Σε σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ΕΑ Coach Summit Series) συμμετείχαν το προηγούμενο διάστημα προπονητές μας. Σεμινάρια, τα οποία αποσκοπούν στην υποστήριξη προπονητών όλης της Ευρώπης μέσα από θεωρητική και πρακτική προσέγγιση.
Η νέα δομή στον Υψηλό Αθλητισμό αποσκοπεί την ενίσχυση των προπονητικών γνώσεων τεχνικών όλων των αγωνισμάτων και η συμμετοχή με συνολικά έξι προπονητές και μία προπονήτρια στα σεμινάρια της ΕΑ είχε αυτό το στόχο.
Η απόκτηση επιπλέον γνώσεων, η επικοινωνία με κορυφαίους τεχνικούς από όλη την Ευρώπη, αλλά και η προσέγγιση διαφορετικών μοντέλων προπόνησης ήταν ορισμένα από τα κοινά στοιχεία που αποκόμισαν οι τεχνικοί μας.
“Παρακολουθήσαμε διαλέξεις-παρουσιάσεις πάνω σε θέματα προπονητικής με ομιλητές τον Mike Powel και τον Urlich Knapp (προπονητής της Malaika Mihambo), αλλά και διαλέξεις σε θέματα φυσιολογίας, βιομηχανικής, εργοφυσιολογίας και φυσικοθεραπείας από αντίστοιχους αξιόλογους ομιλητές. Είναι σημαντικό να έχεις εικόνες και παραστάσεις από γεγονότα σαν αυτά. Οι εισηγήσεις ήταν πολύ καλές, ενώ είχαμε την ευκαιρία να δούμε φοβερά στάδια και πολλά όργανα μέτρησης τα οποία δεν έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Γυρίζεις πίσω και αισθάνεσαι ότι κάτι έχεις κερδίσει από όλο αυτό. Ευχαριστώ την Ομοσπονδία μου, για τη δυνατότητα που μου έδωσε να παρακολουθήσω το σεμινάριο, διότι κάθε νέα γνώση κι εμπειρία μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τους αθλητές και τις αθλήτριες μας”, είπε η Δέσποινα Παπαβασιλάκη, που μαζί με τον Σταμάτη Μάγο συμμετείχε στο σεμινάριο, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Κάρλσταντ και αφορούσε στα εμπόδια και τα οριζόντια άλματα.
“Η πρώτη μου συμμετοχή στο ευρωπαϊκό σεμινάριο με κατεύθυνση τα αγωνίσματα εμποδίων ολοκληρώθηκε. Αρκετά υψηλό το επίπεδο. Τρεις γεμάτες ημέρες επιστημονικής γνώσης. Η θεωρία συνυφασμένη με την πράξη. Ευχαριστώ πολύ τον ΣΕΓΑΣ για την στήριξη. Καιρός πλέον για δουλειά”, έγραψε στο Facebook ο προπονητής των ψηλών εμποδίων, Σταμάτης Μάγος.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπαρλής, που μαζί με τον Γιώργο Μποτσκαριώβ και τον Ανέστη Καλτσίδη βρέθηκαν στο Ταλίν (28-30/10), για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο σφαιροβολίας, είπε: “Υπάρχουν δύο τρόποι παρουσίασης του προγράμματος προπόνησης. Ο σύγχρονος, όπου η εισήγηση στέκεται περισσότερο στη φιλοσοφία της προπόνησης και ο πιο παραδοσιακός, που στέκεται στην λεπτομερή ανάλυση ενός προπονητικού μοντέλου. Στο Ταλίν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε εισηγήσεις με τον σύγχρονο τρόπο. Οι εισηγητές στάθηκαν περισσότερο στην περιγραφή της σχέσης προπονητή/αθλητή, στην περιγραφή του ίδιου τους του εαυτού και του αθλητή τους και λιγότερο στην ανάλυση της προπόνησης. Αυτό προσπάθησαν να περάσουν και σε εμάς. Ήταν στην ουσία μια σύγχρονη προσέγγιση του πως είναι πλέον η προπονητική. Μη ξεχνάμε πως πλέον η προσέγγιση στο θέμα της προπόνησης έχει αλλάξει και λόγω του τρόπου πρόκρισης στις κορυφαίες διοργανώσεις. Πλέον ένας αθλητής δεν μπορεί να έχει απλά μία προπονητική κορύφωση, πρέπει να είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση σε μια μακρά περίοδο στη διάρκεια της οποίας θα αναγκαστεί να κυνηγήσει καλές εμφανίσεις σε πολλούς αγώνες”, είπε ο Γιάννης Μπαρλής και συμπλήρωσε: “Μου άρεσε επίσης η αμεσότητα που είχαμε με τους προπονητές, στα διαλείμματα των παρουσιάσεων εκεί όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για διάφορα θέματα. Θεωρώ πως ο τρόπος για να γινόμαστε καλύτεροι είναι να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες μέσα από τις οποίες θα μοιράζεται η γνώση του καθενός”.
Ο Παναγιώτης Μπαλταδούρος και ο Νίκος Βαρσάμης βρέθηκαν στο Λιεβέν στις 12-13/11στο σεμινάριο κάθετων αλμάτων. “Αυτό που έκανε εντύπωση και στους δύο μας ήταν οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Το Λιεβέν είναι μια μικρή πόλη, ωστόσο είχε φοβερές αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο σεμινάριο μας μίλησαν έμπειροι προπονητές της γαλλικής Ομοσπονδίας. Μας έδωσαν κάποια tips και κάποιες νέες ιδέες πάνω στο προπονητικό κομμάτι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του παλιού πρωταθλητή του μήκους Καφετιέ Γκομίζ, που μίλησε για την ιστορία του. Για τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να πάρει στη ζωή του όταν δεν είχε χρήματα ούτε για να φάει. Η παρουσίαση του αποσκοπούσε στο να δείξει ότι ένας αθλητής για να μπορέσει να κάνει αυτό που μπορεί, πρέπει να έχει σε μεγάλο βαθμό λυμένο το οικονομικό ζήτημα”, είπε ο προπονητής των αλμάτων και κατέληξε. “Ουσιώδης συζητήσεις έγιναν στα διαλείμματα των εισηγήσεων. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω παλιούς αθλητές όπου με χαλαρή διάθεση συζητήσαμε για διάφορα θέματα του αθλητισμού”.