένυα) τερμάτισε σε 3.54.22 και βελτίωσε το εθνικό ρεκόρ, ενώ η Γκουντάφ Τσεγκάι (Αιθιοπίας) σε 3.54.38 ατομικό ρεκόρ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λάουρα Μιούιρ (Μ. Βρετανία) έμεινε τελικά στην πέμπτη θέση με 3.55.76, αφού η Σέμπι Χούλιμαν (ΗΠΑ) την προσπέρασε στην τελική ευθεία και τερμάτισε σε 3.54.99 και εθνικό ρεκόρ. Από τις 12 του τελικού οι εννέα ξεπέρασαν τον εαυτό της.
Η Κένυα κέρδισε ένα ακόμη μετάλλιο στις αποστάσεις χάρη στην Χέλεν Όμπιρι, που τερμάτισε τα 5.000 μ. σε 14.26.72 υπερασπίστηκε τον τίτλο της και βελτίωσε το ρεκόρ διοργάνωσης. Η συμπατριώτισσα της Μάργκαρετ Τσελίμο Κιπκεμπόι ήταν δεύτερη με 14.27.49 και την 22χρονη Κονστάνζε Κλοστερχάλφεν (Γερμανία) να κατακτά το πρώτο σπουδαίο μετάλλιο της καριέρας της με 14.28.43.
Η Τζαμάικα έφτασε στην κατάκτηση της νίκης στα 4Χ100 μ. των γυναικών έχοντας στην σύνθεση της ως τέταρτη αθλήτρια την χάλκινη νικήτρια στα 400 μέτρα. Οι Γουάιτ, Σμιθ, Φρέιζερ- Πράις και Τζάκσον διένυσαν την απόσταση σε 41.44 και βελτίωσαν την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Η Μ. Βρετανία ήταν ιδιαίτερα δυνατή και με 41.85 άφησε στην τρίτη θέση τις ΗΠΑ (42.10).
Η δυνατή τετράδα των Κόλεμαν, Γκάτλιν, Ρότζερς και Λάιλς τερμάτισε σε 37.10 βελτίωσε το ρεκόρ της και την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Η Μ. Βρετανία πέτυχε σπουδαία διάκριση, αφού με 37.36 δεν κατέκτησε απλώς το ασημένιο μετάλλιο, αλλά πέτυχε και νέο ρεκόρ Ευρώπης. Η τριάδα έκλεισε με την Ιαπωνία που σημείωσε ρεκόρ Ασίας.
Δείτε αποτελέσματα, το πρόγραμμα, συμμετοχές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τη διοργάνωση και την ελληνική ομάδα, πατώντας εδώ ή στο μπάνερ που βρίσκεται στην κεντρική σελίδα του site. Παρακολουθείστε τη ροή των αγώνων στις επίσημες σελίδες της ομοσπονδίας σε facebook, twitter και instagram