Δάφνη Λαβασά: “Ο αγώνας της Κυριακής θα έχει ενδιαφέρον”

Η Δάφνη Λαβασά θα αγωνιστεί την Κυριακή (10/12) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος στις Βρυξέλλες, λίγους μήνες από την έκτη θέση στα 10.000 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23. Η νεαρή αθλήτρια ζει και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, όπου έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες αθλήτριες των αποστάσεων. Η αθλήτρια βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αφού παράλληλα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον παππού της που ζει μόνιμα εκεί.

“Η προετοιμασία μου έχει εξελιχθεί ομαλά. Στα μέσα Αυγούστου μας ανακοίνωσε η αρχιπροπονήτριά μας στο Μαϊάμι ότι θα αλλάζαμε προπονητή. Για ένα μήνα περιμέναμε να μας ανακοινώσουν τον καινούριο μας προπονητή. Ήταν μια δύσκολη περίοδος με αγωνία και αβεβαιότητα.
Δεν ήθελα να δείξω την ανησυχία μου επειδή αυτό θα τάραζε την ομάδα μου. Έπρεπε να σταθώ δυνατή όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους τους ανθρώπους που στηρίζονται πάνω μου, κάτι που παίρνω πολύ σοβαρά.
Όταν ήρθε λοιπόν ο καινούριος προπονητής προφανώς είχαμε μια περίοδο προσαρμογής. Όλη η σεζόν ανώμαλου δρόμου που είχα ήταν προϊόν περιόδου προσαρμογής. Παρόλα αυτά βρίσκομαι στην καλύτερη φυσική κατάσταση της ζωής μου. Αυτό δείχνουν και οι επιδόσεις που έχω κάνει μέχρι στιγμής”, είπε η αθλήτρια και συμπλήρωσε.
“Το Μαϊάμι δεν είναι μέρος φημισμένο για αντοχή. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, έχει υπερβολική ζέστη και υγρασία (οι δυο χειρότερες συνθήκες για αντοχή σύμφωνα με τις σημερινές έρευνες). Το επέλεξα όμως επειδή μου αρέσουν οι προκλήσεις. Δεν έχουμε ανηφόρες αλλά έχουμε το Key Biscayne Bridge! Η προπόνηση εκεί θέλει εφευρετικότητα, πείσμα και θέληση. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, ωστόσο δεν είναι απίθανο να τα καταφέρεις.
Όταν πήγα στο Πανεπιστήμιο είπα στον εαυτό μου πως θα γίνω η αθλήτρια που θα αλλάξει την αντοχή στο Μαϊάμι. Σήμερα έχω σπάσει όλα τα ρεκόρ τους στα 1500 μ.,3000 μ.,5000 μ.,10.000, σκυταλοδρομία, αλλά και στις αποστάσεις ανωμάλου. Επίσης φέτος πέρασα για πρώτη φορά στον τελικό του Παναμερικανικού με ατομική αυτόματη πρόκριση.
Μπήκα στις 50 καλύτερες Αμερικανίδες με 46η θέση σε αγώνα που είχε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε 260 αθλήτριες. Ο αγώνας αυτός ήταν ιστορικά ο καλύτερος αγώνας NCAA όλων των εποχών. Έγινα το δεύτερο άτομο στην ιστορία του Πανεπιστημίου που μπήκε τελικό αλλά με καλύτερη επίδοση και θέση.
Την μάχη αυτή την δίνω με έμπνευση την Ελλάδα. Θέλω να δω Έλληνες να κυριαρχούν στα αγωνίσματα της αντοχής. Εξάλλου εμείς την γεννήσαμε”.
Η Λαβασά έχει έναν επιπλέον λόγο να θέλει μια καλή παρουσία στον αγώνα της Κυριακής και αυτός είναι ο 85χρονος παππούς της. “Έρχομαι στις Βρυξέλλες από μικρή είναι μέρος με πολλές αναμνήσεις για μένα. Έχω τον παππού μου εδώ που θα με δει για πρώτη φορά να αγωνίζομαι. Ο παππούς μου είναι 85 χρονών και δεν ξέρω ποσό καιρό θα είναι ακόμα μαζί μας, αλλά ξέρω ότι θέλω να τον κάνω περήφανο με την ελληνική σημαία ψηλά εκεί που ανήκει. Ο αγώνας αυτός θα έχει ενδιαφέρον. Είμαι καλά ελπίζω για το καλύτερο”.
Η αθλήτρια θα αγωνιστεί στα 7.000 μ. στις Γυναίκες Κ23 σε μια απόσταση που έχουν δηλωθεί 75 αθλήτριες από 25 χώρες. Η Λαβασά αγωνίζεται στη διοργάνωση για τέταρτη φορά, αφού ήταν παρούσα τόσο στον περσινό αγώνα όσο και σε εκείνον το 2021 και του 2018.

Κατεβάστε την εφαρμογή