Προφίλ

Φανή Χαλκιά

Ημ/νία Γέννησης
Αγώνισμα
400 μ. εμπ.
Σύλλογος
Ύψος
Βάρος
Προπονητής
Κοινωνικά Δίκτυα
Βιογραφικό Σημείωμα

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και στον αθλητισμό παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση θα μπορούσαμε να πούμε ότι «το καλό αποτέλεσμα από τον προκριματικό φαίνεται». Έτσι και η η Φανή Χαλκιά, έδειξε τις προθέσεις της,  από την αρχή της πορείας της προς το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια στους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Έτσι λοιπόν στον προκριματικό που έγινε στις 21 Αυγούστου η 25χρονη Λαρισαία αθλήτρια (2 Φεβρουαρίου 1979) τοποθετήθηκε στην 4η προκριματική σειρά για την πρόκριση στους επόμενους γύρους.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 09:26 και η Φανή Χαλκιά έδειξε τις διαθέσεις της… τερμάτισε πρώτη με 53.85 καταρρίπτοντας το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, 53.99, που είχε πετύχει λίγες ημέρες πριν (4/7) στα «Τσικλητήρεια» στο Ηράκλειο.  Από τις πέντε συνολικά σειρές και τις 33 αθλήτριες στα προκριματικά, η Φανή Χαλκιά ήταν 2η, πίσω από την Ρωσίδα Πετσόνκινα που πέτυχε 53.57 στην 1η προκριματική σειρά.

Η συνέχεια ήταν συγκλονιστική για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Στον ημιτελικό του αγωνίσματος (2η σειρά) «κατεβαίνει» τα 53 δευτερόλεπτα στην απόσταση και σημειώνει νέο Ολυμπιακό ρεκόρ με 52.77 που είναι βέβαια και νέο εθνικό ρεκόρ!

Στη σειρά της Χαλκιά, την 2η ημιτελική τρέχουν ακόμη οι δύο βασικές διεκδικήτριες των μεταλλίων η Ρουμάνα Ταρλέα και η Ουκρανή Τερεστσουκ-Αντίποβα με χρόνους κάτω από τα 54 αλλά και από την 1η σειρά όπου εκτός από την Ρωσίδα Πετσόνκινα, πρωταγωνιστούν η Αυστραλή Πίτμαν και η Αμερικανίδα Τόστα.

Έτσι διαμορφώθηκε η κατάσταση από τους ημιτελικούς το βράδυ της 22ας Αυγούστου. Οι αθλήτριες πλέον προετοιμάζονται και ονειρεύονται τον τελικό.

Οι Έλληνες φίλαθλοι κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο το βράδυ της 25ης Αυγούστου όπου μια Ελληνίδα έχει διαγράψει με μια ξέφρενη πορεία την συμμετοχή της στον τελικό.

Λάβετε θέσεις, έτοιμες και… έφυγαν. Το ρολόι δείχνει 21:55 η Φανή Χαλκιά τρέχει στον διάδρομο 4. Με σταθερό ρυθμό μπαίνει στην τελική ευθεία πρώτη ξεσηκώνοντας το στάδιο.

Το χρονόμετρο σταματά για τη Χαλκιά σε 52.82 και ακολουθούν η Ταρλέα με 53.38 και η Τερεστσουκ-Αντίποβα 53.44. Οι τρεις από την σειρά του ημιτελικού με την ίδια σειρά τερματίζουν και στον τελικό!

«Έτρεξα δυνατά και στην τελική ευθεία ήξερα ότι εγώ θα είμαι η νικήτρια. Οι Έλληνες είναι γεννημένοι νικητές , γεννημένοι ήρωες, μπορούμε να καταφέρουμε θαύματα» δήλωσε μετά την επιτυχία της η Φανή Χαλκιά.

Μία ημέρα πριν τον τελικό στα 400 μέτρα με εμπόδια, η Ολυμπιονίκης μας μετείχε στον προκριματικό με την ομάδα στα 4χ400μ (Μπουντά, Χαλκιά, Ντόβα, Γκουντενούδη) και προκρίθηκε για τον τελικό με χρόνο 3.26.70 όπου κατέλαβε την 8η θέση τερματίζοντας σε 3.45.70.

Δύο χρόνια μετά του ΟΑ της Αθήνας η Φανή Χαλκιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στις 9/8/2006 στο Γκέτεμποργκ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ με εμπόδια (54.02).

Κατεβάστε την εφαρμογή