Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Η ιστορία των δρόμων που διασχίζουν οι δρομείς

Με μια νέα διαδρομή υποδέχεται ο Ημιμαραθώνιος τους δρομείς που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα της Κυριακής (10/3). Λίγο πριν από την εκκίνηση, ας γνωρίσουμε ποιους θα «συναντήσουν» στη διαδρομή. Ποιες είναι δηλαδή οι προσωπικότητες, τα ονόματα των οποίων έχουν οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσουν όσοι θα τρέξουν στον αγώνα, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. 

Αιόλου: Γιος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της Αμφιθέας, ο Αίολος, σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν ο ταμίας των ανέμων, τους οποίους  έκλεισε μέσα στον ασκό του με εντολή του Δία. Τους άφηνε ελεύθερους μόνο όταν του το ζητούσε ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Οι έξι γιοι του αντιπροσώπευαν τους δυνατούς ανέμους και οι έξι κόρες του τους ήπιους. Ζούσε σε ένα νησί με χάλκινα τείχη, το οποίο έχει ταυτιστεί από ορισμένους με το νησί Στρόμπολι.

Λεωφόρος Αμαλίας: Κόρη του Δούκα του Ολεμβούργου και σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, πήρε τον τίτλο της βασίλισσας της Ελλάδος το 1837 οπότε και έφτασε στη χώρα. Στη δράση της Αμαλίας (1818-1875) οφείλονται η δημιουργία του Εθνικού (τότε Βασιλικού) κήπου, του Αμαλιείου ορφανοτροφείου και του Πύργου της Βασιλίσσης, ενώ καθιέρωσε και ως επίσημη στολή της Αυλής την αστική φορεσιά της Πελοποννήσου, η οποία έμεινε γνωστή ως στολή Αμαλία. 

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2023 (ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)

Αθανασίου Διάκου: Από τους πρωταγωνιστές των αρχών της ελληνικής Επανάστασης, ο Αθανάσιος Διάκος (1788- 1821) έδρασε κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, από την οποία καταγόταν. Αναμετρήθηκε με τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη στη γέφυρα της Αλαμάνας, πιάστηκε αιχμάλωτος και «σουβλίστηκε» στις 24 Απριλίου 1821. 

Αρδηττού: Ο μύθος θέλει τον ήρωα Αρδήττη να κατάφερε να συμφιλιώσει τους κατοίκους της Αττικής που βρίσκονταν σε διαμάχη. Ο λόφος  στον οποίο φέρεται να συγκέντρωσε το πλήθος για να ορκιστεί ότι θα είναι μονιασμένο πήρε το όνομά του, κι αργότερα, βεβαίως, και ο δρόμος που περνά μπροστά του.

Βασιλέως Κωνσταντίνου: Το όνομα του Κωνσταντίνου του Α΄(1868-1932) φέρει η συγκεκριμένη λεωφόρος, ενός βασιλιά που πρωταγωνίστησε σε κομβικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας όπως, μεταξύ άλλων, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς υπήρξε επικεφαλής του ελληνικού κράτους από το 1913 έως το 1917 και από το 1920 έως το 1922. 

Βασιλίσσης Σοφίας: Προς τιμήν της τρίτης βασίλισσας των Ελλήνων, Σοφίας (1870-1932) – συζύγου του Κωνσταντίνου Α΄- ένα τμήμα της λεωφόρου Κηφισίας, μετονομάστηκε το 1932 σε Βασιλίσσης Σοφίας, δύο μήνες μετά τον θάνατό της, τον Ιανουάριο της συγκεκριμένης χρονιάς. Στις δύο πλευρές της λεωφόρου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας, όπως εκείνο του Κοινοβουλίου, αλλά και πολλά μουσεία, όπως το Μπενάκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Κυκλαδικής Τέχνης. 

Μιχαλακοπούλου: Κάτω από το οδόστρωμα της οδού που έχει πάρει το όνομά της από τον πολιτικό που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1924-25), Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1875-1938), ρέει το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας, ο Ιλισός. Στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου  συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος – Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930.

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ 2023 (ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI)

Σοφίας Σλήμαν: Η Ελληνίδα Σοφία Εγκαστρωμένου (1852-1932) σε ηλικία μόλις 17 ετών παντρεύτηκε τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ανασκαφέα των Μυκηνών και της Τροίας, 47χρονο τότε Ερρίκο Σλήμαν. Σταθερή συμπαραστάτης του, η Σοφία έζησε στο Ιλίου Μέλαθρον που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ και στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο. Μετά τον θάνατό του συζύγού της, έπαιξε κομβικό ρόλο στην ίδρυση του νοσοκομείου «Σωτηρία». 

Φειδιππίδου: Δρομέας μεγάλων αποστάσεων- με τα σημερινά δεδομένα- ο Φειδιππίδης πέτυχε έναν σπουδαίο άθλο για τον οποίο το όνομά του έμεινε στην Ιστορία: διένυσε μέσα σε δύο ημέρες τρέχοντας την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων ενόψει της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ.. 

Ριζάρη: Εθνικοί ευεργέτες και μέλη της Φιλικής Εταιρείας οι αδελφοί Μάνθος (1764-1824) και Γεώργιος Ριζάρης (1769-1842) είχαν καταγωγή από το Μονοδένδρι Ζαγορίου. Και τα δύο αδέλφια στήριξαν την ελληνική Επανάσταση με την οικονομική ενίσχυση απόρων και ορφανών, ενώ κληρονομιά τους αποτελούν η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή και η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή. 

Ρήγα Φεραίου: Από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και ανάμεσα σε εκείνους που προετοίμασαν το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ο συγγραφέας, πολιτικός και στοχαστής Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος (1757-1798). Τα πιο γνωστά έργα του στο ευρύ κοινό είναι το επαναστατικό άσμα «Θούριος» και η «Χάρτα»,το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου. 

Κατεβάστε την εφαρμογή