Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα “άνοιξε” τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ με μια αναλυτική τοποθέτηση για όλα τα θέματα της Ομοσπονδίας.
Η κ. Σακοράφα έκανε τον απολογισμό των δράσεων του ΣΕΓΑΣ στη διετία της θητείας της σημερινής διοίκησης, στάθηκε μεταξύ άλλων, στην προσπάθεια που έχει γίνει στην αύξηση των κονδυλίων στην ανάπτυξη και στον υψηλό αθλητισμό, στις καθοριστικές, για τη λειτουργία του ΣΕΓΑΣ, συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και στο χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σχέση εμπιστοσύνης με τα σωματεία και στη στάση της Πολιτείας σε καίρια θέματα όπως τα οικονομικά και το ζήτημα των υποδομών.
“Αρχικά να σας πω πως έχετε τους χαιρετισμούς του γενικού γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Γιώργου Γιατρουδάκη, που λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Η σημερινή Γενική Συνέλευση βρίσκει τη Διοίκηση να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας από τη στιγμή που ανέλαβε (01.04.2021). Είμαστε, λοιπόν, στο μέσον της θητείας μας. Επιτρέψτε μου να κάνω έναν συνολικό απολογισμό της διετίας και να αναφερθώ και στους στόχους για την επόμενη διετία.
Η σημερινή διοίκηση ανέλαβε εν μέσω της διαδικασίας αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων της Πανδημίας. Παραλάβαμε την Ομοσπονδία μετά από ένα χρόνο πλήρους απραξίας, λόγω της πανδημίας, με ό,τι αυτό σήμαινε για την όλη κατάσταση και την οικονομική και την αγωνιστική.
Η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η παρούσα Διοίκηση ήταν τραγική, λόγω των συνεπειών της πανδημίας αλλά και εξαιτίας της ασυνεπούς συμπεριφοράς του κράτους ως προς τις υποχρεώσεις του.
Η αγωνιστική κατάσταση ενόψει μάλιστα και της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ακόμη πιο προβληματική, αφού οι πρωταθλητές μας αντιμετώπιζαν προβλήματα ελλιπούς προετοιμασίας”.
Το χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ και η ασυνέπεια της Πολιτείας
Το χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ επιτρέπει στην Ομοσπονδία να υλοποιεί τον προγραμματισμό του και να καλύπτει τα κενά που προκαλεί η ασυνέπεια της Πολιτείας σε σχέση με την κρατική επιχορήγηση.
“Σε αυτό το διαμορφωμένο περιβάλλον πρέπει να συμπληρώσω και να θυμίσω δύο κυρίαρχες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά στη μειωμένη κρατική επιχορήγηση και η δεύτερη στις χορηγίες που, ως συνηθίζεται έχουν μέγιστη διάρκεια τετραετίας και λήγουν τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτό σήμαινε ότι οι περισσότερες είχαν ήδη λήξει από τις 31.12.2020. Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω, στα αρνητικά, και την οξεία πολεμική που δέχτηκε η σημερινή διοίκηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Τι στόχους βάλαμε και τι πετύχαμε σε αυτά τα δύο χρόνια.
Η ιεράρχηση των στόχων που θα αναφέρω είναι ενδεικτική, αφού είναι δεδομένο ότι δουλέψαμε – και δουλεύουμε – παράλληλα σε όλα τα πεδία.
Πρώτος στόχος ήταν η ανανέωση των Χορηγιών, που είχαν λήξει, με επαναδιαπραγμάτευση των όρων, έτσι ώστε να καταστούν συμφερότερες και αποδοτικότερες για τους κύριους αποδέκτες, δηλαδή τους αθλητές, τους προπονητές και τα σωματεία μας.
Σε αυτή τη διαδικασία αποφασίσαμε να διακόψουμε την προηγούμενη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με εξωτερική εταιρία – Η όλη διαδικασία να γίνεται πλέον εσωτερικά, από άτομα του Δ.Σ. αλλά και διοικητικό προσωπικό , με τις αντίστοιχες γνώσεις και δυνατότητες.
Εδώ πρέπει, πράγματι, να απονείμω τα εύσημα – για ακόμη μια φορά – στον Α’ Αντιπρόεδρο Κώστα Κεντέρη ο οποίος σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή ΣΕΓΑΣ, Σωτήρη Κυρανάκο ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο και επίπονο τεχνοκρατικό έργο.
