Stoiximan Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 26: Τι θα δούμε στα σπριντ και στα εμπόδια ανδρών

Συναρπαστικό αναμένεται το φετινό Stoiximan Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών στο Πανθεσσαλικό του Βόλου με πολλές δυνατές συμμετοχές στα περισσότερα αγωνίσματα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι η τελευταία τους ευκαιρία  να ανεβούν στο αεροπλάνο με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως είθισται, ενόψει του Πρωταθλήματος προχωράμε σε παρουσίαση των προσώπων που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στον Βόλο, χωρισμένα ανά θεματική ενότητα.

Ξεκίνημα με τα σπριντ και τα εμπόδια των ανδρών.

Σωτήρης Γκαραγκάνης

100 μ.
Πανελλήνιο ρεκόρ: 10.11 Άγγελος Παυλακάκης 2/8/1997
Καλύτερη επίδοση 2026: 10.38 Γιάννης Βοσκόπουλος (ΠΑΟ)/10.33 Αντώνης Κατσαντώνης (ΟΣΦΠ-Κύπρος)
Νικητής 2025: 10.46 Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Αγίου Δημητρίου Οδυσσέας)

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κούρσες του Πρωταθλήματος αναμένεται αυτή των 100 μέτρων. Οι διαφορές είναι μικρές και οι διεκδικητές πολλοί, με τον άνεμο να έχει επηρεάσει φέτος πολλές κούρσες και οι επιδόσεις να μην είναι, ίσως, αντιπροσωπευτικές των δυνατοτήτων τους.

Τον καλύτερο χρόνο έχει ο 19χρονος Κύπριος Αντώνης Κατσαντώνης με 10.33 από τις 9 Μαΐου. Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα νίκησε τον Γιάννη Βοσκόπουλο, αλλά έχασε από τον Παναγιώτη Λαγάνη (ΓΣ Σέρρες 93) και από τον Ιούνιο και μετά δεν έχει πετύχει κάτω από 10.48.

Μεταξύ των Ελλήνων, ταχύτερος όλων στα χαρτιά είναι ο αναγεννημένος Βοσκόπουλος με το 10.36 από τα Κεντέρεια, ενώ στον τελευταίο του αγώνα έτρεξε στη Φινλανδία 10.33 με άνεμο 2.5. Πιο σταθερός, πάντως, είναι ο δεύτερος των Βαλκανικών, Λαγάνης (10.42), νικητής σε όλες τις σειρές που συμμετείχε, πλην αυτής του Βόλου, όπου τον κέρδισε ο Βούλγαρος Χρίστο Ίλιεφ.

Με κόντρα 1.5 έτρεξε 10.46 πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη ο περσινός νικητής Σωτήρης Γκαραγκάνης, που κρατά ως φετινό το 10.44 από τα Χανιά και είναι αθλητής αγώνων. Δημήτρης Χρυσάφης (Αλέξανδρος Μακεδονίας) με 10.38, Θοδωρής Βροντινός (ΠΑΟΚ) και Βασίλης Μυριανθόπουλος (ΠΑΟ) με 10.41 είναι όλοι τους υποψήφιοι ακόμα και για τη νίκη.

200 μ.
Πανελλήνιο ρεκόρ: 19.85 Κώστας Κεντέρης 9/8/2002
Καλύτερη επίδοση 2026: 20.55 Γιώργος Φρανκς (Μεσσηνιακός)
Νικητής 2025: 20.76 Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Αγίου Δημητρίου Οδυσσέας)

Σαφώς λιγότεροι οι διεκδικητές της νίκης στα 200 μ., καθώς Γκαραγκάνης, Μυριανθόπουλος και Νικόλας Παναγιωτόπουλος (Άθλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας) ξεχωρίζουν με χρόνους κάτω από 21’’. Ο ταχύτερος Έλληνας, Γιώργος Φρανκς, επικεντρώνεται στα 400 μέτρα.

Μυριανθόπουλος και Παναγιωτόπουλος πέτυχαν ατομικό ρεκόρ φέτος, 20.62 και 20.87 αντίστοιχα, με τέλειο άνεμο (2.0) στη Βάρη. Ο δύο φορές νικητής, (2025, 2026), Γκαραγκάνης πέτυχε 20.69 με 1.9 στα Δρόμεια, αλλά και 20.73 με 0.3 στους Βαλκανικούς, τερματίζοντας μπροστά από τον Μυριανθόπουλο (20.82). Ο Κατσαντώνης έχει 20.99.

