Βουδαπέστη 2023: Οι αλλαγές στους κανονισμούς και οι καινοτομίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Με την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2023 να πλησιάζει, η World Athletics υπενθυμίζει τις αλλαγές στους κανονισμούς και τις καινοτομίες που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στη σεζόν, και θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στη Βουδαπέστη (19-27 Αυγούστου).

  1. Κατανομή διαδρόμων στις ταχύτητες

Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις αθλητών και προπονητών, η World Athletics αλλάζει την κατανομή των διαδρόμων μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου στις κούρσες κάτω από τα 800 μέτρα. Αναλυτικά η νέα κατανομή:

Σε 100 μ., 100 μ. & 110 μ. εμπ. υψηλότερη κατάταξη 3, 4, 5, 6, μεσαία κατάταξη 2, 7 , χειρότερη κατάταξη 1, 8.

Σε 200 μ. υψηλότερη κατάταξη 5, 6, 7, μεσαία κατάταξη 3, 4, 8, χειρότερη κατάταξη 1, 2.

Σε 400 μ., 400 μ. εμπ. υψηλότερη κατάταξη 4, 5, 6, 7, μεσαία κατάταξη 3, 8, χειρότερη κατάταξη 1, 2.

Η ίδια κατανομή ισχύει και στα σύνθετα. Θα ληφθεί υπόψιν η καλύτερη επίδοση πρόκρισης. 

  1. Διαδικασία πρόκρισης στις αποστάσεις

Στις αποστάσεις από τα 1.500 μ. έως τα 5.000 μ., όσοι/όσες αγωνιζόντουσαν στις τελευταίες σειρές γνώριζαν την επίδοση που χρειαζόταν να σημειώσουν για να προκριθούν. Γι’ αυτό η World Athletics αποφάσισε να καταργήσει την πρόκριση βάσει χρόνου στα ημιτελικά και στον τελικό. Πλέον, ισχύουν τα εξής:

Στα 1500 μ. 1ο γύρος, 4 σειρές, πρόκριση οι 6 πρώτοι, σύνολο 24.

Στα 1500 μ. ημιτελικά 2 σειρές, πρόκριση οι 6 πρώτοι, σύνολο 12.

Στα 3000 μ. στιπλ ημιτελικά 3 σειρές, πρόκριση οι 5 πρώτοι, σύνολο 15.

Στα 5000 μ. ημιτελικά 2 σειρές, πρόκριση οι 8 πρώτοι, σύνολο 16.

  1. Επιλαχόντες

Καθιερώνονται οι επιλαχόντες (hot seat) στους ημιτελικούς και στους τελικούς. Οι δύο αθλητές/αθλήτριες και οι δύο ομάδες στις σκυταλοδρομίες με τις καλύτερες επιδόσεις από όσους/όσες δεν προκρίθηκαν, θα βρίσκονται στην αναμονή και θα καλύπτουν τυχόν κενές θέσεις σε περίπτωση παραίτησης. Θα αγωνίζονται στο διάδρομο ή στη θέση του/της αθλητή/αθλήτριας ή της ομάδας που για οποιοδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν μέρος στο αγώνισμα. 

  1. Το δωμάτιο q

Στα αγωνίσματα όπου εξακολουθεί να ισχύει η πρόκριση βάσει χρόνου (από τα 100 μ. έως τα 800 μ. και στα εμπόδια), όσοι/όσες καταλαμβάνουν, προσωρινά, τις θέσεις πρόκρισης (q) θα περιμένουν την εξέλιξη του αγώνα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με άνετες θέσεις, τηλεοπτική οθόνη, λάστιχα αντίστασης, κύλινδρο μασάζ και αναψυκτικά. Η ανώτατη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο δεν θα ξεπερνά τα είκοσι λεπτά. Από εκεί θα οδηγούνται στη μικτή ζώνη.

  1. Συμμετοχή σε δρομικό αγώνισμα ύστερα από διαμαρτυρία

Αν ο/η αφέτης έχει αμφιβολίες σχετικά με αντικανονική κίνηση στο βατήρα και θεωρεί ότι η περίπτωση χρήζει περαιτέρω εξέτασης, μπορεί να επιτρέψει στον/στην αθλητή/αθλήτρια να αγωνιστεί κατόπιν διαμαρτυρίας. Μετά το τέλος της κούρσας, ο/η αφέτης θα ανακοινώνει στους θεατές την τελική απόφασή του/της, που μπορεί να αμφισβητηθεί με υποβολή ένστασης. Στον κανονισμό δεν εμπίπτουν οι περιπτώσεις που η παραβίαση των κανονισμών γίνεται αντιληπτή από το ηλεκτρονικό σύστημα ή είναι ξεκάθαρη άκυρη εκκίνηση.

  1. Όργανα ρίψεων 

Κάθε αθλητής/αθλήτρια μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά του/της όργανα ρίψεων (έως δύο), ακόμα κι αν πρόκειται για το ίδιο μοντέλο με αυτό που προμηθεύουν οι διοργανωτές.

Κατεβάστε την εφαρμογή