Γιάννης Κορακίδης: Το χρυσό μετάλλιο, τα δάκρυα χαράς και η υπόσχεση για το μέλλον (Videos)

Ο τελικός της σφυροβολίας, μόλις είχε ολοκληρωθεί. Ο Γιάννης Κορακίδης είναι ο νέος «χρυσός» Παγκόσμιος πρωταθλητής στη σφυροβολία ανδρών Κ20, με βολή στα 79,11 μ. Νέο ατομικό ρεκόρ και καλύτερη βολή φέτος στον κόσμο, από αθλητή της κατηγορίας Κ20.

Στο Κάλι της Κολομβίας, μόλις είχε λάβει χώρα ένας συγκλονιστικός αγώνας σφυροβολίας, με πολλές ανατροπές και με ένα αποτέλεσμα που άλλαξε, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή. Η Ελλάδα κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο, αυτό του Γιάννη Κορακίδη, και μια εξαιρετική τέταρτη θέση με τον Νικόλα Πολυχρονίου (76,12 μ.).

Η “χρυσή” βολή του Κορακίδη στα 79,11 μ. στον τελικό της σφυροβολίας ανδρών Κ20.

Η Ελλάδα κατέκτησε το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης και το πρώτο χρυσό μετάλλιο –και δεύτερο μετάλλιο συνολικά, μετά το αργυρό της Αρετής Φιλιππίδου– στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Τα συναισθήματα του πρωταθλητή του Γ.Σ. Μανδρών, πήγαν από το Ναδίρ στο Ζενίθ. Από την τέταρτη θέση, στην πρώτη.

«Τι να πω για αυτό τον αγώνα. Είχε τα πάντα, είχε λύπη, είχε χαρά, είχε κλάμα.. αλλά φεύγουμε από την Κολομβία με ένα χρυσό μετάλλιο».

Αυτό ήταν και το ζητούμενο. Ο νεαρός σφυροβόλος είχε δείξει πως ήταν έτοιμος για μια μεγάλη διάκριση από τον προκριματικό, εκεί, όπου με μια βολή στα 75,07 μ. πήρε άνετα το εισιτήριο της απευθείας πρόκρισης για το μεγάλο τελικό (όριο πρόκρισης στον προκριματικό ήταν τα 73,50 μ.).

«Το σώμα μου το ένιωθα σε τρομερή κατάσταση και πίστευα σε εμένα και στις δυνατότητες μου, μέχρι και στην τελευταία προσπάθειά μου», είπε χαρακτηριστικά ο αθλητής.

Γιάννης Κορακίδης 3
Ο Γιάννης Κορακίδης στον τελικό της σφυροβολίας στο Παγκόσμιο Κ20 (Photo Credits: World Athletics)


«Την ώρα του αγώνα, σκεφτόμουν ότι ήταν ο προπονητής μου απέναντι μου και μου έστελνε την ενέργεια του» δήλωσε, και συνέχισε: «Νιώθω μόνο υπερηφάνεια για ότι έχω καταφέρει και αν δεν ήταν ο προπονητής μου μαζί, ο Ιωάννης Χρίστογλου, δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Θέλω να αφιερώσω το μετάλλιο μου σε αυτόν και στην οικογένεια μου, που πίστεψαν σε εμένα όλον αυτόν το χρόνο. Όσες δυσκολίες και αν πέρασα, αυτοί ήταν πάντα δίπλα μου».

Μέχρι και στην πιο πρόσφατη «δυσκολία», σε μια αδικία που πήγε αρχικά να γίνει και να στερήσει το χρυσό μετάλλιο από τον αθλητή και τη χώρα μας, είχε ανθρώπους δίπλα του οι οποίοι τον προστάτευσαν και έδρασαν άμεσα και ορθά.

Στην πέμπτη του προσπάθεια ο Γιάννης Κορακίδης «έγραψε» 79,11 μ., μια βολή που είναι η κορυφαία φέτος στον κόσμο στην κατηγορία Κ20 και μεγάλο ατομικό ρεκόρ (είχε 77,12 μ.).

Αρχικά η βολή του εμφανίστηκε έγκυρη, στο επίσημο σύστημα και σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια όμως, ο υπεύθυνος ελέγχου εγκυρότητας των βολών μέσω του βίντεο, έκρινε άκυρη τη βολή του αθλητή μας.

«Όταν τελείωσε ο αγώνας, ένιωθα μέσα μου ότι κάτι θα αλλάξει. Ήξερα ότι δεν ήμουν άκυρος και θα ήταν πραγματικά άδικο. Εκείνη την στιγμή είχα στεναχωρηθεί αρκετά».

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Ελληνική αποστολή, συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής & Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Γιατρουδάκης καθώς και ο Τεχνικός Διευθυντής αναπτυξιακών κατηγοριών Στέφανος Ματάκης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, κατέθεσαν προφορική ένσταση και ζήτησαν να δουν και να αναλυθεί το βίντεο.

Έτσι και έγινε και η ελληνική αποστολή δικαιώθηκε.

Στη συνέχεια, ακυρώθηκε το αποτέλεσμα και εκδόθηκε νέο, με τον Γιάννη Κορακίδη να είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής της σφυροβολίας Κ20.

Την θλίψη και την στεναχώρια αντικατέστησε το χαμόγελο και η ανακούφιση.

«Ένας στόχος μόλις ολοκληρώθηκε», είπε ο πρωταθλητής από το Κιλκίς, μόλις ανακοινώθηκε η νίκη του.

Την στιγμή της απονομής του χρυσού μεταλλίου, ο ίδιος δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του. Με τεράστιο χαμόγελο και δάκρυα χαράς στο πρόσωπό του, άκουσε τον εθνικό μας ύμνο από το ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Γιάννη Κορακίδη και ο ελληνικός εθνικός ύμνος.


Ακόμα και τότε όμως, δεν ήταν μόνος του. Μαζί του τραγουδούσε όλη η ελληνική ομάδα, η οποία παρακολούθησε τον αγώνα του και πανηγύρισε με τον θρίαμβό του στις κερκίδες του σταδίου, στο Κάλι της Κολομβίας.

«Αυτή την στιγμή είμαστε με τα παιδιά και το γιορτάζουμε. Όλα τα παιδιά και όλη η αποστολή είναι πολύ περήφανοι για εμένα, έτσι και εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους ήταν κοντά μου. Τους φυσικοθεραπευτές, τους προπονητές, τους υπεύθυνους και τους συναθλητές μου για την υποστήριξη που μου δείξανε» ήταν το λόγια του Κορακίδη από το ξενοδοχείο όπου διαμένει η ελληνική αποστολή και τον υποδέχθηκε με μουσική και χειροκρότημα.

Η υποδοχή του Γιάννη Κορακίδη, στο ξενοδοχείο της ελληνικής ομάδας.

Σε ερώτηση, σχετικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από τον ίδιο στο μέλλον και που στοχεύει, ο Γιάννης Κορακίδης απάντησε αμέσως: «Ένας στόχος μου, είναι φυσικά η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Κατεβάστε την εφαρμογή