Οι πολιτιστικοί θησαυροί στη διαδρομή του 11ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

Τρέχετε στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και το βλέμμα σας είναι προσηλωμένο στον δρόμο; Μήπως κοιτάζετε διαρκώς το ρολόι σας για να πετύχετε έναν καλό χρόνο; Η διαδρομή του συγκεκριμένου αγώνα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εντοπίσετε τα ίχνη του παρελθόντος αυτής της πόλης.

Γι αυτό και σας δίνουμε σύντομες πληροφορίες ενδεικτικά για ορισμένους από τους πολιτιστικούς θησαυρούς που θα συναντήσετε καθώς θα τρέχετε, ώστε ο φετινός αγώνας να μην προστεθεί στο βιογραφικό σας μόνο ως ένα ακόμη δρομικό επίτευγμα στο βιογραφικό σας, αλλά να σας προσφέρει και την απόλαυση να γνωρίσετε περισσότερα για την Αθήνα, τον πολιτισμό και την Ιστορία της. 

Βουλή των Ελλήνων: Το λιτό νεοκλασικό κτίριο σχεδιάστηκε ως ανάκτορα για τον Όθωνα βάσει σχεδίων του Βαυαρού Φ. Γκάρτνερ. Θεμελιώθηκε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1843.
Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο Φ. Ρωκ έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932. Το πρώτο μνημείο αγνώστου στρατιώτη στην Ελλάδα ωστόσο ανεγέρθηκε στη Σύρο το 1858.

Βουλή των Ελλήνων

Πλατεία Συντάγματος: Μέχρι το 1834 ονομαζόταν «πλατεία Ανακτόρων», αλλά η πλατεία που αναμορφώθηκε μετά το 2000 από τον Δ. Μανίκα άλλαξε όνομα μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου που ανάγκασε τον Όθωνα να παραχωρήσει σύνταγμα στους Έλληνες. 

Πανεπιστημίου

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία: Αρχικώς έπαυλη του εύπορου Α. Δημητρίου το κτίριο του 1842 μετατράπηκε το 1874 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα πρώτα κτίρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκαν.

Μετοχικό Ταμείο Στρατού: Στη θέση που κάποτε βρίσκονταν οι βασιλικοί στάβλοι χτίστηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μπόνη και Κασσάνδρα το πενταόροφο κτίριο που συνδυάζει στοιχεία του κλασικισμού και Art Deco και χτίστηκε την περίοδο 1927-1929 και σήμερα είναι γνωστό ως City Link.

Ιλίου Μέλαθρον: Από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας το μέγαρο – κατοικία του ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών, Ε. Σλίμαν, σε σχέδια Ε. Τσίλερ ολοκληρώθηκε το 1881. Σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο.

Ιλίου Μέλαθρον

Αρχαιολογική Εταιρεία: Έργο του 1958, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ι.Αντωνιάδη. Στα αρχικά λιτά σχέδια προστέθηκαν πολλά αρχαιοπρεπή στοιχεία.

Καθολικός Καθεδρικός ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη: Τρίκλιτη νεοαναγενησιακή βασιλική σε σχέδια του Γερμανού  Λ. φον Κλέντσε και του Έλληνα Λ. Καυταντζόγλου. Άρχισε να χτίζεται το 1853 και εγκαινιάστηκε το 1865.

Τράπεζα της Ελλάδος: Χαρακτηριστικό κτίριο με στοιχεία του ακαδημαϊσμού της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα του μεσοπολέμου εγκαινιάστηκε το 1938 σε σχέδια των Ν. Ζουμπουλίδη και Κ. Παπαδάκη, ενώ με το πέρασμα των δεκαετιών κατέλαβε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Αγροτική Τράπεζα: Το νεοκλασικό αρχοντικό που στεγάζει σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας, οικοδομήθηκε περί το 1880, βάσει σχεδίων του στρατιωτικού μηχανικού Α. Θεοφιλά και ανήκε στον ιταλό ιδρυτή της εταιρείας Μεταλλίων Λαυρίου,  Ι.Β. Σερπιέρη. Αγοράστηκε από την τράπεζα το 1929. 

Οφθαλμιατρείο: Το βυζαντινότροπο κτίριο που ξεκίνησε να χτίζεται το 1847 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτοντα Θ. Χάνσεν ολοκληρώθηκε από τον Λ. Καυτατζόγλου. Είναι εντυπωσιακή η αντίθεσή του με την τριλογία που ακολουθεί.

Ακαδημία Αθηνών: Από πεντελικό μάρμαρο το κτίριο ιωνικού ρυθμού ολοκληρώθηκε το 1885 χάρη σε δωρεά του Σ. Σίνα και βάσει σχεδίων του Θ. Χάνσεν  ολοκληρώθηκε το 1885. Η Ακαδημία ωστόσο ιδρύθηκε το 1926 και μέχρι τότε φιλοξένησε άλλες χρήσεις. 

