Προφίλ

Γιώργος Ρουμπάνης

Ημ/νία Γέννησης
Αγώνισμα
Επί Κοντώ
Σύλλογος
Ύψος
Βάρος
Προπονητής
Κοινωνικά Δίκτυα
Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γιώγος Ρουμπάνης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956. Άλλο ένα ιστορικό μετάλλιο ήρθε για την Ελλάδα ύστερα από 44 χρόνια (Τσικλητήρας, Στοκχόλμη 1912).

Για τον συγκλονιστικό αγώνα 11 ωρών και πως έφτασε στο μετάλλιο δεν θα μπορούσε κανείς να περιγράψει καλύτερα από τον ίδιο…

«Πήγα στο Στάδιο ανοργάνωτος, χωρίς νερό ή κάτι άλλο για να βάλω στο στόμα μου. Ο αγώνας κράτησε μέχρι τις 10 το βράδυ. Συνολικά 11 ώρες. Ο δυνατός αέρας ήταν μεγάλο εμπόδιο και ήταν ένας από τους λόγους που ο αγώνας κράτησε τόσες ώρες. Μετά το επιτυχημένο άλμα μου στα 4.50 μ. έβαλα τον πήχη στα 4.53 μ. Το πέρασα με άνεση στη δεύτερη προσπάθεια. Πριν προσγειωθώ όμως στα σακιά του σκάμματος ο αέρας έριξε τον πήχη. Η κούραση με είχε νικήσει. Το τρίτο μου άλμα ήταν αποτυχημένο. Έτσι με νίκησαν δυο Αμερικανοί: Ο Ρίτσαρντς με 4.56 μ. και ο Γκουτόφσκι με 4.53. Εγώ έμεινα τελικά στα 4.50 μ.».

Την περιγραφή κάνει στον Δημήτρη Λιμπερόπουλο για την εφημερίδα «Εμπρός» το 1989.

Ο Γεώργιος Ρουμπάνης γεννήθηκε στις 15  Αυγούστου 1929 στην Τρίπολη (Στεμνίτσα) και κατάγεται από αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του Σάββας ήταν γυμναστής και ο αδερφός του Αριστείδης αθλητής στίβου (ακοντισμός) αλλά τον εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού και διέπρεψε ως μπασκεμπολίστας.

Αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 1961. Μαζί με το Δημήτρη Θανόπουλο ίδρυσε το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το 1985.

Κατεβάστε την εφαρμογή