Γιώργος Φρανκς

400 μ.
Πανελλήνιο ρεκόρ: 44.88 Γιώργος Φρανκς 29/5/2006
Καλύτερη επίδοση 2026: 44.88 Γιώργος Φρανκς (Μεσσηνιακός)
Νικητής 2025: 46.94 Γιάννης Σιμόνι (Άρης)

Με το μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ, 44.88, στα πόδια του, ο Γιώργος Φρανκς, που έφτασε στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα, δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έχει στόχο τη διάκριση στο Μπέρμιγχαμ. Από εκεί και πέρα υπάρχει ο Κύπριος Παύλος Νικολάου (Ηρακλής) με το 46.58 στο Πρωτάθλημα Κ23, και ακολουθεί μια τετράδα αθλητών με τους χρόνους τους να απέχουν μόλις 14/100. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Καΐκη (Άθληση Τρικάλων), Σπύρο Κονιδάρη (Μεσσηνιακός) και Κυριάκο Τσικιλή (ΑΟ Ερμής), οι οποίοι κατέβηκαν όλοι τους, μέσα στον Ιούλιο, για πρώτη φορά τα 47’’ (46.93-46.94-46.95). Ο περσινός νικητής, Γιάννη Σιμόνι, έχει στα πόδια του φέτος 47.07 και προέρχεται από τραυματισμό.

Χρήστος-Παναγιώτης Ρούμτσιος

110 μ. εμπόδια
Πανελλήνιο ρεκόρ: 13.33 Κώστας Δουβαλίδης 7/7/2015
Καλύτερη επίδοση 2026: 13.75 Χρήστος-Παναγιώτης Ρούμτσιος (ΠΑΟ)
Νικητής 2025: 14.02 Κώστας Δουβαλίδης (Ελευθέριος Βενιζέλος)

Χωρίς την παρουσία του 17 φορές νικητή, Κώστα Δουβαλίδη ανοίγει η όρεξη μιας τριάδας αθλητών για να πάρει τα πρωτεία. Ο Χρήστος-Παναγιώτης Ρούμτσιος έχει τρέξει τέσσερις φορές κάτω από 14’’, με καλύτερο το 13.75 των Βαλκανικών, νέο ατομικό ρεκόρ. Τον εαυτό του βελτίωσε και ο Γιάννης Καμαρινός με 14.02 και έδειξε να είναι σε φόρμα πρόσφατα στη Θήβα, όπου πέτυχε 13.99 με άνεμο 2.1, ενώ στη Βάρη είχε τρέξει 13.79 με 2.4. Ο Αναστάσης Ηλιόπουλος (ΓΣ Κηφισιάς) δεν έχει βγάλει φέτος την κούρσα που μπορεί και κατεβαίνει με το πρόσφατο 14.31 της Κωνσταντινούπολης.

Δημήτρης Λεβαντίνος

400 μ. εμπόδια
Πανελλήνιο ρεκόρ
: 47.92 Περικλής Ιακωβάκης 6/5/2006
Καλύτερη επίδοση 2026
: 50.46 Δημήτρης Λεβαντίνος (ΠΑΟ)
Νικητής 2025
: 51.46 Δημήτρης Λεβαντίνος (ΠΑΟ)

Το περσινό βάθρο του Πρωταθλήματος, Δημήτρης Λεβαντίνος, Χαράλαμπος Χαρατσίδης (ΣΑΚΑ), Πέτρος Παπαγιάννης (Αλέξανδρος Μακεδονίας) φλερτάρει και φέτος με τη νίκη και το βάθρο.

Ο τρις νικητής Λεβαντίνος έχει ένα σερί τριών αγώνων κάτω από 51’’, έστω κι αν στον Βόλο ακυρώθηκε, ενώ ο Παπαγιάννης έτρεξε τέσσερις φορές μεταξύ 51.17-51.22. Πρόσφατα στις Σέρρες έκανε, μια τυπική κούρσα για τη νίκη. Ο Χαρατσίδης έγραψε δύο φορές επίδοση κάτω από 51.50 το Μάιο, αλλά τον Ιούνιο οι χρόνοι του ανέβηκαν προς τα 52’’.

Δείτε το πρόγραμμα, αφιερώματα, τηλεοπτικές μεταδόσεις κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τη διοργάνωση

Κατεβάστε την εφαρμογή