Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2022: Μοναδική Ρόχας, σταθερές αξίες Μπαρσίμ και Τιάμ (φωτογραφίες)

Μοναδικές συγκινήσεις πρόσφερε το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Γιουτζίν του Όρεγκον.

Η Ρόχας αναδείχθηκε νικήτρια με την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης. Photos Angelos Zymaras

Το εκδηλωτικό κοινό στο Hayward Field είχε την ευκαιρία να χειροκροτήσει σπουδαίες επιδόσεις. Ανάμεσα σε αυτές το 15,47 μ. (1,9) της Γιουλιμάρ Ρόχας στο τριπλούν. Η αθλήτρια από τη Βενεζουέλα σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης και κρέμασε στο στήθος της το τρίτο της διαδοχικό χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, λίγους μόλις μήνες από τη νίκη της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ρόχας άφησε δεύτερη την Σανιέκα Ρίκετς (Τζαμάικα) με 14,89 (1,7) και στην τρίτη την Τόρι Φράνκλιν (ΗΠΑ) με 14,72 μ.(1,8). Η αθλήτρια από τις ΗΠΑ γυμνάζεται με τον Γιώργο Πομάσκι και περνάει αρκετούς μήνες του χρόνου στην Ελλάδα. Έτσι ο Έλληνας τεχνικός ολοκλήρωσε την παρουσία του στη διοργάνωση με δύο μετάλλια.

Ο Μουτάζ Μπαρσίμ πανηγυρίζει την κατάκτηση του τρίτου του χρυσού μεταλλίου στη διοργάνωση. Photos Angelos Zymaras

Ο Μουτάζ Μπαρσίμ (Κατάρ) κατάφερε να κάνει εύκολο, αυτό που θεωρητικά έμοιαζε δύσκολο. Ο κορυφαίος άλτης του ύψους, παρά τα προβλήματα που τον κράτησαν πίσω στη σεζόν και έχοντας κάνει μόλις δύο ακόμη αγώνες στη χρονιά αναδείχθηκε για τρίτη φορά στην καριέρα του Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ο αθλητής ξεπέρασε τα 2,37 μ. και πέτυχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Ο Γου (Κορέα) ήταν το φαβορί για το χρυσό, κατέκτησε το ασημένιο με 2,35 μ. και ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ. Ο Άντρι Προτσένκο (Ουκρανία) στα 34 του χρόνια και έχοντας πολλές συμμετοχές σε τελικούς κορυφαίων διοργανώσεων ήταν τρίτος με 2,33 μ., όσο έκανε ο Τάμπερι (Ιταλία), που έμεινε τέταρτος.

Φοβερή Τιάμ και νίκη στο 7αθλο

Στην κορυφή του κόσμου επέστρεψε η Νασίφ Τιάμ (Βέλγιο), που επικράτησε στο έπταθλο με το επιβλητικό 6.947 β. στον πρώτο της αγώνα συνθέτων τη φετινή χρονιά. Η “χρυσή” ολυμπιονίκης του 2021 στο Τόκιο έκανε φοβερές εμφανίσεις και δεν άφησε κανένα περιθώριο στις αντιπάλους της να την αμφισβητήσουν . Η Τιάμ έκανε τρία τα μετάλλια της στη διοργάνωση, αφού εκτός από το χρυσό στο Λονδίνο ήταν δεύτερη το 2019 στη Ντόχα, πίσω από την Καταρίν Τζόνσον – Τόμσον (Μ. Βρετανία), που φέτος ήταν 8η με 6.222 βαθμούς. Το ασημένιο μετάλλιο πήγε στην Ανούκ Βέτερ (Ολλανδία) με 6.867 και το χάλκινο στην Άνα Χολ (ΗΠΑ) με 6.755 βαθμούς.

Ο Ελ Μπακαλί τερματίζει πρώτος στα 3.000 μ. στιπλ . Photos Angelos Zymaras

Στα 3.000 μ. στιπλ ο Ελ Μπακαλί μετά το ασημένιο μετάλλιο στο Λονδίνο και το χάλκινο στη Ντόχα κατάφερε να τερματίσει πρώτος στο Όρεγκον και να πετύχει τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του. Ο αθλητής τερμάτισε σε 8.25.13 και άφησε πίσω του τον Γκιρμά (Αιθιοπία) με 8.26.01, αλλά και το νικητή της προηγούμενης διοργάνωσης Κόνσελους Κιπρούτο (Κένυα) με 8.27.92.

Τέταρτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο για την Κιπιέγκον. Photos Angelos Zymaras

Για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση η Φέιθ Κιπιέγκον (Κένυα) ανέβηκε στο βάθρο των νικητριών σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όπως το 2017 στο Λονδίνο, έτσι και στο Όρεγκον η αθλήτρια από την Κένυα αναδείχθηκε νικήτρια με 3.52.96. Δεύτερη ήταν Γκουντάφ Τσεγκέι (Αιθιοπία) με 3.54.52 και τρίτη Λάουρα Μιούιρ (Μ. Βρετανία) με 3.55.

Η Σάλι Αν Φρέιζερ έδειξε έτοιμη να διεκδικήσει τη νίκη και στα 200 μ. Photos Angelos Zymaras

Μετά το επιβλητικό 10.67 στα 100 μ., η Σάλι Αν Φρέιζερ (Τζαμάικα) ξεκίνησε την προσπάθεια της και στα 200 μ. με στόχο να φτάσει στο νταμπλ. Η έμπειρη σπρίντερ σημείωσε 22.26 (1,1) στον πρώτο προκριματικό γύρο, εκεί όπου την καλύτερη επίδοση πέτυχε η Αμινατού Σεουνί (Νιγηρία) με 21.98 (1,1). Η 25χρονη ψάχνει την πρώτη της διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Στον προκριματικό των 200 μ. έτρεξε και η Ολίβια Φωτοπούλου (Κύπρος), που ήταν 27η σε 23.25 (1,9).

Η Γκεμπρεσλάσε τερματίζει πρώτη στο μαραθώνιο με ρεκόρ διοργάνωσης, Photos Angelos Zymaras

Η 27χρονη Γκότιτομ Γκεμπρεσλάσε (Αιθιοπία) συνδύασε την πρώτη της διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση με μια σπουδαία επίδοση. Η αθλήτρια ήταν νικήτρια στο μαραθώνιο με 2.18.11 επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διοργάνωσης και νέο ατομικό της ρεκόρ. Δεύτερη ήταν η Τζούντιθ Κορίρ (Κένυα) με 2.18.20 και τρίτη η Λόνα Τσεμτάι Σαλπέτερ (Ισραήλ) με 2.20.18.

Κατεβάστε την εφαρμογή