Ακαδημία Αθηνών

Πανεπιστήμιο: Το πρώτο από τα τρία κτίρια που συνθέτουν την τριλογία ολοκληρώθηκε το 1864 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χ. Κ. Χάνσεν. Στην πρόσοψη τοποθετήθηκαν διαδοχικά οι ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου (το 1871), του πατριάρχη Γρηγόριου Ε’ (το 1872), του Αδαμάντιου Κοραή (το 1875), του Γλάδστωνα (το 1885) και του Ιωάννη Καποδίστρια (το 1928). 

Εθνική Βιβλιοθήκη: Τελευταία από τα τρία κτίρια η δωρικού ρυθμού Εθνική Βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκε το 1902 σε σχέδια του Θ. Χάνσεν και με χορηγία των αδελφών Βαλλιάνου. Τα γλυπτά στα αετώματα δεν φιλοτεχνήθηκαν για οικονομικούς λόγους.

Αρσάκειο Παρθεναγωγείο: Χτίστηκε μεταξύ των ετών 1846-1852, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Λ. Καυταντζόγλου χάρη σε δωρεά του ομογενούς Α. Αρσάκη (1792-1874) και θεωρείται η αυθεντικότερη έκφραση ενός «εξελληνισμένου νεοκλασικισμού». Σήμερα στεγάζει το Συμβούλιο Επικρατείας.

Θέατρο Ρεξ: Εξωτερικά θυμίζει Αμερική της δεκαετίας του ’30και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπόνη και Κασσάνδρα. Η σκηνή που λειτούργησε ως θέατρο Κοτοπούλη το 1937 είναι η μεγαλύτερη της Αθήνας με πλάτος 18,9 μ, βάθος 12,85μ. και ύψος 17 μ

Ακαδημίας

Ναός Ζωοδόχου Πηγής: Τρίκλιτη βασιλική σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Δ. Ζέζο και σε οικόπεδο που δώρισε ο Γ. Γεννάδιος, άρχισε να ανεγείρεται το 1846. 

Kτίριο «Κωστής Παλαμάς»: Χτίστηκε το 1857 ως έδρα του ιδιωτικού λυκείου “Ελληνικό Εκπαιδευτήριο”. Το 1870 το κτήριο αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και λειτουργεί ως εντευκτήριο.

Μέγαρο Δεληγιώργη: Έργο της ωριμότητας του Ε. Τσίλερ χτίστηκε το 1890 για τον πολιτικό Ε. Δεληγιώργη και ακολουθεί τις αρχές της Art Nouveau

Μέγαρο Δεληγιώργη

Πατησίων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Αποτελεί το σημαντικότερο έργο του Λ. Καυταντζόγλου που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ν. Στουρνάρη. Θεμελιώθηκε το 1862 κι ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του Γ. Αβέρωφ.

Πολυτεχνείο

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1866-1891, βάσει σχεδίων του Λ. Λάνγκε τροποποιημένων από τον Παναγιώτη Κάλκο (1810-1878) σε οικόπεδο που είχε δωρίσει η Ε. Τοσίτσα. Η πρόσοψη οφείλεται στον Ε. Τσίλερ. 

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1930, με κληροδότημα του ομογενούς Γ. Μαρασλή (+1907), βάσει σχεδίων του Α. Μεταξά που συνδυάζουν τον κλασικισμό με τον μοντερνισμό. 

Σταδίου

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Ένα από τα πρώτα σπίτια της απελευθερωμένης από τους Τούρκους Αθήνας το κτίριο ανήκε στον τραπεζίτη  Α. Κοντόσταυλου. Το 1834 λειτούργησε ως προσωρινό ανάκτορο του Όθωνα. Ακολουθώντας τον νεοκλασικό ρυθμό στέγασε τη Βουλή των Ελλήνων από το 1875 ως το 1935. Σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Άγαλμα Κολοκοτρώνη: Έργο του Λ. Σώχου κατασκευάστηκε το 1900 στο Παρίσι και στήθηκε το 1904 στην Αθήνα. 

Άγαλμα Κολοκοτρώνη

Άγαλμα Χαρίλαου Τρικούπη: Μαρμάρινο έργο του Θ. Θωμόπουλου που φιλοτεχνήθηκε το 1920 και αναγράφει τη φράση «Η Ελλάς θέλει να ζήση και θα ζήση». 

Φιλελλήνων:

Ρώσικη Εκκλησία: Ο οκταγωνικού τύπου ναός της Σωτείρας Λυκοδήμου  χτίστηκε μεταξύ των ετών 1015 και 1031. Από το 1847 λειτουργεί ως ναός της ρωσικής παροικίας αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και είναι διακοσμημένος με αγιογραφίες του Λ.Θείρσιου. 

Αγγλικανικός Ναός Αγίου Παύλου: ο νεογοτθικός από μάρμαρο Υμηττού και πωρόλιθο Κορίνθου οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1838 και 1843 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα  Σ. Κλεάνθη, ενώ η εκτέλεση ανατέθηκε στο Δανό αρχιτέκτονα Χ.Κ. Χάνσεν (1803-1883)

Κατεβάστε την εφαρμογή