13 Νοεμβρίου 2022. 12.530 δρομείς είχαν ξεπεράσει τα εμπόδια της Αυθεντικής μαραθώνιας διαδρομής, είχαν φτάσει στο Παναθηναϊκό στάδιο και είχαν περάσει τη γραμμή του τερματισμού. Όμως τα φώτα του σταδίου παρέμεναν ανοιχτά γιατί όλοι περίμεναν έναν ακόμη!
Τον Στέλιο Πρασσά! Τον, τότε, 90χρονο μαραθωνοδρόμο που έπεσε στην αγκαλιά των αγαπημένων εγγονών του και γνώρισε την αποθέωση από όσους βρίσκονταν ακόμη στο εμβληματικό στάδιο! Και κάπως έτσι γράφονται οι ιστορίες!
Του μαραθωνίου δεν του αξίζει να στέκεσαι μόνο στο ποιος τερμάτισε πρώτος… Έχει μέσα του τόσες χιλιάδες ιστορίες, που είναι μπροστά σου, παλεύουν να φτάσουν στο τερματισμό και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για να τις δεις!
Μια τέτοια λοιπόν είναι και αυτή του 91χρονου, ελαιοχρωματιστή στο επάγγελμα, που ζει στο αγρόκτημα του λίγο πιο μακριά από την εκκίνηση του αγώνα στον Μαραθώνα! Έχει φτιάξει ένα γηπεδάκι μπάσκετ για να παίζει με τα εγγόνια του, ένα δωμάτιο του σπιτιού του έχει μετατραπεί σε τροπαιοθήκη, όπου παντού είναι κρεμασμένα τα μετάλλια που έχει κατακτήσει από τους αγώνες που έχει λάβει μέρος. Και το καθένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία…
“Γεννήθηκα το 1931. Το 1940 ήρθαν οι Γερμανοί. Τα έζησα όλα! Φτώχεια είχαμε, ήμασταν ξυπόλυτοι. Η Αθήνα ήταν με μικρά σπιτάκια. Παρόλα αυτά είχαμε καλή ζωή. Ήταν πιο όμορφη η Αθήνα τότε. Οι άνθρωποι ήταν αγαπημένοι μεταξύ τους”, θυμάται ο Στέλιος Πρασσάς και συνέχισε: “Κάναμε διάφορες εργασίες για να επιβιώσουμε. Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο. Ήταν η αγάπη μας ο αθλητισμός”.
Όταν πια ο κ. Στέλιος έγινε μπαμπάς πήγαινε καθημερινά με τον γιο του στον Άγιο Κοσμά “και παίζαμε ποδόσφαιρο. Μου λέει ένας γείτονας θα χτυπήσεις στο ποδόσφαιρο και θα μείνεις ανάπηρος. Τρέξε έναν αγώνα 5 χλμ…”. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Κάπως έτσι ο 58χρονος Στέλιος άφησε την ποδοσφαιρική μπάλα και ξεκίνησε το τρέξιμο: “Πήγα έτρεξα και όταν είπα στον γείτονα μου τον χρόνο που έκανα μου είπε είσαι πρωταθλητής Ελλάδας στην ηλικία σου. Δεν το ήξερα! Έτσι ξεκίνησα με το τρέξιμο. Από τα 58 μου χρόνια μέχρι και τώρα που είμαι 91”, είπε ο Στέλιος Πρασσάς.
Αυτά τα 33 χρόνια ταξίδεψε σε 20 πόλεις του κόσμου προκειμένου να αγωνιστεί σε μαραθωνίους: “Το μόνο που γνωρίζουν είναι ο μαραθώνιος της Ελλάδας. Μπορεί να μην ξέρουν την Αθήνα, αλλά τον μαραθώνιο τον γνωρίζουν παγκοσμίως όλοι! Σε όλες τις χώρες μας τιμούν. Όταν πήγαινα να αγωνιστώ στο εξωτερικό μου έστρωναν το κρεβάτι τους για να κοιμηθώ και να μην πάω στο ξενοδοχείο. Εμάς τους Έλληνες μας αγαπούν πολύ”.
Όταν τον ρωτάς ποια είναι η καλύτερη στιγμή του από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, το πρόσωπο του αλλάζει έκφραση. Η συγκίνηση φαίνεται παντού: “Τώρα που έχω τα εγγόνια μου η χαρά μου είναι απερίγραπτη! Στο δρόμο σκέφτομαι ότι θα συναντήσω τα πιτσιρίκια στον τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο, ξεχνιέμαι. Στον αγώνα ξεχνιέμαι, πραγματικά! Δεν τα βάζω με τους νέους απλώς κάνω αθλητισμό. Απλώς να τερματίσω θέλω. Εγώ χαίρομαι που τερματίζω”.
Όσο για το τι θα έλεγε σε κάποιον που σκέφτεται να αγωνιστεί στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, η απάντηση του κρύβει όλο το νόημα της ιστορικής διαδρομής: “Για όλη τους τη ζωή θα έχουν μια ανάμνηση όμορφη. Είναι μαγευτικό το θέαμα όταν είμαστε μαζεμένοι τόσες χιλιάδες αθλητές στο στάδιο του Μαραθώνα και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε. Είναι όλοι γελαστοί και χαρούμενοι. Είναι μεγάλη χαρά”.
Φέτος ο Στέλιος Πρασσάς δεν θα βρεθεί στην εκκίνηση καθώς τον ταλαιπωρεί πόνος στη μέση. Παρόλα αυτά θα είναι στο Παναθηναϊκό στάδιο “να δω από κοντά τους συναθλητές μου και να τους χειροκροτήσω”.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, στην 40ή εκδοχή του, είναι έτοιμος να “φορέσει” τα καλά του και στις 12 Νοεμβρίου να γράψει νέες σελίδες στην ιστορία του!
Δείτε την συνέντευξη του Στέλιου Πρασσά