Παρούσα στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας του Αυθεντικού η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου και στον αγώνα των 10 χλμ μας μίλησε για τη συμμετοχή της.
Για ποιο λόγο συμμετέχετε στον Μαραθώνιο της Αθήνας;
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι μια εμπειρία ζωής και προτείνεται σε όλους να συμμετέχουν έστω μια φορά στη ζωή τους. Η είσοδος στο Στάδιο και ο τερματισμός του αγώνα στην ειδική γραμμή είναι κάτι που θα μείνει στο μυαλό τους για πάντα. Ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, να βιώσω τη χαρά της συμμετοχής σε μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας με βαθύτατο συμβολισμό.
Τα συναισθήματα που ένιωσαν εκείνοι οι μαραθωνοδρόμοι της πρώτης εποχής σήμερα τα μοιράζονται χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Και πέρα από πολιτισμικά, τοπικιστικά, φυλετικά ή όποιου άλλου είδους εμπόδια, ο Μαραθώνιος σήμερα εξακολουθεί να γιγαντώνεται, ίσως γιατί ακριβώς εξακολουθεί να καταφέρνει να συγκινεί αληθινά.
Κοιτάζοντας πίσω, όλη αυτή τη διαδρομή, είναι εύκολο να διακρίνουμε πόσο αναλλοίωτη και καθαρή παραμένει πάντοτε η ουσία του Μαραθωνίου: ο άνθρωπος και η προσπάθειά του.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προετοιμασία σας για τον αγώνα;
Όχι κάτι ιδιαίτερο, καθώς φροντίζω να αθλούμαι τακτικά παρά το αρκετά επιβαρυμένο και φορτωμένο καθημερινό μου πρόγραμμα στο υπουργείο Τουρισμού. Απλά φρόντισα να προπονηθώ σε ρυθμό Tempo Run (πιο γρήγορο τρέξιμο είτε συνεχόμενα π.χ. 6-8χλμ. είτε διαλειμματικά π.χ. 3-4×2.000μ.) και μία με ελεύθερο τρέξιμο.
Επίσης καθώς προπόνηση και διατροφή πηγαίνουν χέρι-χέρι, όχι μόνο για καλύτερη απόδοση αλλά και για καλύτερη υγεία κι ευεξία, το διάστημα της προετοιμασίας προσπάθησα όσο αυξάνονται τα χιλιόμετρα στην προπόνηση, να καλύπτω το 50-60% της ημερήσιας πρόσληψης με υδατάνθρακες, ένα 20-30% με πρωτεΐνες και το υπόλοιπο με λίπος. Επέλεξα υγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
3. Ποιος είναι ο στόχος σας; Πέρα από τη χαρά της συμμετοχής, θα θέλατε να πετύχετε κάποιον συγκεκριμένο χρόνο;
Ο στόχος είναι πάντα ο τερματισμός αρχικά και η επίδοση στη συνέχεια. Η στιγμή που στεκόμαστε στη γραμμή της εκκίνησης χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την απόσταση του Μαραθωνίου, είναι «μαγική», όπως και το ταξίδι που ακολουθεί μέχρι τον τερματισμό.
Η αυθεντική διαδρομή της Αθήνας δεν είναι εύκολη, ούτε ιδανική για να κάνεις ρεκόρ άλλωστε. Η ατμόσφαιρα όμως είναι γιορτινή, παιδάκια μοιράζουν στους δρομείς κλαράκια από ελιά στον Μαραθώνα, ο κόσμος στήνει γιορτή κατά μήκος όλης της διαδρομής και το αποκορύφωμα: η είσοδος στο Καλλιμάρμαρο.
Προσωπικά δεν επιδιώκω να πετύχω κάποιον συγκεκριμένο χρόνο που λέτε, αλλά να απολαύσω τη διαδρομή παρέα με το μικρότερο γιό μου. Το τρέξιμο άλλωστε, μετά τα πρώτα χιλιόμετρα, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία, είτε τρέχεις μόνος, είτε με παρέα, αδειάζει το κεφάλι σου, ξυπνάει το σώμα και μετά φεύγεις ήρεμος, με καθαρό μυαλό.
Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο Μαραθώνιος της Αθήνας στην τουριστική κίνηση της χώρας κατά τη γνώμη σας;
Ο Μαραθώνιος Αθήνας αποτελεί όχι μόνο ένα αθλητικό και πολιτιστικό «δρώμενο», αλλά ένα κατ’ εξοχήν διεθνές τουριστικό γεγονός, με ιδιαίτερη απήχηση και χαρακτήρα που αποδεδειγμένα ενισχύει την προβολή και θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ έχει συγχρόνως εκπληκτικά απτά οικονομικά αποτελέσματα.
Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι ένα από τα λίγα ετήσια διεθνή τουριστικά «γεγονότα» της Ελλάδας που, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Αθηναίων και Μαραθώνα, αναπτύσσονται ραγδαία και αποφέρουν στην οικονομική ζωή της χώρας ένα συνεχώς αυξανόμενο απτό τουριστικό εισόδημα και κατά συνέπεια πραγματικά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.
Πέρυσι, στους αγώνες 5.000 μέτρων, 10.000 μέτρων αλλά και της αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου συμμετείχαν συνολικά 27.800 δρομείς από 83 χώρες και από 100 διαφορετικές εθνικότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης. Οι περισσότεροι δρομείς έρχονται άλλωστε νωρίτερα στην πρωτεύουσα, συνοδευόμενοι από συγγενείς και φίλους.
Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει πως το 30% των Ευρωπαίων ταξιδεύει για θέματα αθλητισμού. Το 60% αυτών φέρει τουλάχιστον δύο ανθρώπους μαζί του, είτε είναι μέλη της οικογένειάς του είτε υποστηρικτές της προσπάθειάς τους, δηλαδή προπονητής και φυσικοθεραπευτής. Και τα 2/3 είναι υψηλού ετήσιου εισοδήματος, που τους δίνει τη δυνατότητα για 4 με 5 διανυκτερεύσεις στην πόλη διεξαγωγής του αγώνα.
Με τη σταθερή συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και τη συνεχή υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, ο Μαραθώνιος της Αθήνας προβάλλεται σταθερά από το 2006 στο εξωτερικό, μέσα από την παρουσία του σε πάνω από 53 διεθνείς εκθέσεις άλλων μεγάλων διεθνών Μαραθωνίων όλα αυτά τα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι μια μοναδική γιορτή, από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό στάδιο, που θα στρέψει και πάλι την προσοχή όλης της υφηλίου στη πρωτεύουσα της χώρας μας αλλά και σε όλη την Αττική.
Ποιες προοπτικές ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Αθήνα και ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να έχει στο πεδίο αυτό ο Μαραθώνιος της Αθήνας;
Ο τουρισμός και ο αθλητισμός είναι δύο κοινωνικά φαινόμενα του 21ου αιώνα που κινητοποιούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι δύο τομείς αλληλοσυμπληρώνονται και μοιράζονται κοινούς στόχους, όπως η σφυρηλάτηση της κατανόησης και οι στενότερες σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών και τρόπων ζωής και η συμβολή στην προώθηση της ειρήνης μεταξύ των εθνών. Μαζί, τουρισμός και αθλητισμός αντιπροσωπεύουν την πιο ισχυρή οικονομική κινητήρια δύναμη της κοινωνίας σήμερα, παρουσιάζοντας τεράστιες δυνατότητες.
Ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Ως θεματική μορφή τουρισμού, ο αθλητικός τουρισμός συμβάλλει επίσης στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με διακριτό τρόπο που πηγάζει από τα ίδια τα χαρακτηριστικά του.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του αθλητικού τουρισμού έγκειται στα εξής:
♣ Συμμετοχή σε εκδηλώσεις φυσικής δραστηριότητας
♣ Ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις με άλλες μορφές τουρισμού
♣ Υψηλή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν παντού (μικρές εκδηλώσεις ή ήπιες δραστηριότητες, όπως περπάτημα/πεζοπορία).
Ο αθλητισμός σε όλες του τις μορφές ήταν πάντα σημαντικός στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως αποδεκτή η επίδραση της άσκησης και της αθλητικής δραστηριότητας στη βελτίωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών. Το ίδιο αποδεκτή είναι και η θετική επιρροή των αθλητικών διοργανώσεων ως ένα μέσο για την ψυχαγωγία των Ελλήνων και των τουριστών.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί είναι άλλωστε ένα ρητό των προγόνων μας το οποίο με εκφράζει απόλυτα και σε προσωπικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, έχουν αναγνωριστεί ως ένα βαθμό, οι προοπτικές ανάπτυξης του Αθλητικού Τουρισμού.
Εάν λάβουμε υπόψη τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και της παγκόσμιας αθλητικής ιστορίας, σημαίνει ότι έχει να επιδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτή τη νέα μορφή τουρισμού. Επιπλέον, αυτή η εικόνα έχει ενισχυθεί από τα σύγχρονα επιτεύγματα Ελλήνων αθλητών και ομάδων, όπως η Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του EURO 2004, η Εθνική ομάδα Καλαθοσφαίρισης και οι σύλλογοι που είναι συνεχόμενα στην κορυφή διεθνώς εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιτυχίες και παγκόσμιες πρωτιές αθλητών σε ατομικά αθλήματα, όπως η κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, κ.ά.
Η διεθνής αθλητική οικογένεια εμπιστεύεται την Ελλάδα και της αναθέτει την ευθύνη μεγάλων διοργανώσεων, όπως οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics στην Αθήνα το 2011 και οι Μεσογειακοί Αγώνες στο Βόλο και τη Λάρισα το 2013.
Η Ελληνική Πολιτεία, πόσω δε μάλλον ο Δήμος Αθηναίων, γνωρίζει πλέον καλά, ότι ο αθλητικός τουρισμός είναι κινητήριος μοχλός ανάπτυξης. Λειτουργεί τόσο ως ανταγωνιστικό κριτήριο επιλογής από τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας, όσο και ως κίνητρο για τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ενασχόλησή τους με αθλητικές δράσεις.
Φωτό: Σπύρος Παπαδάτος