Προφίλ

Αθανασία Τσουμελέκα

Ημ/νία Γέννησης
Αγώνισμα
20χλμ. Βάδην
Σύλλογος
Ύψος
Βάρος
Προπονητής
Κοινωνικά Δίκτυα
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Αθανασία Τσουμελέκα Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004 στα 20χλμ βάδην ήταν σε ηλικία 22 ετών (Πρέβεζα 2 Ιανουαρίου 1982) ενώ το αγώνισμά της ήταν προγραμματισμένο για τις 23 Αυγούστου με ώρα εκκίνησης 09:00.

Να διανύσεις 20χλμ τον Αύγουστο στην Αθήνα όσο καλές και αν είναι οι καιρικές συνθήκες η ζέστη θα είναι αισθητή… πόσο μάλιστα όταν ο συναγωνισμός είναι στα ύψη και το πάθος για τη νίκη και την κατάκτηση Ολυμπιακού μεταλλίου το εκτινάσσουν ακόμη ψηλότερα.

Η Αθανασία Τσουμελέκα όμως επέδειξε ισχυρά ψυχικά και σωματικά προσόντα, σωστή και μελετημένη τακτική που προφανώς ήταν σχεδιασμένη από την προετοιμασία της για αυτόν τον αγώνα ο οποίος είχε το δικό του ειδικό βάρος και πόσο μάλιστα το ειδικό βάρος του μεταλλίου που κατέκτησε σε ένα επίπονο και ιδιαίτερο αγώνισμα.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας του 2004 ήταν ένα διαφορετικό κίνητρο στους Έλληνες και στις Ελληνίδες της Ολυμπιακής Ομάδας. Αγωνίζονταν μπροστά στο κοινό τους, στην πατρίδα, σε γνώριμες συνθήκες, στο… σπίτι τους και αυτό τους γέμιζε περισσότερο άγχος αλλά τους έδινε κι ένα ακόμη κίνητρο…

Στις 09:00 δόθηκε η εκκίνηση έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο ενώ ο τερματισμός θα γινόταν μέσα στο Ολυμπιακό  Στάδιο.

Με την εκκίνηση η Τσουμελέκα και μέχρι το 10ο χιλιόμετρο ήταν στο γκρουπ των προπορευόμενων το οποίο πέρασε σε 45.16. Στο 14ο περίπου χιλιόμετρο άρχισε να εμφανίζει κάμψη στον ρυθμό της και να υποχωρεί αλλά βρήκε τη δύναμη, την εμψύχωναν και οι παροτρύνσεις των φιλάθλων που βρίσκονταν στη διαδρομή και άρχισε να κερδίζει έδαφος.

«Μέχρι το 14χλμ ένοιωθα πολύ καλά αλλά μετά άρχισα να κουράζομαι. Εγώ είχα όμως τους φιλάθλους στο πλευρό μου και έτσι ανέκαμψα στη συνέχεια. Αρχικά στο μυαλό μου είχα την κατάκτηση μίας θέσης στην πρώτη οκτάδα»... δήλωνε τότε η Τσουμελέκα.

Στο 16ο χιλιόμετρο περνά στην τρίτη θέση και έχει μπροστά της στη δεύτερη θέση την 30χρονη Τζέιν Σάβιλ από την Αυστραλία και την έμπειρη 34χρονη Ρωσίδα Ολυμπιάδα Ιβάνοβα που προηγείται.

Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης βρήκε εκείνα τα αποθέματα ψυχής, ανεβάζει το ρυθμό της,  προσπερνά στο 18ο την Ρωσίδα πρωταθλήτρια και τίθεται επικεφαλής μέσα σε αποθέωση από τους φιλάθλους στους δρόμους έξω από το στάδιο αλλά και μέσα στο στάδιο που οι Έλληνες φίλαθλοι περίμεναν τον τερματισμό.

Η Αθανασία Τσουμελέκα μέσα σε αποθέωση συγκλονίζει εκείνο το Αυγουστιάτικο πρωϊνό τους φιλάθλους που βρίσκονται στο στάδιο με την προσπάθειά της…

Εμφανίζεται πρώτη στην βόρεια είσοδο του σταδίου και διασχίζοντας την μεγάλη ευθεία των 100 μέτρων πετά προς τον τερματισμό. Την ακολουθεί ελάχιστα πίσω της η Ιβάνοβα και λίγο πιο πίσω η Σάβιλ αλλά η Τσουμελέκα δεν αφήνει σε καμία πια να της χαλάσει το όνειρο…

Τερματίζει πρώτη σε 1ώρα 29.12 και πίσω της η Ιβάνοβα σε 1 ώρα 19.16 και η Σάβιλ σε 1 ώρα 29.25. Έντονος συναγωνισμός και με τα μετάλλια να κρίνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου..

«Στα τελευταία μέτρα προσπάθησα πάρα πολύ, ο κόσμος με έσπρωχνε προς τον τερματισμό. Τότε πίστεψα και στη νίκη. Πριν τον αγώνα ήμουνα νευρική και αγχωμένη, όταν όμως δόθηκε η εκκίνηση ένοιωσα πολύ ήρεμη»...δήλωσε μετά το τερματισμό της η Αθανασία Τσουμελέκα.

Κατεβάστε την εφαρμογή