Τα αποτελέσματα δικαιώνουν και την απόφαση μας αλλά και τους ίδιους.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει το πληρέστερο Χορηγικό Πρόγραμμα από οποιαδήποτε άλλη Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία στη χώρα μας. Καθώς έχει πέντε μεγάλους χορηγού, επτά επίσημους και εννέα υποστηρικτές.
Στηρίζουν ποικιλοτρόπως την ομοσπονδία μας, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους και στον ΣΕΓΑΣ, την αρχαιότερη ομοσπονδία της χώρας, αλλά και στο όραμα της Διοίκησης.
Αναφέρομαι στο όραμα , γιατί τόσο οι ανανεώσεις όσο και οι καινούργιες χορηγίες προέκυψαν μετά από την πιο δύσκολη διετία για όλη την κοινωνία και φυσικά και για τον αθλητισμό.
Αυτό σήμαινε ότι οι εν δυνάμει χορηγοί και υποστηρικτές δεν είχαν αντικειμενική δυνατότητα εκτίμησης της πραγματικής προοπτικής και εξέλιξης.
Παρ’ όλα αυτά, μας εμπιστεύτηκαν. Εμπιστεύτηκαν το όραμά μας αλλά – τολμώ να πω – και την αποφασιστικότητά μας. Έτσι έχουμε και τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζετε.
Στους προϋπολογισμούς και απολογισμούς των δύο αυτών ετών, μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.
Θέλω να επαναλάβω, με έμφαση, ότι όλη αυτή η προσπάθεια με τα εξαιρετικά αποτελέσματα σχεδιάστηκε, συντονίστηκε και υλοποιήθηκε απολύτως και μόνο από το έμψυχο υλικό του ΣΕΓΑΣ, διοικητικό και τεχνικό”, τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Αναφορικά με την ενίσχυση των εθνικών ομάδων, η κ. Σακοράφα, τόνισε: “Δεύτερος και παράλληλος, όπως ανέφερα, στόχος ήταν η εξασφάλιση στο μέγιστο βαθμό της άρτιας και πλήρους προετοιμασίας των πρωταθλητών μας – τόσο άμεσα, ενόψει Ολυμπιακών αγώνων, όσο και προοπτικά, ενόψει των αυξημένων αγωνιστικών υποχρεώσεων του έτους.
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που περιέγραψα – και κατανοώντας την οικονομική αδυναμία να καλύψουμε όλες τις ανάγκες σχεδιασμού και της στήριξης, όχι μόνο για τους πρωταθλητές, αλλά γενικότερα για όλους τους αθλητές – βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργειών με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , Α΄ και Β΄ βαθμού.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε η δυνατότητα για το σύνολο, σχεδόν, των αθλητών, που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την στήριξη, να επιλέξουν τόπους και χώρους προετοιμασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.
Επίσης, όμως, ανέπτυξε μια έμμεση αλλά και άμεση διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, βοηθώντας στην εξοικείωση και γνωριμία νέων -και όχι μόνο- ανθρώπων με τον στίβο.
Μετά από δύο χρόνια ο ΣΕΓΑΣ μπορεί και πάλι να υπερηφανεύεται ότι έχει υπογράψει μνημόνια και σύμφωνα συνεργασίας με πέντε περιφέρειες (Αττικής, Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ιονίων νήσων, Στερεάς Ελλάδας) και τρεις δήμους (Αθηναίων, Πατρών και Καρπενησίου). Έτσι, εξασφαλίσαμε για την Ομοσπονδία εξοικονόμηση δαπανών που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ. Παράλληλα, επιτυγχάνεται μια ουσιαστική βοήθεια και στήριξη προς τις ΕΑΣ και τα τοπικά σωματεία. Το κυριότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα στον ΣΕΓΑΣ να σχεδιάσει και να υλοποιήσει καμπ προετοιμασίας, στα οποία μαζί με τους πρωταθλητές συμμετείχαν και αθλητές από τις κατηγορίες ανάπτυξης. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν και να συνυπάρχουν προπονητές και αθλητές του σήμερα και του αύριο. Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε αυτόν τον προγραμματισμό.
