Είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής αγώνας δρόμου μετά από εκείνον των 5 χλμ, αφήνοντας στη τρίτη θέση τη διαδρομή των 10 χλμ και του Μαραθωνίου. Κι αν για τις απαρχές και την πλούσια ιστορία του αγώνα των 42.195 μ. έχουν γραφεί αναρίθμητες σελίδες, πόσοι γνωρίζουν που και πότε γεννήθηκε ο Ημιμαραθώνιος;
Η καταγωγή του αγώνα των 21.097 μ. δεν έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ελλάδα. Δεν συνδέεται με κάποιο ιστορικό γεγονός ή με μια ηρωική πράξη. Πότε ακριβώς οι δρομείς άρχισαν να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στη συγκεκριμένη διαδρομή δεν είναι γνωστό, αλλά σίγουρα οι απαρχές του τοποθετούνται αρκετά χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή του επισήμως στο καλεντάρι των δρομικών διοργανώσεων, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Η αύξηση της δημοτικότητας του Μαραθωνίου ήταν εκείνη που έφερνε ολοένα και μεγαλύτερο κοινό στους αγώνες δρόμου, γεγονός που οδήγησε στην αναζήτηση περισσότερων επιλογών για τους δρομείς. Στο πλαίσιο αυτό γεννήθηκε ο αγώνας που αντιστοιχούσε στη μισή απόσταση του Μαραθωνίου.
Ο ημιμαραθώνιος που ακολουθούσε τον Δρόμο του Κρασιού στο Λουξεμβούργο μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτου Ημιμαραθωνίου στην Ιστορία με την έννοια που τον γνωρίζουμε έως σήμερα. Πραγματοποιήθηκε το 1962 και παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που έχουν συντελεστεί στη χάραξη της διαδρομής του ο αγώνας εξακολουθεί και σήμερα να είναι δημοφιλής και γνωστός στους φίλους του είδους ως Ημιμαραθώνιος του Δρόμου του Κρασιού (ING Route du Vin Half Marathon) και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Από τότε έως σήμερα χιλιάδες Ημιμαραθώνιοι διοργανώνονται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Αυστραλία. Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας ξεκίνησε να είναι δυναμικά παρών στο ημερολόγιο των δρομέων διεθνώς από το 2012.
Η δημοτικότητα του Ημιμαραθωνίου ως αγώνα έχει ανέλθει κατακόρυφα καθώς προσελκύει δρομείς και διοργανωτές. Όσοι προτιμούν τους αγώνες των 5 και 10 χλμ αναζητούν συχνά την πρόκληση να δοκιμαστούν σε μια μεγαλύτερη και με περισσότερες απαιτήσεις διαδρομή. Οι διοργανωτές, από τη δική τους πλευρά, επωφελούνται από τον τίτλο του όρου Μαραθώνιος στον τίτλο του αγώνα, ενώ έχουν να διαχειριστούν τον μισό όγκο προετοιμασίας συγκριτικά με τον αγώνα των 42 χλμ.
Επισήμως στον χάρτη της WA ο Ημιμαραθώνιος μπήκε το 2004 οπότε και πλέον καταγράφονται οι κορυφαίες επιδόσεις των δρομέων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ, ωστόσο, σημειώθηκε πολύ νωρίτερα, το 1965 από τον σπουδαίο αθλητή Ρον Χιλ, στον Ημιμαραθώνο του Φρέκλετον το 1965 με 1:05:44.
Ο Ζερσενάι Ταντέζε από την Ερυθραία είναι πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Ημιμαραθωνίου και ο Τζέφρι Καμγουόρορ από την Κένυα εξασφάλισε ένα χατ-τρικ με παγκόσμιους τίτλους ημιμαραθωνίου από το 2014 έως το 2018. Στις γυναίκες η Πέρες Τζεπτσίρτσιρ από την Κένυα είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ημιμαραθωνίου, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ γυναικών με χρόνο 1:05:16.
Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας θα γίνει την Κυριακή 10 Μαρτίου με τη συμμετοχή περίπου 20.000 δρομέων σε όλες τις αποστάσεις.
Την Πέμπτη 7 Μαρτίου θα ανοίξει η Athens Half Marathon EXPO στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο.