Βουδαπέστη 2023: Από το χάλκινο της Βερούλη το ’83, στο ασημένιο μετάλλιο του Τεντόγλου το ‘22 (vid)

Μέσα στη διαδρομή των 40 χρόνων των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων ανοιχτού στίβου η Ελλάδα έχει διαγράψει τη δική της ιστορία. Συνολικά 23 μετάλλια έχουν περαστεί στον λαιμό αθλητών και αθλητριών της χώρας μας. 

Το πρώτο ήταν στο μακρινό 1983 όταν η Άννα Βερούλη, στην πρώτη εκδοχή της διοργάνωσης, κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στον ακοντισμό και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ελσίνκι. Κι αν εκεί έγινε η αρχή, η συνέχεια δεν ήταν τόσο εύκολη, καθώς η Ελλάδα περίμενε 14 χρόνια για να δει και πάλι κάποιον αθλητή ή αθλήτρια της στο βάθρο. 

Αφού πέρασαν οι διοργανώσεις της Ρώμης (1987), του Τόκιο (1991), της Στουτγκάρδης (1993) και του Γκέτεμποργκ (1995), ήρθε η στιγμή της Αθήνας. 

Το 1997 η Ελλάδα φιλοξένησε το 6ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Η Νίκη Ξανθού και ο Κώστας Γκατσιούδης έδωσαν στους Έλληνες φιλάθλους αυτό που περίμεναν χρόνια. Η πρωταθλήτρια του μήκους κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και ο πρωταθλητής του ακοντισμού το χάλκινο. Στην Αθήνα είχε… φυτευτεί ο σπόρος για αυτό που θα ακολουθούσε στη Σεβίλλη. 

Το 1999 στην ισπανική πόλη η ελληνική ομάδα σημείωσε την καλύτερη παρουσία της σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δύο χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια ήταν ο τελικός απολογισμός. Η Παρασκευή Τσιαμήτα (τριπλούν), η Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός) ήταν τα “χρυσά” κορίτσια. Η Αναστασία Κελεσίδου (δισκοβολία) και ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός) κατέκτησαν τα ασημένια μετάλλια. Η Κατερίνα Θάνου (100 μ.) και η Όλγα Βασδέκη (τριπλούν) είχαν πάρει τα χάλκινα μετάλλια. 

Μετά ήρθε το μακρινό Έντμοντον… Και στον Καναδά το 2001 η Ελλάδα σήκωσε ψηλά την σημαία της με τον Κώστα Κεντέρη (200 μ.) να κατακτά το χρυσό μετάλλιο, έναν χρόνο μετά την πρωτιά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000). Στο Έντμοντον η χώρα μας συνέχισε τη λαμπρή πορεία της. Δύο ασημένια μετάλλια από την Κατερίνα Θάνου (100 μ.) και την Μιρέλα Μανιάνι (ακοντισμός) και δύο χάλκινα από την Αναστασία Κελεσίδου (δισκοβολία) και τον Κώστα Γκατσιούδη (ακοντισμός). 

Σειρά είχε το Παρίσι. Το 2003 η Ελλάδα συνέχισε αυτό που είχε συμβεί στο Έντμοντον. Συνολικά πέντε αθλητές και αθλήτριες της χώρας μας ανέβηκαν στο βάθρο στην γαλλική πρωτεύουσα. Χρυσό από τη Μιρέλλα Μανιάνι (ακοντισμός), ασημένιο από την Αναστασία Κελεσίδου (δισκοβολία), χάλκινα από Κατερίνα Θάνου (200 μ.), Περικλή Ιακωβάκη (400 μ. εμπ.) και Κατερίνα Βόγγολη (δισκοβολία). 

Μετά ακολούθησαν πέντε διοργανώσεις, Ελσίνκι (2005), Οσάκα (2007), Βερολίνο (2009), Νταεγού (2011) και Μόσχα (2013) όπου η Ελλάδα δεν είχε παρουσία στο βάθρο. Η στιγμή είχε έρθει και πάλι το 2015 στο Πεκίνο όπου η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ.

Ένα αγώνισμα που δύο χρόνια μετά μας χάρισε μια μεγάλη στιγμή. Το 2017 η Κατερίνα Στεφανίδη στέφθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Λονδίνο. Η ελληνίδα πρωταθλήτρια στην επόμενη διοργάνωση, το 2019 στη Ντόχα, ανέβηκε και πάλι στο βάθρο. Αυτή τη φορά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Την περασμένη χρονιά, το 2022, ήταν η σειρά του Μίλτου Τεντόγλου. Ο Έλληνας πρωταθλητής του μήκους κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση του Όρεγκον. 

Δείτε στο βίντεο όλους τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που έχουν ανέβει σε βάθρο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου 

Κατεβάστε την εφαρμογή