Το 3ο Authentic Talks έγινε σήμερα στο Φάρο του Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όπως και τα δύο προηγούμενα έτσι και φέτος αποτέλεσε την αιτία για μια σειρά από σπουδαίες τοποθετήσεις από ανθρώπους του αθλητισμού, της οικονομίας και της κοινωνίας. Στη διάρκεια του 3ου Authentic Talks παρουσιάστηκε μελέτη της Delloite για το αποτύπωμα του ΑΜΑ.
Η κ. Σακοράφα καλωσόρισε τους καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους οι 350 σύνεδροι που μετέχουν στο European Running Conference, με έναν σύντομο χαιρετισμό.
“Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και να σας συγχαρώ για την επιλογή σας να διοργανώσετε το συνέδριο στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στο λίκνο του πολιτισμού και του Ολυμπισμού. Η παρουσία σας εδώ συμπίπτει με την τέλεση των διήμερων εκδηλώσεων που συνοδεύουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ένα αγώνισμα με ρίζες που φτάνουν τόσο βαθιά στο χρόνο, όσο η Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.. Αυτό το τόσο σημαντικό για το δυτικό πολιτισμό γεγονός και το μήνυμα της νίκης που μετέφερε ο ημεροδρόμος στην πόλη της Αθήνας, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, και…. εγένετο Μαραθώνιος δρόμος. Πραγματικά, χαίρομαι που 2.500 χρόνια μετά το ιστορικό αυτός γεγονός, βρισκόμαστε εδώ, σε αυτήν την αίθουσα, 350 άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, άνθρωποι που μας συνδέει η αγάπη μας για τον αθλητισμό και μας ενώνει ο Μαραθώνιος. Το αγώνισμα μεγάλωσε, έγινε παγκόσμιο φαινόμενο και σημείο αναφοράς για πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, ωστόσο θα πρέπει κατά καιρούς να επανασυνδέεται με τις ρίζες του, για να αναζωογονείται, να αναζωπυρώνεται. Κι αυτό ακριβώς γίνεται σε αυτό το συνέδριο στην Αθήνα.
Με την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλον τον κόσμο του αθλητισμού τα πανανθρώπινα μηνύματα που εκφράζει ο Μαραθώνιος και μεταφέρουν τα εκατομμύρια των δρομέων σε όλον τον κόσμο: την Ειρήνη, την Αγάπη, την Αλληλεγγύη. Την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανακαλύψει μέσα του δυνάμεις που αγνοούσε ότι κατέχει.
Για πολλούς δρομείς, ο τερματισμός στο Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό, είναι όνειρο ζωής.
Στον ΣΕΓΑΣ εμπνευστήκαμε το Authentic Talks για να επιβραβεύουμε την προσφορά ανθρώπων που πρεσβεύουν τις παραπάνω αξίες. Κι αυτούς θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε σε αυτή τη σκηνή σε λίγη ώρα.
Στην έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοβ βράβευσε την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα και την περιφέρεια Αττικής.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είπε:
“Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα τη γενέτειρα του Ολυμπισμού και του Μαραθωνίου Δρόμου, των Αρχών και των Αξιών του Αθλητισμού. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος δεν είναι απλά μία εμπορική επωνυμία, αλλά μία ολόκληρη ελληνική ιστορία που γέννησε μία παγκόσμια παράδοση! Μία ιστορία μάχης, αντοχής, πείσματος, αφοσίωσης στον στόχο, αλληλεγγύης και αλτρουισμού. Ο Μαραθώνιος δεν είναι ένα απλά αθλητικό – αγωνιστικό γεγονός, αλλά μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής.
Το δρομικό κίνημα ανά τον κόσμο έχει βοηθήσει τα μέγιστα σε αυτήν την κατεύθυνση της ευζωίας και της ευεξίας. Στην Ελλάδα προχωράμε με γοργά βήματα για ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της δρομικής κουλτούρας στον πληθυσμό. Η χώρα που γέννησε τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που χάρισε τον Μαραθώνιο δρόμο σε ολόκληρο τον κόσμο οφείλει και πρέπει να πρωτοστατεί σε κάθε αθλητική δράση. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο 41ος Αυθεντικός Μαραθώνιος και το 3ο Authentic Talks γίνονται αιτία για να φιλοξενηθεί στην Αθήνα το Συνέδριο σας.
Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, καθένας και κάθε μία από το πόστο του, μπορούμε να αλλάξουμε τη στάση ζωής σε ανθρώπους που τώρα τους φαίνεται ακατόρθωτο να βγουν στους δρόμους για να αθληθούν. Όταν όμως υπάρχει ο στόχος, τότε θα υπάρξει και η προσήλωση, ώστε το ακατόρθωτο να γίνει καθημερινότητα, και ένας μικρός προσωπικός άθλος για τον καθέναν και την καθεμία από εμάς”.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνος Ζώμπος, μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά. “Σε λίγες μέρες η Αττική πρόκειται να φιλοξενήσει για ακόμα μια φορά έναν θεσμό με βαθιά ιστορική και πολιτιστική σημασία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διεθνής αθλητικής κληρονομιάς, τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει σθεναρά αυτή την προσπάθεια, η οποία ενισχύει την εξωστρέφεια, προβάλλοντας διεθνώς τις αξίες της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι, με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών από όλο τον κόσμο. Ως Περιφέρεια επενδύουμε σημαντικά, υλοποιώντας μεγάλα έργα και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή, με σκοπό την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της Αττικής, γιατί για εμάς ο αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχή. Ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται για την επιτυχία αυτής της μοναδικής διοργάνωσης, ιδιαίτερα την Ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, την Πρόεδρο της, κα Σοφία Σακοράφα, καθώς και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση για την άψογη συνεργασία μας”.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καρπάλος, που ευχήθηκε καλή επιτυχία στον 41ο Μαραθωνίου.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, Σωτήρης Κυρανάκος μίλησε για τα οφέλη του αγώνα στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής. Έχουμε επενδύσει στο να κάνουμε αυτή την εμπειρία ξεχωριστή», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προκλήσεων τη μεταφορά των δρομέων από το κέντρο της Αθήνας στην ιστορική αφετηρία του Μαραθώνα με 400 λεωφορεία. Και αφού τόνισε τη συμβολή του Υπουργείου Αθλητισμού και των συνεργατών του ΑΜΑ ώστε να γίνει ακόμη καλύτερη η εμπειρία όσων συμμετέχουν στον αγώνα ανέφερε και στον Πανεπιστημιακό Αγώνα στον οποίο δίνουν το «παρών» σχεδόν 3.000 φοιτητές από 65 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Τέλος παρουσίασε τη συλλεκτική σειρά μεταλλίων του ΑΜΑ, που είναι φιλοτεχνημένα από κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς. Η συγκεκριμένη σειρά κάθε χρόνο συνδυάζεται με ένα γράμμα της λέξης MARATHON και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, καθώς το μετάλλιο του 2024 αντιστοιχεί στο γράμμα Τ”.
Για τη σύνδεση του Μαραθωνίου με ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία μίλησε η Κωνσταντίνα Μπάτσαρη εκ μέρους της εταιρείας Deloitte που προχώρησε σε ειδική μελέτη για το αποτύπωμα του ΑΜΑ στην Αθήνα και την Ελλάδα, η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν 18.240 θέσεις δημιουργούνται με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Για κάθε θέση εργασίας άμεσα συνδεόμενη με τον Μαραθώνιο δημιουργούνται 48 ακόμη θέσεις στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου εργάζονται 380 άτομα και η μισθοδοσία τους από τον ΣΕΓΑΣ ανέρχεται σε 130.000 ευρώ.
Η πραγματική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία διαπιστώθηκε ότι αγγίζει περίπου τα 7 εκατ. ευρώ. Για κάθε ευρώ που θα δαπανάται για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όχι μόνο από τον ΣΕΓΑΣ αλλά και από κάθε άλλη σχετική δραστηριότητα διαπιστώθηκε ότι κερδίζει άλλα τρία η ελληνική οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,003% του ΑΕΠ.
Σε 40.000.000 υπολογίζεται η συμβολή στην τοπική οικονομία από τους επισκέπτες που φτάνουν στην Αθήνα λόγω του Μαραθωνίου, ενώ τα ξενοδοχεία στην Αθήνα αγγίζουν το 97% σε πληρότητα.
Λόγος έγινε και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Μαραθωνίου. Περί τα 500.000 μπουκάλια ανακυκλώνονται, ενώ στους 400 κάδους ανακύκλωσης που τοποθετούνται κατά μήκος της διαδρομής συγκεντρώνεται 1,2 τόνοι απορριμμάτων.
Η εκδήλωση έκλεισε με τα Marathon Award σε σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα βράβευσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ντόμπρομιρ Καραμαρίνοφ με το βραβείο “πετυχημένης συνεργασίας”.
Για την καλύτερη δρομική στιγμή της χρονιάς βραβεύτηκε ο Μάικλ Νίσι, Διευθύνων Σύμβουλος Μαραθωνίου Σικάγο, καθώς στον φετινό αγώνα σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα των γυναικών από την μοναδική Ρουθ Τσέπνγκετις.
Ο Τσέχος Κάρλο Καπάλμπο με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στη χώρα του και την Ευρώπη γενικότερα, τιμήθηκε για τη συμβολή του στο δρομικό κίνημα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του Στέλιου Πρασσά, ενός ανθρώπου που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού δρομικού κινήματος και του Μαραθωνίου Αθήνας,
Ο 93χρόνος δρομέας ανέβηκε στη σκηνή συνοδευόμενος από τον εγγονό του και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των 350 συνέδρων. Ο κ. Πρασσάς έλαβε το βραβείο Ευ αγωνίζεσθαι και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την μεγάλη τιμή και παρότρυνε τον κόσμο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, γιατί προσφέρει υγεία.
Στην Αθήνα για το συνέδριο της ΕΑ βρέθηκε και ο εκφωνητής Τζέφ Γουάιτμαν, ο οποίος είχε την τύχη να σχολιάσει την κούρσα του γιου του Τζέικ, όταν αναδείχθηκε νικητής στο παγκόσμιο του Όρεγκον. Ο Βρετανός τιμήθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου.