Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ: «Εκπληκτικός ο συνδυασμός του European Running Business Conference με το Μαραθώνιο της Αθήνας»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου, Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ βρίσκεται στην Αθήνα για τις ανάγκες του European Running Business Conference που διοργανώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού ϊδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φιλοξενείται από το ΣΕΓΑΣ.

Παλαίμαχος πρωταθλητής των 400 μ. με εμπόδια και μετέπειτα παράγοντας, ο Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ ανελίχθηκε σταδιακά στην ιεραρχία περνώντας διαδοχικά από τη θέση του προέδρου της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας στίβου, της Βαλκανικής και της Ευρωπαϊκής. Οι στρατηγικές του και οι καινοτομίες που εφάρμοσε στις θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε και υπηρετεί τον κλασικό αθλητισμό τυγχάνουν καθολικής υποδοής.

Τον πρόεδρο της ΕΑ συναντήσαμε στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ και είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

– Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματά σας από τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Running Business Conference;

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο συνέδριο και εγώ είμαστε ήδη εντυπωσιασμένοι και το δείχνει και ο αριθμός- ρεκόρ συμμετοχών. Μιλάμε για έναν καταπληκτικό αριθμό 370 συνέδρων. Είναι ρεκόρ για τους διοργανωτές αγώνων και ρεκόρ συμμετοχής μελών από την Ευρώπη. Εδώ βρίσκονται εκπρόσωποι περισσότερων των 40 Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των Ομοσπονδιών για το δρομικό κίνημα, για το τρέξιμο. Δεν είναι μόνο ευκαιρία προόδου για το άθλημα, αλλά και για την επιχειρηματικότητα. Δίνει επίσης, την ευκαιρία στις Ομοσπονδίες να συλλέξουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές».

– Ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σε αυτό το συνέδριο;

«Δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος, γιατί, όπως προείπα, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για άλλες δράσεις. Του χρόνου θα γίνει στις Βρυξέλλες το πρώτο Ευρωπαϊκό Δρομικό Πρωτάθλημα (European Running Championships) και το 2027 στο Βελιγράδι. Πιστεύω ότι αργήσαμε σαν ΕΑ να δραστηριοποιηθούμε σε αυτόν τον τομέα, γι’ αυτό και όταν ανέλαβα την προεδρία, το είχα στις προτεραιότητές μου. Να το συμπεριλάβουμε στο αγωνιστικό μας πρόγραμμα. Είναι μια κατάσταση που όλοι κερδίζουμε (win win)».

– Πολλοί Μαραθώνιοι ανά τον κόσμο διοργανώνονται από ιδιωτικές εταιρείες και όχι από Ομοσπονδίες. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Συμβαίνει, δεν θα έλεγα ότι είναι λάθος. Δεν μπορώ να πω ποιο προτιμώ, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι Ομοσπονδίες πρέπει να είναι στη θέση του οδηγού. Για παράδειγμα γίνεται στο ΣΕΓΑΣ και είναι πολύ θετικό και για την Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά την εύρεση πηγών και για άλλες ενέργειες. Πρέπει να υπάρχει πάντως συνεργασία, γιατί καταρχάς πρέπει οι εταιρείες να ακολουθούν τους κανονισμούς μας, να διεξάγουν ελέγχους για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Γενικά, πάντως, πιστεύω ότι ο ρόλος των Ομοσπονδιών πρέπει να είναι ισχυρότερος στους μεγάλους μαραθωνίους».

– Έχετε κάποια άλλα μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη του στίβου, εκτός από τους αγώνες δρόμων.

«Ήδη προσπαθούμε να αναπτύξουμε τους αγώνες βουνού σε συνδυασμό με το trail. To 2027 θα γίνει στη Σλοβενία to Off-Road Championships».

– Το συνέδριο συμπίπτει με τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ένας εκπληκτικός συνδυασμός. Συμφωνείτε;

«Ναι, είναι πραγματικά σπουδαίος συνδυασμός, γιατί η φιλοσοφία του Μαραθωνίου της Αθήνας είναι η κορωνίδα των αγώνων δρόμου, είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους σύνεδρους να λάβουν μέρος στον αγώνα. Όλα γεννήθηκαν στην Αθήνα. Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Μοντέρνοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο φημισμένος αγώνας με τον θρύλο του Φειδιππίδη. Και μερικές φορές πρέπει να πιστεύουμε στους θρύλους. Έτρεξε για να ανακοινώσει τη νίκη και για μένα σημαίνει πολλά, γιατί το τρέξιμο και η νίκη είναι μαζί».

– Η Ελλάδα ανέλαβε για τα επόμενα τρία χρόνια τους Βαλκανικούς Αγώνες. Πιστεύετε ότι είναι το πρώτο βήμα για να έρθουν στην Ελλάδα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερες διοργανώσεις, όπως ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;

«Ήταν το όνειρο μου και τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ένιωσα κάτι παραπάνω από χαρά όταν έμαθα ότι η Ελλάδα και ο Βόλος θα διοργανώσουν για τρεις συνεχόμενες χρονιές τους Βαλκανικούς Αγώνες. Σημαίνει πολλά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια. Μη ξεχνάμε ότι και η αυτή η διοργάνωση ξεκίνησε στην Ελλάδα, το 1929. Μου αρέσει και η αυτή η ονομασία, Βαλκανικοί Αγώνες και όχι Πρωτάθλημα. Άλλωστε, ξεκίνησαν ως αγώνες στίβου και τένις.

Πρέπει επίσης, να τονίσουμε ότι, όταν υπήρχαν πολιτικές κρίσεις στην περιοχή, πάλι η Ελλάδα ήταν εκείνη που έσωσε το βαλκανικό κίνημα. Τώρα έχουμε περισσότερες δυνατότητες και είμαι ικανοποιημένος που η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση.

Ο Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ με τον αντιπρόεδρο της Βαλκανικής Ομοσπονδίας, Λάμπρο Παπακώστα.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη διοργάνωσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είμαι ανοιχτός. Ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου έχουμε ξεκάθαρη διαδικασία ανάληψης. Και δίνουμε το χρίσμα πολλά χρόνια πριν, όπως γνωρίζετε. Το 2026 θα διεξαχθεί στο Μπέρμιγχαμ, το 2028 υπάρχει ενδιαφέρον και θα γίνει αγώνας δύο πόλεων και για το 2030 έχουμε κλείσει τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων. Αυτό που βλέπω ως πρώτη επιλογή για την Ελλάδα είναι για το 2032, ένας χρόνος που συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την τελευταία διοργάνωση στην Αθήνα όταν ήμουν ακόμα αθλητής. Από εκείνα τα χρόνια θυμάμαι καλά το φίλο μου τον Γιώργο Βαμβακά».

– Έχετε πολύ καλές σχέσεις με τον Λάμπρο Παπακώστα που είναι και μέλος της Βαλκανικής Ένωσης. Μπορεί να βοηθήσει τον κλασικό αθλητισμό ως παράγοντας;

«Ναι. Έχει θα έλεγα όλο το πακέτο, καλός αθλητής, μιλάει καλά αγγλικά και έχει το χάρισμα. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να πάει μπροστά».

Κατεβάστε την εφαρμογή