Φωτογραφίες: eurokininissi/Θανάσης Καλλιάρας
Πανελλήνιο ρεκόρ στη σφαιροβολία σημείωσε ο Οδυσσέας Μουζενίδης (Κένταυρος Χαλκιδικής) στην πρώτη ημέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20 στα Τρίκαλα.
Ο πρωταθλητής μας έστειλε αρχικά τη σφαίρα στα 20,68 μ. και βελτιωσε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (20,67 μ.) , από τις 21 Ιουλίου του 2017 στο Γκροσέτο και στην πέμπτη του βολή σημάδεψε στα 20,70 μέτρα. Ο αθλητής του Γιώργου Μποτσκαριώβ βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Τάμπερε. Ο Μουζενίδης με το 20,70 μ. παρέμεινε στην έβδομη θέση στην παγκόσμια λίστα και στην δεύτερη στην ευρωπαϊκή. Ο Μουζενίδης είχε συνολικά τέσσερις έγκυρες βολές, όλες πάνω από τα 20,00 μέτρα. Εξαιρετικό αγώνα έκανε και ο Ιάσωνας Μαχαίρας (ΓΣ Ηλιούπολης), ο οποίος ήταν δεύτερος στη σφαιροβολία με 19,49 μ. πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ και πλέον κάνει σχέδια για μία καλή παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τάμπερε.
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20 ξεκίνησε σήμερα στα Τρίκαλα με αρκετές δυσκολίες, λόγω του άστατα για την εποχή καιρού, ο οποίος δημιούργησε αρκετά προβλήματα στους μετέχοντες.
Οι αγώνες ξεκίνησαν το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αθλητές – μαθητές που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις.
Ο Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) ήταν ο νικητής στα 100 μ. με 10.60, επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και δείχνει πως έχει ξεπεράσει απόλυτα το πρόβλημα τραυματισμού, το οποίο τον ταλαιπώρησε στη διάρκεια της σεζόν.
Ο έφηβος σπρίντερ είχε ατομικό ρεκόρ 10.70 από το 2017 και πλέον έβαλε πλώρη για χρόνους κάτω από το 10.60. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο ιδιαίτερα σταθερός φέτος, Σωτήρης Κομιανός – Γραβάνης (ΑΟ Κάλλιστος) με 10.70, ενώ τρίτος ήταν ο Γιάννης Γρανιτσιώτης (ΑΟ Γιάννης Παλάσκας) με 10.74. Ο παίδας αθλητής έπαθε σύσπαση στα τελευταία μέτρα του τελικού των 100 μ. και αναγκάστηκε μάλιστα να αφήσει την κούρσα. Ο Γρανιτσιώτης, ο οποίος έχει τρέξει φέτος την απόσταση σε 10.44 και είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκιορ, τη Δευτέρα (18/6) θα εξετασθεί από τον γιατρό του ΣΕΓΑΣ, Διονύση Χίσσα, προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Γρανιτσιώτης πήγε στο βάθρο των νικητών υποβασταζόμενος από τους δύο συναθλητές του, δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων που έχουν οι σπρίντερ μεταξύ τους, αλλά και του ήθους τους.Στο αντίστοιχο αγώνισμα των Νεανίδων η Δήμητρα Τσουκαλά (Νίκη Βόλου) κατάφερε να κάνει το…κάτι παραπάνω και να πάρει τη νίκη πάνω στο νήμα με 12.07, επίδοση που βελτιώνει το 12.23, που ήταν το ρεκόρ της από το 2017. Η Βάγια Δαμπλιά ήταν (Αρχέλαος Κατερίνης) ήταν δεύτερη με 12.08 και ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ, από το φετινό σχολικό πρωτάθλημα και τρίτη ήταν η Εμμανουέλα Καρυάμπα (ΣΑΚΑ) με 12.10 και νέο ρεκόρ.
Εναν ακόμη καλή αγώνα πρόσθεσε στο ενεργητικό της η κορασίδα Σοφία Κεσσίδη (Κένταυρος Χαλκ.), η οποία ήταν νικήτρια στη δισκοβολία με 46,91 μ., που είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας της, πίσω από το ατομικό της 47,30 μέτρα.
Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε ο Γιώργος Λαμπρόπουλος (Ολυμπιακή Δομή) ο οποίος ήταν νικητής στα 400 μ. με 47.66, επίδοση που αποτελεί φετινό του ρεκόρ και δείχνει πως έχει περιθώριο να κυνηγήσει το 47.20, που θα τον στείλει στο Τάμπερε. Ο έφηβος αθλητής πραγματοποίησε την τρίτη γρηγορότερη κούρσα της καριέρας του και σε αυτό βοήθησε η παρουσία του Βαγγέλη Καϊκη, που ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας. Ο αθλητής της ΓΕΑ Τρικάλων τερμάτισε δεύτερος σε 48.22 και έδειξε πως μπορεί να ξεχωρίσει και σε αυτό το αγώνισμα.
Σε καλή κατάσταση ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της κατηγορίας του έδειξε ο Κώστας Ζάλτος (ΓΣ Μανδρών) στη σφυροβολία, όπου ήταν νικητής με 69,25 μ., όπως και ο Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων), που είχε μία έγκυρη προσπάθεια στα 15,13 μ. (0,5), στις συνολικά τρεις που επέλεξε να κάνει. Δεδομένης της αναμονής λόγω της μεγάλης συμμετοχής στον απευθείας τελικό του τριπλούν Νεανίδων, η Σπυριδούλα Καρύδη (Κερκυραϊκός ΓΣ) έκανε τρεις προσπάθειες και με 12,82 (-0,2) αναδείχθηκε νικήτρια, μπροστά από την Χριστίνα Κωστή (Πανιώνιος) που ακολούθησε με 12,45 μέτρα. Η Ελλη Δεληγιάννη (ΣΑΚΑ) αυτή τη φορά δεν κατέβηκε το φράγμα των 57.00, ωστόσο το 57.01 ήταν αρκετό για να της δώσει τη νίκη στα 400 μέτρα. Η αθλήτρια που στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα είχε σημειώσει 56.27, άφησε στη δεύτερη θέση την Κατερίνα Πέτσα (ΑΚΟ Λιβαδειάς), που στο πρώτο μισό της κούρσας επέλεξε να δώσει γρήγορο ρυθμό και τερμάτισε τελικά σε 57.37. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Τατιάνα Συγγελάκη (ΓΣ Κηφισιάς) με 57.99.
Ο Γιάννης Ρίζος (Αρης) στην πρώτη του χρονιά στην κατηγορία ξεπέρασε τα 5,02 μ. πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ. Ο αθλητής στη συνέχεια δοκίμασε στα 5,10 μ., ύψος που δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Νέα σταθερή παρουσία για τον Αντώνη Σάντα (ΑΟ Φιλοθέης), που ήταν δεύτερος με 4,80 μ., αλλά και για τον επίσης Παίδα Σωτήρα Χύτα (Αμεινίας Μεσογείων), που ακολούθησε με 4,70 μέτρα., ύψος που ξεπέρασε και ο τέταρτος του αγώνα, Κώστας Κεφαλίδης (Σέρρες 93).