Σε έναν τελικό για γερά νεύρα, ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με άλμα στα 8,52 μ. (-0,3) στο μήκος στην έκτη και τελευταίο του προσπάθεια.
Ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών και μαζί του ο Τεντόγλου ως ο αθλητής, που στα 25 του κατάφερε να γίνει μύθος στο αγώνισμα.
Τεντόγλου και Πινόκ (Τζαμάικα) ήταν από την αρχή τα δύο βασικά φαβορί για το χρυσό και το επιβεβαίωσαν με τις πρώτες τους προσπάθειες. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι ξεκίνησε με 8,50 μ. (0,6) βάζοντας υποψηφιότητα για το χρυσό και λίγο αργότερα ο Τζαμαϊκανός πέτυχε 8,40 μ. Ο Πινόκ στη δεύτερη προσπάθεια έκανε 8,50 μ. ισοφάρισε την επίδοση του Έλληνα και μπήκε επικεφαλής στην κούρσα χρυσού μεταλλίου. Ο Τεντόγλου στη συνέχεια προσπάθησε να κυνηγήσει το μεγάλο άλμα, και είδε στην τρίτη του προσπάθεια τον πίνακα να γράφει 8,39 μ. (-0,5). Ο 25χρονος όπως και στο Τόκιο το 2021 έτσι και στη Βουδαπέστη είχε το σθένος να απαντήσει στο έκτο του άλμα και να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο με αυτό που του άξιζε: το χρυσό μετάλλιο. Ο Πινόκ στο έκτο του άλμα πέτυχε 8,38 μ. σηκώθηκε από το σκάμμα και αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του αντιπάλου αγκάλιασε τον Τεντόγλου και του έδωσε συγχαρητήρια. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο επίσης Τζαμαϊκανός Τατζέι Γκέιλ με 8,27 μ. (-0,3) στο έκτο του άλμα.
Ο κορυφαίος άλτης του κόσμου αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και πρόσθεσε στο ενεργητικό του το μοναδικό χρυσό μετάλλιο, που έλειπε από τη συλλογή του. Το 2018 ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών μιας μεγάλης διοργάνωσης στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου και από τότε κατάφερε να σαρώσει σε όλες τις διοργανώσεις. Το μόνο χρυσό που του είχε ξεφύγει ήταν στο Παγκόσμιο ανοιχτού στο Όρεγκον. Τότε που κατατάχθηκε δεύτερος και δεν ήθελε ούτε να πανηγυρίσει. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι έφτασε στον μεγάλο αγώνα της σεζόν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και εκτέλεσε με συνέπεια όσα έπρεπε για να πετύχει τον στόχο του.
Ο τελικός του μήκους ήταν ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του αγωνίσματος, αφού μόλις άλλες δύο φορές, το 1987 και το 1991 με την κόντρα Πάουελ – Λιούις , το ασημένιο μετάλλιο έκλεισε με επίδοση πάνω από τα 8,50 μέτρα.
Η χώρα μας κατέκτησε το δεύτερο μετάλλιο της στη διοργάνωση, αφού σήμερα το πρωί η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν χάλκινη στα 35χλμ. βάδην.
Δείτε τα ελληνικά μετάλλια στην ιστορία της διοργάνωσης
Δείτε όλα όσα συμβαίνουν στην Βουδαπέστη, στα social της Ομοσπονδίας σε facebook, Instagram και Tik Tok
Δείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη διοργάνωση