Προφίλ

Μιχάλης Δώριζας

Ημ/νία Γέννησης
Αγώνισμα
Ακοντισμός
Σύλλογος
Ύψος
Βάρος
Προπονητής
Κοινωνικά Δίκτυα
Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μιχάλης Δώριζας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908 στον ελεύθερο ακοντισμό αγώνισμα με τελείως διαφορετική τεχνική με τη σημερινή.

Στον ελεύθερο ακοντισμό ο αθλητής στήριζε το πίσω μέρος του ακοντίου στην άκρη του δείκτη του και ακολούθως με αυτό εφάρμοζε τη δύναμή του στο ακόντιο πραγματοποιώντας τη ρίψη (όπως στη φωτογραφία του Δώριζα). Όμως επιτρεπόταν παράλληλα οι αθλητές να χρησιμοποιήσουν όποια λαβή ήθελαν. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν τη λαβή από τη μέση όπως στον κλασικό (ελληνικό) ακοντισμό. Το αγώνισμα έγινε για πρώτη και τελευταία φορά στους Ολυμπιακού Αγώνες του Λονδίνου. Έκτοτε καταργήθηκε από τους Ολυμπιακούς ενώ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξήχθη μέχρι το 1919

Ο Δώριζας στο Λονδίνο πέτυχε βολή 51.36μ. στον ελεύθερο ακοντισμό και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Απριλίου 1888 ενώ η οικογενειακή του καταγωγή ήταν από τα Δωριζάτα της Κεφαλλονιάς.

Ήταν απόφοιτος της "Ροβερτείου" σχολής στην Κωνσταντινούπολη  ενώ στην Αθήνα εγκαταστάθηκε το 1906. Μετέπειτα μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου διέπρεψε στο χώρο της εκπαίδευσης και αναγορεύτηκε καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια όπου και απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών, στις 21 Απριλίου 1957.

Κατεβάστε την εφαρμογή