Μάλιστα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τα μέχρι τώρα επιτυχή αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να δείχνουν πλέον ουσιαστική πρόθεση για την υπογραφή παρομοίων συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας.
Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι ο ΣΕΓΑΣ είναι η πρώτη και μοναδική Ομοσπονδία που υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Εδώ, πρέπει να σταθώ ιδιαίτερα στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με την γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής. Ένα μνημόνιο συνεργασίας που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και αναβαθμίζει ταυτόχρονα τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες.
Επίσης, όμως, μας προσφέρει ένα πεδίο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, για να μπορούμε να στηρίξουμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά τα νησιωτικά σωματεία μας, τους αθλητές και τους προπονητές τους. Τα επωφελή αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στους ενδιαφερόμενους.
Αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη «θα», μπορώ να υποσχεθώ ότι σε αυτόν τον τομέα θα συνεχίσουμε με ακόμα πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις”.
Η αναβάθμιση του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού
Η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ προχώρησε και σε μια σειρά από δράσεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση του ΑΜΑ, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκαν νέοι θεσμοί. Η κ. Σακοράφα δήλωσε σχετικά:
“Τρίτος στόχος ήταν η αναβάθμιση του μεγαλύτερου δρομικού αλλά και παράλληλα ταυτοτικού γεγονότος, για το οποίο έχει την ευθύνη ο ΣΕΓΑΣ. Μιλάμε , βέβαια, για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο.
Πρέπει – κι εδώ – να υπογραμμίσω ότι, από την πρώτη χρονιά, αποφασίσαμε αυτό το τεράστιο γεγονός να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο από το έμψυχο δυναμικό της ομοσπονδίας , χωρίς μεσάζοντες και διαμεσολαβητές.
Για αυτό το θέμα, έχω ήδη επανειλημμένα εκφράσει τις ευχαριστίες μου σε όλους του συνεργάτες μας στον ΣΕΓΑΣ, σε δημόσιες τοποθετήσεις μου. Πρέπει, όμως, να αναφέρω τις πιο χαρακτηριστικές καινοτόμες και εξωστρεφείς δράσεις που αναπτύξαμε. Προχωρήσαμε σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο τη Χώρας, ενώ παράλληλα ήρθαμε σε επικοινωνία με πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Με αυτή τη βάση, οργανώσαμε, για πρώτη φορά, φοιτητικό αγώνα. Περίπου 900 φοιτητές από 53 πανεπιστήμια απ’ όλη την Ευρώπη έτρεξαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε μια διαδρομή που παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Για πρώτη φορά οργανώσαμε το πρώτο πολυθεματικό συνέδριο για τις αξίες του αθλητισμού, το «Authentic Talks» με ομιλητές εγνωσμένου κύρους απ’ όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρω την ένωση μαραθωνίων, Microsoft & Unicef.
Θεωρώντας το θέμα της ασφάλειας πρωταρχικό και κυρίαρχο , προχωρήσαμε σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου Επιχειρήσεων του Μαραθωνίου, που στεγάζεται πλέον σε μόνιμη βάση μέσα στην ΓΑΔΑ.
Εμπλέκονται πλέον άμεσα όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ασφάλειας του μαραθωνίου (Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ).
Με βάση το ΚΕΜ προχωρήσαμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υγείας των δρομέων του Μαραθωνίου.
Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί ο μέσος χρόνος διακομιδής στα νοσοκομεία των περιστατικών από 40 λεπτά σε 12.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ λίγο αναλυτικότερα σε αριθμούς, για να έχετε μια καθαρή εικόνα, απέναντι στην σκόπιμη παραπληροφόρηση που διακινούν κάποια μέσα.
Σε ονομαστικές τιμές, ο προϋπολογισμός του Μαραθωνίου ανέρχεται περίπου στο 1,7 εκ. ευρώ ενώ τα έσοδα αποκλειστικά από τις συμμετοχές ανέρχονται περίπου στα 1.5 εκ.
Η Περιφέρεια Αττικής και την ευχαριστώ γι΄αυτό, σαν συνδιοργανώτρια, αναλαμβάνει επιλέξιμες δαπάνες του προϋπολογισμού, που ανέρχονται περίπου σε 350.000 ευρώ.
