Προφίλ

Ευάγγελος Δαμάσκος

Ημ/νία Γέννησης
Αγώνισμα
Επί Κοντώ
Σύλλογος
Ύψος
Βάρος
Προπονητής
Κοινωνικά Δίκτυα
Βιογραφικό Σημείωμα

Το αγώνισμα του άλματος επί κοντώ διεξήχθη στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα στις 10 Απριλίου με δύο Έλληνες να μοιράζονται το χάλκινο μετάλλιο.

Το χαρακτηριστικό όμως της ημέρας αυτής ήταν ότι ενώ ο αγώνας του επί κοντώ ήταν σε εξέλιξη και ο Αμερικανός Χόιτ κατάφερε να περάσει τα 3,30μ. που του χάρισαν το χρυσό μετάλλιο, το στάδιο σείστηκε… Ήταν η στιγμή που ο Σπύρος Λούης έμπαινε νικητής στο Καλλιμάρμαρο!

Ο τελικός του επί κοντώ ήταν Ελληνοαμερικανική υπόθεση. Πέντε αθλητές πήραν μέρος, τρεις Έλληνες και δύο Αμερικανοί. Οι Αμερικανοί πήραν πρώτη και δεύτερη θέση και οι δύο Έλληνες μοιράστηκαν την τρίτη θέση.

Ο Ευάγγελος Δαμάσκος με άλμα στα 2.60μ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και με την ίδια επίδοση ο άλλος Έλληνας Γιάννης Θεοδωρόπουλος.

Σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων διίστανται οι καταγραφές. Γίνεται αναφορά ότι ο Δαμάσκος πέρασε τα 2.90μ και ο Θεοδωρόπουλος τα 2.75μ, αλλού (Μανιτάκης) ότι ο Δαμάσκος πέρασε πάνω από τα 2.75μ και ο Θεοδωρόπουλος τα 2.72μ. και σε άλλη πηγή 2.90 και 2.85μ. αντίστοιχα.

Τελικά ΔΟΕ και WA δίνουν την τρίτη θέση και στους δύο με 2.60μ .

Ο Ευάγγελος (Άγγελος) Δαμάσκος γεννήθηκε στις Αχαρνές χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας ημερολογιακά στοιχεία. Πριν του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 κατέγραψε τα πρώτα ρεκόρ στο αγώνισμα του επί κοντώ με 2.60μ. και 2.90μ στις 10 και 11 Μαρτίου 1896.

Κατεβάστε την εφαρμογή