Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα, προσελκύοντας αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, από τότε που ο ΑΜΑ γιγαντώθηκε και ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας, έτσι και φέτος, περισσότεροι από 70.000 δρομείς θα κατακλύσουν στις 9 και 10 Νοεμβρίου τις διαδρομές των αγώνων στην Αθήνα και σε μεγάλο τμήμα της Αττικής.
Η οργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος αυτού του βεληνεκούς, με ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες, απαιτεί συνεργασίες και συντονισμό πολλών φορέων και υπηρεσιών. Η συνεργασία μεταξύ των αρχών ασφαλείας, των διοργανωτών και όλων των εμπλεκομένων μερών θεωρείται επιβεβλημένη.
Τα τελευταία χρόνια που η συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την Ελληνική Αστυνομία έχει μπει σε συγκεκριμένο πλαίσιο με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, η ομοσπονδία ανέλαβε την υποχρέωση να ορίσει υπεύθυνο ασφαλείας και να εναρμονίσει το πλάνο της με τα νέα δεδομένα.
Το πλάνο αυτό εναρμονίστηκε, συμπληρώθηκε με τις σύγχρονες απαιτήσεις και εφαρμόζεται για πρώτη φορά το 2024. Την ευθύνη του από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ έχει ο αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ, Μανώλης Δουρβετάκης, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη στο αφιέρωμά μας για τους ανθρώπους του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
«Για την ασφάλεια του ΑΜΑ, τη διοίκηση, το συντονισμό και έλεγχο των διατιθέμενων ανθρώπινων πόρων, όλων των εμπλεκόμενων φορέων/υπηρεσιών, λειτουργούν δύο παράλληλα επίπεδα Διοίκησης Ασφάλειας: του ΣΕΓΑΣ όπου αρμόδιος είναι ο Υπεύθυνος Ασφάλειας και της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αρμόδιος είναι ο Συντονιστής Ασφάλειας» υπογραμμίζει ο κ. Δουρβετάκης, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε πολλές νευραλγικές θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει «ζήσει» πολλές διοργανώσεις ΑΜΑ κατά το παρελθόν.
«Ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, για την κάλυψη των σύνθετων αναγκών ασφάλειας, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, το συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων και την πληρέστερη αντιμετώπιση ενδεχόμενων περιστατικών ασφάλειας και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συγκροτείται και λειτουργεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Μαραθωνίου (Κ.Ε.Μ.), στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.).
Το Κ.Ε.Μ. βασίζεται σε ένα ειδικό σχέδιο που προβλέπει μια σειρά μέτρων ασφάλειας, σύμφωνα με το οποίο εκδηλώνεται ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων τόσο από την ΕΛ.ΑΣ σε θέματα τάξης, τροχαίας, ασφαλείας, πληροφοριών, επικοινωνιών, ειδικών Υπηρεσιών και τεχνολογικής υποστήριξης όσο και από λοιπούς φορείς και Υπηρεσίες» συμπληρώνει ο κ. Δουρβετάκης.
Αυτοί οι φορείς και υπηρεσίες είναι:
• Πυροσβεστικό Σώμα
• Λιμενικό Σώμα
• ΕΚΑΒ
• ΑΣΑΕΔ
• Περιφέρεια & Δήμοι της Αττικής
• Δημοτική Αστυνομία
• Σύλλογος Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
• Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
• Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και
• Εθελοντές
Με την άψογη συνεργασία όλων αυτών των φορέων, την καθοδήγηση και την εποπτεία της ΕΛ.ΑΣ και του ΣΕΓΑΣ, η ασφάλεια των δρομέων είναι σε στιβαρά χέρια!