Ο συναγωνισμός ωθεί την Παναγιώτα Δόση στα μεγάλα ύψη

Τα αγωνιστικά της χαρίσματα φάνηκαν από νεαρή ηλικία στα στάδια της Κέρκυρας και των Ιωαννίνων στους πρώτους της αγώνες της ως παγκορασίδα. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά για την Παναγιώτα Δόση, που πλέον δεν είναι το ανερχόμενο αστέρι, αλλά μια αθλήτρια έτοιμη να διεκδικήσει συμμετοχή και καλή παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις.

Η 23χρονη άλτρια το χειμώνα ξεπέρασε το 1,90 μ. στο ύψος και στους αγώνες που ακολούθησαν ανέβηκε πάνω από το 1,88 μέτρα. Οι αποφάσεις που λαμβάνει στη ζωή της έχουν ως γνώμονα τη βελτίωση της αγωνιστικής της κατάστασης. Κάπως έτσι αποφάσισε πριν από κάποια χρονιά να γυμνάζεται κυρίως στα Γιάννενα και όχι στην Κέρκυρα κι έπειτα να αφήσει την Ήπειρο για τη Θεσσαλονίκη, όπου παράλληλα με το στίβο σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ. Φέτος, έλαβε μια ακόμη σημαντική απόφαση: μετακόμισε στην Αθήνα, καθώς έκρινε πως μόνο στην πρωτεύουσα μπορεί να κάνει την προετοιμασία της στο επίπεδο που επιθυμούσε.

«Το κρας τεστ της Αθήνας το περάσαμε το χειμώνα στη διάρκεια της προετοιμασίας. Όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Όλα τα έχουμε μέσα στην εγκατάσταση, ακόμη και τις θεραπείες μας και οι συνθήκες είναι πολύ καλές. Επίσης είναι πολύ ωραίο που όλη η εθνική ομάδα είμαστε μαζί. Ακόμη δεν έχω βρει στο απόλυτο τη ρουτίνα μου, ωστόσο συνηθίζω κάθε ημέρα και περισσότερο.

Φωτό ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI.

Η απόφαση να έρθουμε στην Αθήνα ήταν απόλυτα συνειδητή και σίγουρα δεν πάρθηκε για ένα σύντομο διάστημα. Αφορά στην πορεία μου στο χώρο. Δεν υπάρχει άλλο στάδιο αυτή τη στιγμή που να μπορεί να καλύψει τις προπονητικές μου ανάγκες», λέει η ίδια η Παναγιώτα Δόση.

Η χρονιά έχει δύο σημαντικές προκλήσεις, το Ευρωπαϊκό της Ρώμης – ξεκινάει σε λίγα 24ωρα – και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς βλέπει αυτή την ιδιομορφία η ίδια η αθλήτρια;

«Το Ευρωπαϊκό φέτος είναι αρκετά νωρίς. Κάναμε έναν κύκλο αγώνων, στην ουσία παλέψαμε να βρούμε μια καλή κατάσταση. Θεωρώ πως στη Ρώμη θα είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία να πρέπει να βρεθείς σε υψηλό επίπεδο και στις δύο διοργανώσεις. Θέλω να πηδήξω καλά και να διεκδικήσω καλές παρουσίες».

Η Παναγιώτα Δόση θέτει υψηλά τον πήχη, όχι μόνο σε σχέση με τις διακρίσεις, αλλά και τις επιδόσεις:

«Ο καθένας οραματίζεται μια επίδοση, αν θα βγει εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Από την καλή χημεία προπονητή – αθλήτριας, από την υποστήριξη την ιατρική, την οικονομική, τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή έχω λυμένα πολλά από αυτά που πρέπει κι έτσι μπορώ να σκέφτομαι θετικά και να προσδοκώ σε καλές εμφανίσεις. Οι αναποδιές πάντα θα υπάρχουν. Με τον προπονητικό τρόπο που επιλέξαμε, έχουμε πολλά πράγματα να βελτιώσουμε και αυτό κρίνω πως είναι πολύ καλό», λέει η Παναγιώτα.

Φωτό ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η ζωή ενός αθλητή δεν περιορίζεται μόνο στις προπονήσεις, αφού για να καταφέρεις να βρεθείς σε υψηλό επίπεδο απαιτείται και η ανάλογη ισορροπία.

«Δύσκολη η καθημερινότητα. Δεν είναι μόνο οι προπονήσεις. Προσέχεις την διατροφή, την αποκατάσταση, το πώς ζεις. Όλα αυτά τα κάνεις για την προπόνηση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ζωή και έξω από το στίβο. Εγώ έχω τον δικό μου κύκλο ανθρώπων, που είναι δίπλα μου και με στηρίζουν».

Αναφορικά με το αν άλλαξε ο τρόπος σκέψης της μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Κ23, τονίζει:

«Το μετάλλιο δεν αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Σημασία έχει πώς φτάνεις στο μετάλλιο. Μόνο με τον πατέρα μου ξέρω τι τραβήξαμε για να το κάνουμε. Ο ΟΠΑΠ ήταν δίπλα μου από μικρή ηλικία και με στήριξε σε όλα μου τα βήματα, σε αρκετά δύσκολες φάσεις της ζωής μου».

Η χαρακτηριστική… τσιρίδα της Παναγιώτας Δόση συνοδεύει συνήθως ένα καλό άλμα. Όχι απαραίτητα άλμα μεταλλίου ή ρεκόρ, αλλά το επιστέγασμα μιας καλής πορείας.

«Δε βγαίνει σε κάθε άλμα, η τσιρίδα. Δεν είναι κάτι που το έχω ταυτίσει στο κεφάλι μου με μια επιτυχία. Δε βάζω όρια. Τοποθετώ τι μπορούσα να βγάλω ημερήσια με βάση όσα έχω κάνει νωρίτερα στην προπόνηση. Γενικά είμαι αθλήτρια του συναγωνισμού. Με βοηθάει να πάω παραπάνω. Δυστυχώς, φέτος δεν έγιναν αρκετοί αγώνες στη χώρα μας με συναγωνισμό».

Φωτό ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI)

Η αθλήτρια αναφέρθηκε και στο κομμάτι της τεχνικής, που στο ύψος, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της επιτυχίας.

«Υπάρχει προσωπική τεχνική, αλλά από τον κάθε μεγάλο αθλητή έχεις να πάρεις κομμάτια σε τεχνική.

Η Τσιτσέροβα είναι η αγαπημένη μου, θα ήθελα να πάρω πολλά από τα τεχνικά της κομμάτια».

Η Παναγιώτα Δόση προπονείται με τον πατέρα της Θοδωρή και τα αποτελέσματα δείχνουν πως η συνεργασία τους αποδίδει.

«Μας έχουν δοθεί οι δυνατότητες να δουλεύουμε μαζί. Όταν κάτι πάει καλά, δε το χαλάς. Χαιρόμαστε τους κόπους μας. Όταν μια συνταγή πετυχαίνει της δίνεις χώρο. Είμαστε φίλοι, επαγγελματίες και καλοί συνεργάτες”.

Δείτε το βιογραφικό της αθλήτριας

Κατεβάστε την εφαρμογή