Παρίσι 2024: Ο Μίλτος Τεντόγλου μεταξύ των σύγχρονων θρύλων του παγκόσμιου στίβου

Το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου στο Παρίσι δεν ήταν απλά η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Έλληνα πρωταθλητή στο άλμα εις μήκος, αλλά του προσδίδει την ιδιότητα του θρύλου, όχι μόνο του αγωνίσματος, αλλά και του σύγχρονου κλασικού αθλητισμού. Κι ας μην τυγχάνει διεθνώς την αναγνώριση που έχουν άλλα μεγάλα ονόματα του αθλήματος…

Αρχικά, με τη νίκη του στο Παρίσι, ο Τεντόγλου έγινε μόλις ο δεύτερος άλτης του μήκους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που υπερασπίστηκε τον τίτλο του, μετά τον περίφημο Καρλ Λιούις.

Χρυσό στο Παρίσι…

Η αξία της (άνετης) νίκης του στο Παρίσι, είναι, όμως πολύ μεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, ανήκει στο πολύ μικρό κλαμπ των αθλητών όλων των αγωνισμάτων που είναι κάτοχοι των δύο τελευταίων Ολυμπιακών τίτλων και του πιο πρόσφατου παγκόσμιου!

Συγκεκριμένα, χρυσό σε Τόκιο, Παρίσι και Βουδαπέστη, έχουν κερδίσει μόνο τέσσερις αθλητές και μία αθλήτρια.

…χρυσό στη Βουδαπέστη… (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Πλην του Μίλτου, τα έχουν καταφέρει ακόμα ο Μαροκινός Σουφιάν Ελ Μπακάλι στα 3.000 μ. στιπλ, ο Σουηδός Μόντο Ντουπλάντις στο επί κοντώ, ο Αμερικανός Ράιαν Κράουζερ στη σφαίρα και η Κενιάτισσα Φέιθ Κιπιέγκον στα 1.500 μέτρα. Οι Αμερικανίδες Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν και Βαλ Όλμαν, όπως και η Βελγίδα Νάφι Τιάμ, που υπερασπίστηκαν τον Ολυμπιακό τίτλο τους, δεν κέρδισαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023.

Επόμενοι στόχοι του Μίλτου Τεντόγλου, όπως ο ίδιος τους έθεσε στο Παρίσι, δεν είναι μόνο το τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, που πέτυχαν αυτές τις μέρες ο Κράουζερ, η Κιπιέγκον και η Τιάμ, αλλά και ένα τέταρτο, που θα τον ανεβάσει στον Όλυμπο δίπλα στους μεγαλύτερους θρύλους του κλασικού αθλητισμού: τον Αλ Έρτερ και τον Καρλ Λιούις.

…χρυσό και στο Τόκιο!

Η τελευταία παράγραφος προς απάντηση, όσων αναρωτιούνται πιο κίνητρο βρίσκει για να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί ένας αθλητής που στα 26 του έχει κερδίσει τα πάντα στην καριέρα του.

* Στους τίτλους του Μίλτου Τεντόγλου δεν υπολογίζουμε τους 3 Ευρωπαϊκούς, αλλά ούτε και τον κλειστό στίβο (3 ηπειρωτικοί και 2 παγκόσμιοι), μιας και δεν έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν οι αθλητές και αθλήτριες όλων των αγωνισμάτων.

Κατεβάστε την εφαρμογή