Σε νέες ισχυρές βάσεις η συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με τον Δήμο Πάτρας

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα στην υπογραφή μνημονίου με τον Δήμαρχο Πάτρας Κώστα Πελετίδη, παρουσία του αντιδημάρχου Τάκη Πετρόπουλου

Ο Δήμος Πάτρας αποτελεί το νέο σύμμαχο της αρχαιότερης Ομοσπονδίας στην προσπάθεια αναβάθμισης του στίβου σε όλη τη χώρα.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφία Σακοράφα και ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης υπέγραψαν το Σάββατο (28/1) το μνημόνιο συνεργασίας, μέσα από το οποίο η Πάτρα αποκτά τη δυνατότητα να γίνει, αθλητικός, πολιτιστικός και τουριστικός προορισμός και να δώσει επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στον αθλητισμό της ευρύτερης περιοχής. Το μνημόνιο θα έχει ισχύ δύο έτη και κοινή επιδίωξη είναι η ανάπτυξη και αναβάθμιση του αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο.

«Είναι σήμερα εδώ οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τον αθλητισμό, δηλαδή για την υγεία των παιδιών μας, της νεολαίας μας, για να έχουμε μια κοινωνία με προσωπικότητες, με ικανότητα να προχωρά στη ζωή συλλογικά, για να έχουμε μια κοινωνία όπως την ονειρευόμαστε.

Είναι χαρά μας που συνεργαζόμαστε με τον ΣΕΓΑΣ. Έχουμε κοινό στόχο να πάμε τη συνεργασία μας σε ένα υψηλότερο επίπεδο, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφουμε σήμερα το Μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο, πέρα από το τυπικό, θα έχει πολύ ουσιαστικό χαρακτήρα.

Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση η συνεργασία μας με τον ΣΕΓΑΣ», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης.

Από την πλευρά της η κ. Σοφία Σακοράφα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τον Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Αθλητισμού, Τάκη Πετρόπουλο, για την εξαιρετική παρουσία που έκαναν σε όλη τη διαδικασία και για τη φιλοξενία τους.
Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους του αθλητισμού που είστε εδώ και που ξέρω ότι προσφέρετε ανιδιοτελώς στον κλασικό αθλητισμό. Προσπαθούμε μέσα από μια διαδικασία η οποία μας δίνει τη δυνατότητα, από τους αγώνες που κάθε φορά γίνονται σε διάφορες πόλεις, να υπάρξει συνέργεια και συνεργασία της Ομοσπονδίας, των αθλητών, των προπονητών και των Σωματείων με την τοπική κοινωνία. Είναι κεντρικός στόχος μας, να μπορέσουμε κάποια στιγμή να το πετύχουμε όλο αυτό. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο μια δράση σωματική, μια δράση αθλητική που έχει αγωνιστικό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να έχει και μια παιδευτική διαδικασία και αυτό αφορά στη σχέση που πρέπει να έχουν οι αθλητές με την κοινωνία. Η Πάτρα είναι μια πόλη ιδιαίτερης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη του ελληνικού στίβου γιατί εκτός από την αρτιότητα των αθλητικών της εγκαταστάσεων και τα άλλα προνομιακά χαρακτηριστικά της, έχει τέσσερα πανεπιστήμια και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, που έρχονται από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας και θα πρέπει να μπορούν εδώ μαζί με τις σπουδές τους να συνεχίζουν, άνευ κωλυμάτων, και την αθλητική τους δραστηριότητα».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα με τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και την β΄ ειδική γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Βούλα Παχατουρίδου

Η ειδική γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Παρασκευή Παχατουρίδου τόνισε με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου: «Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πάνε μπροστά όλα τα νέα παιδιά».

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου Νίκος Μπαλάσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, που θα αναβαθμίσει την ήδη πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο και θα βοηθήσει στην ανάδειξη της Πάτρας σε κέντρο υψηλού αθλητισμού.

Ο αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος (αρ.), το μέλος της ΕΠΥΑ Λούλα Καρατζά, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε το μέλος της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ, Λούλα Καρατζά, αλλά και ο πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών Ν. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και μέλος της Επιτροπής Αναπτυξιακού και σωματειακού αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Παπανδρεόπουλος. Από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ παραβρέθηκαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Πεγλερίδης και ο Ταμίας Βασίλης Καρανασος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των φορέων ΕΣΗΕΠΗΝ, Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, ΑΕΣΓΔΕ ΕΓΟ, ΕΣΚΑ-Η, Σταυροπούλειο Ίδρυμα, ο Σύνδεσμος Προπονητών Στίβου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, η Ελληνική Ομοσπονδία Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού, ο Σύνδεσμος Κριτών Κλασσικού Αθλητισμού Β. Πελοποννήσου, ο ΣΜΑΧ Φειδιππίδης, τα αθλητικά σωματεία Παναχαϊκή, Κούρος, Αθλόραμα, Άκρος, Αίολος Αρίων, Άτλας, Έσπερος 2004, ΝΟΠ και ΠΑΟ Φιλίας.

