Προφίλ

Βούλα Πατουλίδου

Ημ/νία Γέννησης
Αγώνισμα
100 μ. εμπ.
Σύλλογος
Ύψος
Βάρος
Προπονητής
Κοινωνικά Δίκτυα
Βιογραφικό Σημείωμα

Μετά από 80 χρόνια, «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!»  το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο από το 1912 για την πατρίδα μας και το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο από γυναίκα.

Σημαντικό λοιπόν, εμβληματικό μετάλλιο από την Βούλα Πατουλίδου στα 100 μέτρα με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 που σήμανε την απαρχή της λεγόμενης «άνοιξης του ελληνικού στίβου».

Για την Βούλα Πατουλίδου η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης ήταν η δεύτερη από τις πέντε συνολικά (1988, 1992, 1996, 2000, 2004) Ολυμπιακές συμμετοχές στην οποία με επίδοση 12.64 πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι σήμερα, στα 100 μέτρα με εμπόδια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Για να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο η Ολυμπιονίκης μας χρειάστηκε να καταρρίψει δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ. Στον προκριματικό τερμάτισε σε 13.14 επίδοση που της έδωσε το εισιτήριο για τον προημιτελικό γύρο στον οποίο σημειώνει 13.05 και προκρίνεται για τον ημιτελικό.

Το ατομικό της ρεκόρ ήταν κάτω από τα 13΄΄ (12.96 από 8/7/1991) και είχε ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Στον ημιτελικό (5 Αυγούστου 13:05) πράγματι συντρίβει το ατομικό της αλλά και το πανελλήνιο ρεκόρ με το εκπληκτικό 12.88!

Η Πατουλίδου γράφει ιστορία και συγκλονίζει του Έλληνες. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα αγωνιστεί σε τελικό Ολυμπιακών!

Ο τελικός ήταν προγραμματισμένος να γίνει δύο ώρες μετά τον ημιτελικό(5 Αυγούστου, 21:15).

Δόθηκε η εκκίνηση και αρχίζει μια συγκλονιστική μάχη για το Ολυμπιακό μετάλλιο. Στην εξέλιξη της κούρσας η Πατουλίδου είναι στα μετάλλια! Επικρατεί ένταση, υψηλός συναγωνισμός και πάθος για τη νίκη… προηγείται η Αμερικανίδα Γκέιλ Ντίβερς που έχει ήδη κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ (1η Αυγούστου) αλλά λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό σκοντάφτει και πέφτει στο τελευταίο εμπόδιο περίπου 10μ από τον τερματισμό.

Η Πατουλίδου με απαράμιλλο πείσμα τερματίζει πρώτη με την εκπληκτική επίδοση 12.64 και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Στη δεύτερη θέση η Μάρτιν (ΗΠΑ) 12.69 και τρίτη η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Ντόνκοβα (Βουλγαρία) με 12.70.

Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο για την γεννημένη στον Τριπόταμο της Φλώρινας στις 23 Απριλίου 1965, Βούλα Πατουλίδου που συνοδεύεται από πανηγυρικό παροξυσμό στο στάδιο αλλά και στην υφήλιο όπου υπάρχουν Έλληνες και παρακολουθούν την κούρσα.

Συγκλονιστικές στιγμές και η Βούλα Πατουλίδου βγάζει όλη της την ένταση με τη φράση «για την Ελλάδα ρε γαμώτο!» που μεταδίδεται αστραπιαία από στόμα σε στόμα, γίνεται σλόγκαν, γίνεται τραγούδι, γράφεται παντού…

«Όλα για την Ελλάδα, αξίζει να κάνει κάποιος τα πάντα για αυτήν. Πέτυχα αυτό που κανείς δεν πίστευε, πλην δύο - τριών ανθρώπων. Έλεγα στον εαυτό μου πριν τον τελικό ότι μπορώ να πάρω το χάλκινο μετάλλιο και τελικά πάλεψα και πήρα το χρυσό» δήλωνε μετά την επιτυχία της.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνέχισε να μετέχει σε αγώνες μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2004 όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή της. Εκλέγεται επί σειρά ετών και προσφέρει από διάφορα αξιώματα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Κατεβάστε την εφαρμογή