Οποιαδήποτε άλλα νούμερα γράφονται, είναι ψευδή και μόνο στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και “αναταραχής”.
Και εδώ, πριν περάσω στο επόμενο θέμα, θα εξηγήσω και τη φιλοσοφία που διέπει πλέον τη νέα διοίκηση ως προς τις χορηγίες και την κατανομή τους.
Μέχρις ότου αναλάβαμε, οι χορηγίες επιμερίζονταν στις αγωνιστικές δραστηριότητες του ΣΕΓΑΣ από τον ίδιο τον Χορηγό. Αυτός καθόριζε το ποσοστό της Χορηγίας που απέδιδε, κατένειμε και κατεύθυνε σε αγώνα – ή αγώνες – της αρεσκείας του και της επιλογής του.
Αυτό δημιουργούσε μία στρεβλή σχέση αλλά και, πολλές φορές, τη διεκδίκηση ιδιαίτερων προνομίων από πλευράς χορηγών.
Η Διοίκηση άλλαξε ριζικά τη φιλοσοφία των χορηγιών.
Οι χορηγοί, πλέον, συνάπτουν συμβάσεις με τον ΣΕΓΑΣ σαν έναν ενιαίο οργανισμό – και το σύνολο των χορηγιών κατανέμεται, τώρα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του ΣΕΓΑΣ , σε όλες τις αγωνιστικές του δραστηριότητες.
Για να γίνει κατανοητό, φέρνω ένα παράδειγμα. Η παροχή σε είδος των προϊόντων της 3 Έψιλον (νερά, ισοτονικά, χυμοί κλπ) δεν εξαντλείται πλέον μόνο στις ανάγκες του Μαραθωνίου αλλά καλύπτει και τις ανάγκες Πανελληνίων και άλλων Πρωταθλημάτων ή αγώνων. Το ίδιο ισχύει, για παράδειγμα, και με την εταιρία Dole και άλλες.
Φέτος έχουμε τα 40 χρόνια του Μαραθωνίου. Ένα γεγονός που θέλουμε να το αναδείξουμε στο εμβληματικό επίπεδο που του αξίζει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή του απήχηση.
Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη φιλοσοφία εξωστρέφειας που αναπτύξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως διοίκηση”.
Η εξωστρέφεια της Ομοσπονδίας
Αναφορικά με τις κινήσεις της διοίκησης σε σχέση με την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία, είπε: “Για λόγους που δεν είναι της παρούσας – αλλά δεν με ενδιαφέρουν κιόλας – ο ΣΕΓΑΣ απουσίαζε , παρότι ήταν υποχρεωμένος να παρίσταται, από πολλά σημαντικά διεθνή forum και εκδηλώσεις. Εκεί όπου παίρνονται αποφάσεις που επηρεάζουν ευρωπαϊκά και παγκόσμια τον στίβο, αλλά και δημιουργούνται επαφές και συνέργειες που ωφελούν την Ομοσπονδία, και έμμεσα και άμεσα.
Προσπαθήσαμε εξ αρχής να επανασυνδέσουμε και να αποκαταστήσουμε σχέσεις, να κάνουμε ξανά αισθητή την παρουσία μας , όπου κρίναμε ότι ήταν απαραίτητο. Αναθερμάναμε τις σχέσεις μας με την Βαλκανική, την Ευρωπαϊκή αλλά και την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Εγώ προσωπικά, επεδίωξα και συναντήθηκα επανειλημμένα με τους προέδρους και των τριών Ομοσπονδιών. Έτσι είχα την ευκαιρία να συζητήσω για τα προβλήματα του στίβου και να ανταλλάξουμε απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Μου δόθηκε η ευκαιρία να περιγράψω τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στίβος στην Ελλάδα, τα οποία αφορούν κυρίαρχα σε θέματα εξοπλισμού και υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχαμε σε διεθνή συνέδρια της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Ήρθαμε σε επαφή με στελέχη-κλειδιά των διεθνών οργανισμών, για να έχουμε άμεση ενημέρωση αλλά και να μπορέσουμε να επηρεάζουμε αποφάσεις που μας αφορούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη της Ομοσπονδίας (τεχνικοί και προπονητές) συμμετείχαν σε επιμορφωτικά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που αφορούσαν και σε τεχνικά θέματα (διοργάνωση αγώνων) και σε προπονητικές πρακτικές, με κορυφαίους τεχνικούς και προπονητές.
Ήδη, αυτή η γνώση που αποκόμισαν, μεταδίδεται και γίνεται κτήμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ένα άλλο πρώτο και απτό αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων ήταν η προμήθεια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του πλήρως ανακαινισμένου σταδίου των Τρικάλων, με αθλητικό εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Διαδικασία η οποία εξελίσσεται και θα επαναληφθεί. Παράλληλα διοργανώσαμε το Συνέδριο της Βαλκανικής Ομοσπονδίας.
Εκεί αποφασίστηκε το αγωνιστικό καλεντάρι, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γιορτή Βράβευσης των κορυφαίων αθλητών και προπονητών των Βαλκανίων.
Πρόσφατη επιτυχία της Ομοσπονδίας μας, ήταν η ανάθεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου για τους αγώνες εκτός σταδίου σε δημόσιο δρόμο, το «EUROPEAN RUNNING BUSINESS CONFERENCE», που θα διεξαχθεί στις 8 με 10 Νοεμβρίου 2024, παράλληλα με τον Μαραθώνιο.
Είναι μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τον ΣΕΓΑΣ αλλά και για την χώρα μας. Πάνω από 500 διοργανωτές αγώνων από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλων εταιρειών, θα βρίσκονται για 4 ημέρες στην Αθήνα μετατρέποντας την Χώρα μας σε κέντρο του Αθλητισμού για όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα σωματεία μας, σε διοργανωτές αγώνων από όλη την Ελλάδα, να παρακολουθήσουν από κοντά κορυφαίους ομιλητές και να δουν καλές πρακτικές στον τρόπο διοργάνωσης αγώνων.
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι, λόγω των σχέσεων που ανέφερα προηγουμένως, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δέχτηκε να αναλάβει όλα τα έξοδα των συνέδρων (εισιτήρια, διαμονές, διατροφή) καθώς ακόμα και το κόστος της αίθουσας που θα το φιλοξενήσει (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και του εξοπλισμού της. Ο ΣΕΓΑΣ επιβαρύνεται μόνο με τα έξοδα των εσωτερικών μετακινήσεων και του επίσημου γεύματος”.
Η σχέση εμπιστοσύνης του ΣΕΓΑΣ με τα σωματεία
“Άφησα για το τέλος, να αναφερθώ στη σχέση που προσπάθησε – και πιστεύω ότι πέτυχε – να χτίσει ο ΣΕΓΑΣ με τα σωματεία, με όλους εσάς δηλαδή, αλλά και εκείνους/εκείνες που δεν είναι εδώ.
Από την πρώτη στιγμή, η καινούργια διοίκηση υιοθέτησε, σαν πάγια θέση και τακτική της, τις καθαρές, ειλικρινείς και διαφανείς σχέσεις με τα σωματεία.
Με αυτές τις αρχές, δεσμευτήκαμε εξαρχής ότι θα είμαστε τυπικοί και συνεπείς στις υποχρεώσεις της ομοσπονδίας απέναντί σας. Μέχρι σήμερα που μιλάμε αυτό το έχουμε τηρήσει απαρέγκλιτα.
Η ενίσχυση του προπονητικού έργου καταβάλλεται κάθε μήνα, ώστε να μπορείτε να κάνετε τον προγραμματισμό σας, και οι αποζημιώσεις πανελληνίων και διασυλλογικών πρωταθλημάτων καταβάλλονται αμέσως μετά την καταβολή της τακτικής επιχορήγησης.
Εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, σε αυτή τη διετία, αυξήσαμε το ποσόν που διατίθεται απευθείας για ενίσχυση προπονητικού έργου, παραπάνω από 30%.
Το παραλάβαμε στα 493.000 και φέτος ανέρχεται στα 650.000 , ενώ ήδη έχουν καταβληθεί στις ΕΑΣ οι δόσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2023.
Αναλαμβάνοντας και το βάρος του 2020 έχουμε ήδη καταβάλλει το 50%, όπως είχαμε δεσμευτεί (υπολείπεται μία από τις 6 δόσεις) και άμεσα θα προγραμματιστεί και η καταβολή του υπόλοιπου 50%.
