φωτογραφία: iaaf.org
Το τρίτο της διαδοχικό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατέκτησε σήμερα στο ύψος η Μαρίγια Λασίτσκενε κι έγινε η πρώτη στην ιστορία του αγωνίσματος που το πετυχαίνει.
Η νικήτρια στο Πεκίνο και το Λονδίνο ανέβηκε πάνω από τα 2,04 μ. δίχως καμία χαμένη προσπάθεια στα χαμηλότερα ύψη και αναδείχθηκε νικήτρια και στην Ντόχα. Η Ρωσίδα στη συνέχεια δοκίμασε στα 2,08 μ., ύψος που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Σπουδαία εμφάνιση έκανε η δεύτερη του σημερινού τελικού, η 19χρονη Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ (Ουκρανία) που ξεπέρασε τα 2,04 μ. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ Κ20, το οποίο ήταν 2,01 μ. και μοιραζόταν οι Τούρχακ (Σ. Ενωση) και Μπάλκ (Γερμανία) από το 1986 και 1989, αντίστοιχα. Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε η Κούνινγκαμ (ΗΠΑ), που πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 2,00 μ. και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Το ίδιο ύψος ξεπέρασε και η Γιούλιγια Λεβτσένκο (Ουκρανία) που ήταν τέταρτη.
Η πολυπόθητη κούρσα της ημέρας δεν ήταν άλλη από τα 400 μ. εμπ. με τον Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία) να κάνει δύο τα χρυσά του μετάλλια, δύο χρόνια από τη νίκη του στο Λονδίνο. Ο 23χρονος ήταν εντυπωσιακός για μία ακόμη φορά τερμάτισε σε 47.42 και δεν απειλήθηκε επί της ουσίας από τον Ράι Μπέντζαμιν (ΗΠΑ), που ακολούθησε με 47.66. Ακόμη και η παρουσία του Αμντεραχάμ Σαμπά (Κατάρ) αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετή για να γεμίσει το στάδιο Χαλιφά, παρόλα αυτά ο νεαρός έκανε το καθήκον του και με 48.03 χάρισε στην χώρα του το χάλκινο μετάλλιο.
Η Χαλιμάχ Νακάαγι (Ουγκάντα) έκανε την μεγάλη ανατροπή στα 800 μ. και μετά από ένα δυνατό φίνις στα τελευταία 100 μ. κατάφερε να πάρει τη νίκη στην απόσταση με 1.58.03 επίδοση που αποτελεί εθνικό και ατομικό της ρεκόρ. Η 25χρονη δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί, αφού μέχρι πριν το παγκόσμιο δεν είχε καταφέρει να τρέξει κοντά στο ρεκόρ της. Παρόλα αυτά στον ημιτελικό έκανε 1.59.35 και στον τελικό κατάφερε να αφήσει πίσω της το μεγάλο φαβορί την Άτζι Γούίλσον. Η Αμερικανίδα παρότι από την αρχή της κούρσα ήταν μπροστά στο τέλος δεν έχασε μόνο από την Νακαάγι, αλλά και από την Ρότζερς (ΗΠΑ) που στα τελευταία μέτρα “μάζεψε” τις αντιπάλους της και τερμάτισε δεύτερη με 1.58.18. H Γουίλσον τερμάτισε σε 1.58.84 και όπως και στο Λονδίνο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Ο κορυφαίος αθλητής φέτος στον κόσμο, στη δισκοβολία και δεύτερος πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο, Ντάνιελ Σταλ (Σουηδία) ήταν ο μεγάλος νικητής στη δισκοβολία με καλύτερη βολή στα 67,59 μ. από την τρίτη της προσπάθεια. Η Τζαμάικα κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο στη δισκοβολία με τον Φεντρίκ Ντακρές με 66,94 μ. και τρίτος ήταν ο Λούκας Βεισχάντινγκέρ (Αυστρία), που μετά την τρίτη θέση πέρυσι στο Βερολίνο κατέκτησε το πρώτο του μετάλλιο σε Παγκόσμιο με 66,82 μέτρα.
Δυνατή κούρσα έγινε στα 3.000 μ. στιπλ με την Μπειτρις Τσεπκόεχ (Κένυα) να παίρνει τη ρεβάνς για το χαμένο μετάλλιο του 2017 και με 8.57.84 να βελτιώνει το ρεκόρ διοργάνωσης. Η νικήτρια του Λονδίνου Εμμα Κόμπουρν (ΗΠΑ) ήταν δεύτερη με 9.02.35 και ατομικό ρεκόρ και η Γερμανίδα Φελισίτα Κράους τρίτη με εθνικό ρεκόρ.
Υπόθεση της Αιθιοπίας ήταν τα 5.000 μ. με τον Μουκτάρ Εντρις να επικρατεί με 12.58.85 Και τον Σελεμόν Μπαρεγκά να ακολουθεί με 12.59.70. Ο Καναδός Μοχαμέντ Αχμέντ ήταν τρίτος με 13.01.11.