Αισιόδοξα μηνύματα έδωσε η νέα γενιά του ελληνικού κλασικού αθλητισμού που συμμετείχε την πρώτη μέρα της πρώτης φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ16 στο Δημοτικό Στάδιο της Χαλκίδας για τον Νότιο Όμιλο.
Σημειώθηκαν πολύ καλές επιδόσεις σε ένα ανακαινισμένο στάδιο με εξαιρετικό αγωνιστικό χώρο, σε μια διοργάνωση όπου παρέστη και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.
Την παράσταση έκλεψε η Αποστολία Βασδέκη (ΓΣ Ηλιούπολης) με εντυπωσιακό άλμα, 15.57 (0.0) στο τετραπλούν με την πρώτη της προσπάθεια, ενώ πολύ καλή ήταν και η Κωνσταντίνα Πάσιου (ΑΟ Κάλλιστος) με 14.85 (0.0). Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίδοση της Βασδέκη, υπολειπόταν κατά 14 μόλις εκατοστά του νικητή στα αγόρια!

Την πολύ καλή παρουσία του σε όλη τη σεζόν επιβεβαίωσε στα 300 μ. ο Παναγιώτης Νταλ Μολίν (ΑΓΣ Αγ. Στεφάνου το Οίον) με επίδοση 36.04. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των κοριτσιών πρώτη ήταν η Νικολίτσα Σαμικού (ΑΓΣ Άτλας Πατρών 2020) με 40.59.
Η μεγάλη έκπληξη έγινε στο επί κοντώ με την κορυφαία φέτος στη χώρα με επίδοση 3.79, Δέσποινα Ιωαννίδη (ΓΣ Κηφισιάς) να κάνει τρία αποτυχημένα στο 3.30, το ύψος που μπήκε στον αγώνα. Η Αργυρώ Καλάνδρου (ΑΕ Μεσογείων Αμεινίας ο Παλληνεύς) ήταν η μοναδική που πέρασε αυτό το ύψος και κέρδισε τον αγώνα. Αυτή δεν ήταν η μοναδική νίκη για το σύλλογο της Παλλήνης αφού επικράτησε και στη σκυταλοδρομία 4Χ80 μ. με τους Απόστολο Ζαφείρη, Γιώργο Μανουσίδη, Γιώργο Τζαφόλια και Παναγιώτη Μαράτο και χρόνο 37.90.
Διπλή νίκη και για τον ΑΟ Φιλοθέης, στο ύψος με τον Φίλιππο Αγάλο (1.72) και στο τετραπλούν με τον Βασίλη Πλαΐνη με 15.71 (1.9).
Συναρπαστικό φινάλε στο ακόντιο με την πρωτοπορία να αλλάζει τρεις φορές χέρια στην τελευταία βολή και να καταλήγει στην Ανδρονίκη Σωπασή του ΟΦΗ με 35.85. Και ο σύλλογος του Ηρακλείου μέτρησε δύο νίκες χάρη στην Παρασκευή Μακατουνάκη στα 150 μ. με 18.88 (0.2), σε ένα αγώνισμα όπου μεγάλη άτυχη ήταν η Μαριάννα Κότσιφα (ΓΣ Γλυφάδας) που έπεσε στα τελευταία μέτρα κι ενώ διεκδικούσε τη νίκη. Ωστόσο, η τελευταία πέτυχε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μαζί με τις συναθλήτριές της Παυλίνα Μποκιά, Θάλεια Ντελάκη και Αναστασία Κοτρογιάννη στα 4Χ80 μ. με χρόνο 39.96.

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος και τον ΑΝΟ Χανίων ο Κύδων αντίστοιχα, κατέληξαν άλλες δύο νίκες στις ρίψεις χάρη στην Μαρία Αβετισιάν που έριξε 35.56 στο δίσκο και στον Ευάγγελο Τζανάκη στη σφαίρα με 15.79.
Στη σφύρα αγοριών, τον πρώτο τελικό της ημέρας, ξεχώρισε ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος (ΓΣ Ακρίτας 2016) με 54.82.

Μεγάλη μάχη έγινε στο 150άρι των αγοριών με νικητή τον Αλέξανδρο Πλυτά (ΑΣ Έφηβος Χίου) με 16.76 (0.0).
Στα 300 μ. με εμπόδια κέρδισαν Δημήτρης Αμπλιανίτης (ΑΓΣ Ν. Ιωνίας Ανατολή) με 41.65 και η Ιωάννα Σακελλαρίου (Αθηναϊκός Ομ. Αθλητισμού) με 44.77.
Ωραίες κούρσες στα 600 μ. με τον Ανδρέα Γρηγοριάδη (ΓΣ Κηφισιάς) με 1.26.40 και την Ιωάννα Παπαδοπούλου (ΓΣ Γλυφάδας) με 1.39.15, να επικρατούν. Ο σύλλογος των Νοτίων Προαστίων πήρε κι άλλη νίκη στις αποστάσεις με την Σοφία Βολιωντάκη στα 2.000 μ. με 6.34.75 και αναδείχτηκε πολυνίκης σύλλογο την πρώτη μέρα με τρεις πρωτιές.

Εντυπωσιακός ήταν και ο Αναστάσιος Βάρβαρος (ΑΣ Σχολής Μωραΐτη) στα 2.000 μ. των αγοριών με αλλαγή στο τελευταίο 400άρι και νίκη με χρόνο 5.40.20, μπροστά από τον Γιώργο Ζαμπέλη (ΟΑ Κούρος Αίγινας).
Στα 1000άρια νίκησαν ο Μιχαήλ Ρουσάκης (ΓΣ Βιτσέντζος Κορνάρος) με 2.44.12 έπειτα από συναρπαστική μάχη με τον Πλάτωνα Αρσενιάδη του ΓΣ Νίκη Βύρωνα (2.44.38) και η Κωνσταντίνα Καλουτά (ΝΑΟ Κέκροψ) με 3.02.88.
Η μέρα έκλεισε με το βάδην. Στα 5.000 μ. ο Εμμανουήλ Βερόπουλος (ΑΕ Έσπερος 2004) τερμάτισε πρώτος σε 26.13.54 και στα 3.000 μ. η 13χρονη Γεωργία Σκεπετάρη (ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών) σε 15.54.69