Παράλληλα, προχωράμε στην καταβολή των αποζημιώσεων των Πρωταθλημάτων.
Αυτά όσον αφορά στην απευθείας οικονομική ενίσχυση των σωματείων.
Θέλω όμως να αναφερθώ και σε δράσεις που αναπτύσσουμε ώστε να διαχυθεί και ενισχυθεί η σχέση των νέων με τον στίβο , γεγονός που έμμεσα ενισχύει τα σωματεία μας, με την πύκνωση νέων που ενδιαφέρονται πλέον να αθληθούν.
Ειδικότερα αναφέρομαι στο τηλεοπτικό spot «Το Πρώτο Βήμα» που προτρέπει την ελληνική οικογένεια να φέρει τα παιδιά της στον στίβο.
Μετά από – επιτρέψτε μου –προσωπικές μου ενέργειες, το ΕΣΡ το υιοθέτησε ως κοινωνικό μήνυμα και προβάλλεται ήδη από τις 4 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου, απ’ όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.
Πιστεύω ότι θα πετύχω και πρόσθετη παράταση της προβολής.
Επίσης , για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας του θεσμού των επίλεκτων αθλητών, με στόχο να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά που γυμνάζονται στα σωματεία μας σε όλη την Ελλάδα. Προλαβαίνω τυχόν ερωτήσεις σας για το συγκεκριμένο θέμα και απαντώ : ακόμα είμαστε αρκετά μακριά από το όραμα μας για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά θα συνεχίσουμε γιατί και το πιστεύουμε και είναι επωφελές για τα σωματεία μας.
Για όλα αυτά, και για να είστε ενήμεροι, ήδη έχει οργανωθεί μια διαδικασία άμεσης επικοινωνίας, η οποία πιστεύουμε ότι σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς , ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι συμβαίνει και ό, τι σας αφορά.
Χωρίς καμία διάθεση μεμψιμοιρίας, η πιθανότερη σημερινή πρόβλεψη είναι ότι η συνεισφορά του κράτους δεν θα είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες μιας ομοσπονδίας, που έχει στόχους και όραμα να μεγαλώσει, να εκσυγχρονιστεί και να πάρει την πραγματική θέση που της αξίζει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Στόχος μας για την επόμενη διετία, είναι να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν ενέργειες και δράσεις που θα εξασφαλίζουν πρόσθετα έσοδα στον ΣΕΓΑΣ, πέρα από τις χορηγίες.
Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δημιουργήσουμε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις , προκειμένου η Ομοσπονδία να εξασφαλίσει μόνιμα ίδια έσοδα, και μάλιστα με προοπτική αύξησης. Έτσι θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες της ακόμα και σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης της κρατικής επιχορήγησης.
Η μέχρι τώρα θετική πορεία, μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε αυτό τον φιλόδοξο προγραμματισμό.
Σημασία σε όλα αυτά, όμως, έχει με ποια φιλοσοφία και με ποιο στόχο κατανέμεις και διοχετεύεις τα έσοδά σου.
Αναγνωρίζω πιθανές αστοχίες ή και παράπονα. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι οι αριθμοί και τα νούμερα που αναφέρονται σε προϋπολογισμούς και απολογισμούς δείχνουν – πεντακάθαρα και πέρα από κάθε αμφιβολία – μια πραγματικότητα :
ότι η παρούσα διοίκηση, και εγώ προσωπικά, εγγυώμαστε πως πρώτοι και κύριοι αποδέκτες είναι πάντα οι αθλητές, οι προπονητές και τα σωματεία.
Με παρότρυναν να αναφερθώ σε νούμερα, για να υποστηρίξω και να αποδείξω αυτά που είπα παραπάνω. Δεν θα το κάνω.
Θα αναφέρω μόνο το εξής το οποίο είμαι βέβαιη ότι το έχετε και εσείς διαπιστώσει. Όλες οι δαπάνες που αφορούν σε αθλητές, προπονητές, σωματεία, στη διάρκεια των δύο ετών αυτής της διοίκησης, έχουν -μόνο- αυξηθεί. Μάλιστα κάποια μεγέθη έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω τις δαπάνες ανάπτυξης, που είναι αυξημένες κατά περίπου 65% (από 1.426.000 για το έτος 2021 σε 2.255.000 για το έτος 2022) .