Συνάντηση Σακοράφα με παλιούς αθλητές και αθλήτριες

Η αναμνηστική φωτογραφία μετά την υπογραφή του μνημονίου

Έντονη ήταν η παρουσία στην εκδήλωση, προπονητών και παλιών πρωταθλητών και πρωταθλητριών του στίβου, που αναδείχθηκαν στην Πάτρα και κατάφεραν να διακριθούν εντός και εκτός συνόρων. Οι αθλητές και αθλήτριες είχαν ένθερμη συνομιλία με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ για τον στίβο γενικά και τον αθλητισμό της Πάτρας ειδικότερα. Η Αντωνία Στεργίου, ο Κώστας Παπαζαφείρης, ο Νίκος Κουβαράς, ο Φώτης Μπούρκουλας, ο Γιάννης Δαγκόγλου, ο Κώστας Μπούσιας και ο Μαραθωνοδρόμος Νίκος Αργυρόπουλος, που έκλεισε την εκδήλωση εκφράζοντας τη μεγάλη του χαρά και την αισιοδοξία του ότι η συνεργασία αυτή θα ωθήσει την αθλητική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και όλης της χώρας, ήταν ορισμένοι από εκείνους που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.

Οι σημαντικότεροι στόχοι του μνημονίου

-Η προώθηση της Πάτρας ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού 12 μήνες τον χρόνο.

-Η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που σχετίζονται με τη σύσταση και λειτουργία ενός εθνικού προπονητικού κέντρου αναφοράς, ως σταθερής βάσης για την προετοιμασία των Ελλήνων πρωταθλητών Στίβου.

-Η συμβολή στην ανάπτυξη υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.

-Η ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού και προώθηση του αθλητικού πνεύματος μέσα από πρωτοβουλίες που συσπειρώνουν τη νεολαία και αναδεικνύουν τον αθλητισμό και το «ευ αγωνίζεσθαι».

Για όλα τα παραπάνω ο Δήμος, μέσα από το ανεπτυγμένο αγωνιστικό του πρόγραμμα, διαθέτει, εντελώς δωρεάν, κατά προτεραιότητα και σε άμεση συνεννόηση με τον ΣΕΓΑΣ, τις παρακάτω εγκαταστάσεις:

i) Παμπελοποννησιακό Στάδιο

ii)) Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου με κλειστή αίθουσα στίβου

iii) Κλειστά Γήπεδα αθλοπαιδιών

iv) Νότιο Πάρκο

v) Ποδηλατόδρομος 6 χλμ

vi) Έλος Αγυιάς με εξειδικευμένη φωτισμένη διαδρομή τρεξίματος– βαδίσματος

vii) Κολυμβητήριο Ναυτικού Ομίλου Πατρών

viii) Δασύλλιο εντός αστικού ιστού

ix) Εγκαταστάσεις πρώην Πλαζ ΕΟΤ

x) Τον υπερσύγχρονο Δημοτικό Ξενώνα δυναμικότητας 48 κλινών για τις ανάγκες των camps (όπως περιγράφονται στο Άρθρο 3 Παρ.5) ή και άλλων διοργανώσεων του ΣΕΓΑΣ.

Ακόμη, στους φιλοξενούμενους των ξενώνων προβλέπεται η δωρεάν παροχή γευμάτων, τα οποία θα παρασκευάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), υπό τις οδηγίες των διατροφολόγων του ΣΕΓΑΣ.

Εκτός των παραπάνω δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων υπάρχουν και είναι διαθέσιμες δωρεάν οι κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού, που περιλαμβάνουν το Κλειστό Κολυμβητήριο «Πεπανός», το Κλειστό Γυμναστήριο «Κώστας Πετρόπουλος» και το Παλαί ντε Σπορ «Τόφαλος».

Ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει επίσης την ξενάγηση των φιλοξενούμενων του ξενώνα σε έναν εκ των αρχαιολογικών χώρων, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας και των Δελφών.

Κατεβάστε την εφαρμογή