Προφίλ

Χαρίλαος Βασιλάκος

Ημ/νία Γέννησης
Αγώνισμα
Μαραθώνιος
Σύλλογος
Ύψος
Βάρος
Προπονητής
Κοινωνικά Δίκτυα
Βιογραφικό Σημείωμα

Ανεπανάληπτη επιτυχία, χρυσό και ασημένιο μετάλλιο για την Ελλάδα, το δίδυμο Λούης – Βασιλάκος του Μαραθωνίου δρόμου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896.

Ο Χαρίλαος Βασιλάκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο πίσω από τον Σπύρο Λούη αλλά έχει τη δόξα του πρώτου νικητή σε μαραθώνιο δρόμο που έγινε ποτέ!

Στις 10 Μαρτίου 1896, ένα μήνα πριν τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων (10/4/1896) στους πρώτους πανελλήνιους - προκριματικούς αγώνες για την συγκρότηση της Ολυμπιακής Ομάδας ο Χαρίλαος Βασιλάκος ήταν πρωταθλητής Ελλάδας με 3 ώρες,18 λεπτά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τα μέσα της διαδρομής ο Βασιλάκος ήταν στην πρώτη τριάδα πίσω από τους Λερμιζιό (Γαλλία) και Φλάκ (Αυστραλία). Στη συνέχεια στο 32ο χιλιόμετρο ο  Γάλλος δρομέας εγκατέλειψε και επικεφαλής τέθηκε ο Αυστραλός Φλάκ ο οποίος στα επόμενα χιλιόμετρα εγκατέλειψε κι αυτός. Ο Σπύρος Λούης που είχε αρχίσει να μειώνει τη διαφορά βρέθηκε στους επικεφαλής και μετά τις εγκαταλείψεις ήταν στην πρώτη θέση με τον Βασιλάκο στη δεύτερη.
Η επίδοση του Βασιλάκου ήταν 3.06.03 στη διαδρομή που τότε ήταν 40χλμ με πρώτο τον Σπύρο Λούη και επίδοση 2: 58.50.

Υπάρχουν αρκετές φήμες αμφισβήτησης της πρώτης θέσης του Λούη και αντ’  αυτού Ολυμπιονίκης θα έπρεπε να ήταν ο Βασιλάκος. Όμως ιστορικά δεν τεκμηριώθηκε κάτι τέτοιο και τα αποτελέσματα παραμένουν ως έχουν.

Αντιθέτως όμως υπήρξαν καταγγελίες για την τρίτη θέση του άλλου Έλληνα Σπύρου Μπελόκα ο οποίος στη συνέχεια ακυρώθηκε (χρησιμοποίησε κάρο στη διαδρομή).

Ο Χαρίλαος Βασιλάκος γεννήθηκε το 1877 στον Πειραιά (οικογενειακή καταγωγή από το Λυγερέα Μάνης) και πέθανε την 1η Δεκεμβρίου του 1964.

Φωτογραφία από τον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων του 1896, ο Χαρίλαος Βασιλάκος στη μέση, δεύτερη Ολυμπιονίκης σε αυτή την κούρσα.

Κατεβάστε την εφαρμογή