Και τις δαπάνες εθνικών ομάδων, κατά 90% (2.263,000 για το έτος 2021 4.282,000 για το 2022).
Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη Διοίκηση είναι το ζήτημα των υποδομών
“Προσπαθώντας να καλύψουμε τα άμεσα κενά έχουμε ήδη προμηθεύσει με υλικοτεχνικό εξοπλισμό τα τρία Κέντρα Υψηλού Αθλητισμού (ΟΑΚΑ, Αγ. Κοσμάς, Καυταντζόγλειο).
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να μην πλημμυρίζει το ΟΑΚΑ σε κάθε βροχή. Επισκευάσαμε, όμως, διαδρόμους και προμηθεύσαμε όργανα.
Αλλά στις υποδομές η κατάσταση είναι παραπάνω από τραγική και το πρόβλημα είναι πλέον επιτακτικό.
Να θυμίσουμε ότι το ΟΑΚΑ είναι ουσιαστικά σε αχρηστία εδώ και μια δεκαετία, χωρίς πρόβλεψη αποκατάστασης τουλάχιστον στα επόμενα τρία χρόνια. Και όταν θα αποκατασταθεί, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό τους, δεν θα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του στίβου.
Σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει κλειστό στάδιο, που να μπορεί να φιλοξενήσει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ούτε λόγος, βέβαια, για διεθνή διοργάνωση.
Η ιστορία της Παιανίας είναι σε όλους γνωστή και ντροπιαστική.
Δυστυχώς , παρά τις μεγαλοστομίες των ιθυνόντων, ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας – στην αισιόδοξη εκδοχή – ξεπερνάει τα τρία χρόνια από σήμερα.
Αρκετά σύντομα ο Άγιος Κοσμάς θα είναι παρελθόν. Αλλά χωρίς καμία πρόβλεψη για αντικατάσταση ή έστω υποκατάσταση.
Η Διοίκηση από την πρώτη στιγμή, απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, κάνει κάθε προσπάθεια, με συνεχείς επαφές, συνεννοήσεις και πιέσεις για να αποκατασταθεί μία στοιχειωδώς αποδεκτή πραγματικότητα.
Τα πρώτα αποτελέσματα μας δίνουν μια ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να καλύψουμε τουλάχιστον βασικές ανάγκες με εναλλακτικές λύσεις.
Εντωμεταξύ οι άριστες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με Δήμους και Περιφέρειες μας επιτρέπουν να ικανοποιούμε τις ανάγκες των πρωταθλημάτων μας σε όλη την Ελλάδα, έστω με την αντίστοιχη μερική επιβάρυνση σωματείων, αθλητών και προπονητών.
Από όλα τα παραπάνω, μπορείτε να συμπεράνετε ότι οι δύο βασικοί μας στόχοι για την επόμενη διετία είναι το οικονομικό και οι υποδομές.
Πιστεύω ότι είναι κοινή αντίληψη όλων πως μόνο μέσα από ειλικρινείς σχέσεις και εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα γι’ αυτό που λέμε και υποστηρίζουμε ότι αγαπάμε όλοι, τον αθλητισμό και ειδικότερα τον στίβο.
Είμαστε όλοι εθελοντές και μάλιστα με την ουσιαστική έννοια της λέξης.
Αφιερώνουμε όλοι χρόνο, κόπο – και χρήμα πολλές φορές – σε αυτό που πρωτίστως αγαπάμε και υπηρετούμε.
Προσωπικά θα συνεχίσω με την ίδια αποφασιστικότητα χωρίς εκπτώσεις στο όραμά μου και χωρίς να υπολογίζω χρόνο, κόπο και κάθε είδους κόστος – και το έχω αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις.
Σας καλώ, λοιπόν, να είμαστε όλοι μαζί ενεργοί και συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια που δεν έχει άλλη αναφορά παρά μόνο στους αθλητές μας, τους προπονητές μας και τα σωματεία μας.
Για να φέρουμε το στίβο εκεί που οραματιζόμαστε, δηλαδή εκεί που του αξίζει πραγματικά”.