ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Η φιλοσοφία λειτουργίας πίσω από τις διαδοχικές επιτυχίες του ΣΑΚΑ

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθλητών είναι από τα σωματεία που βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια.

Η ομάδα του συλλόγου που μετείχε στο Ευρωπαϊκό συλλόγων σε ανώμαλο έδαφος

Το τμήμα στίβου λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια κι έχει καταφέρει να εδραιωθεί ανάμεσα στις ισχυρές δυνάμεις των σωματείων της χώρας βασιζόμενο στη φιλοσοφία λειτουργίας του. Ο ΣΑΚΑ είναι ένα “κλειστό” σωματείο που απευθύνεται μονάχα στα παιδιά του Κολλεγίου Αθηνών και σχηματίζει ομάδες αποκλειστικά με το δικό του υλικό. Το πρόγραμμα του βασίζεται στον μαθητικό αθλητισμό και αποσκοπεί στην ακαδημαϊκή εξέλιξη των αθλητών, πολλών εκ των οποίων συνεχίζουν τις σπουδές τους σε κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ με αθλητική υποτροφία. Ο ΣΑΚΑ εδώ και μία δεκαετία βρίσκεται στην πρώτη 10άδα της κατάταξης με τη 2η θέση του 2022 να είναι η υψηλότερη στην ιστορία του.

Το σωματείο στηρίζεται μόνο σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου. Δεν κάνουμε μεταγραφές, καθώς απαγορεύεται από το καταστατικό μας. Το Κολλέγιο διαθέτει χώρους άθλησης με στίβο 400 μ. και οι δραστηριότητες ξεκινούν από μικρή ηλικία. Αρχικά τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαθαίνουν τα αγωνίσματα του στίβου. Κάπως έτσι στελεχώνουμε τις ομάδες μας“, εξήγησε ο Συντονιστής Εξωσχολικού Αγωνιστικού Προγράμματος, Θοδωρής Γραμματικόπουλος και συμπλήρωσε:

Ξεκινάμε με εσωτερικά πρωταθλήματα στα δημοτικά κι έπειτα στις μεγαλύτερες τάξεις. Τα παιδιά που φέρουν καλά αποτελέσματα τα ενσωματώνουμε στην αγωνιστική ομάδα. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 300 αθλητές και αθλήτριές όλων των ηλικιών, από Δημοτικό μέχρι και Λύκειο. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αυτές που μας βοηθάνε να έχουμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα. Κάνουμε πολλούς φιλικούς αγώνες με άλλα σωματεία για την ανάπτυξη των αθλητών. Επίσης είμαστε ανοιχτού να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων μας και αθλητές των προεθνικών ομάδων. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει και με ανθρώπους της Ομοσπονδίας.
Το πρόγραμμα των αθλητών μας είναι συγκεκριμένο. Η πρώτη προπόνηση πραγματοποιείται από τις 06.30 έως τις 08.15 και στη συνέχεια πάλι μετά το σχολείο θα κάνουν τη δεύτερη προπόνηση τους
“.

Το σωματείο διαθέτει μια δυνατή ομάδα προπονητών, η οποία έχει καταφέρει να φέρει πολλά αποτελέσματα.

Το σχολείο έχει επενδύσει στους προπονητές του και χάρη σε αυτούς έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ο Νικήτας Γεωργάς, ο Γιάννης Οικονόμου, η Μαρία Πρωτoπαππά, η Φωτεινή Κατσινέλη είναι ορισμένοι από τους προπονητές που είναι ενταγμένοι στην ομάδα μας. Στο ΣΑΚΑ έχουμε τη φιλοσοφία ότι οι αθλητές μας πρέπει να πηγαίνουν καλά και στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Ο στίβος βοηθάει στην πνευματική ανάπτυξη γιατί φέρνει ισορροπία. Εμείς επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια των αθλητών όσο είναι μαθητές. Τα περισσότερα παιδιά μας φεύγουν με υποτροφίες σε μεγάλα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Ωστόσο όποιος θέλει να συνεχίσει, εννοείται και συνεχίζει. Έχουμε αθλητές και αθλήτριες που διακρίνονται και μετά το σχολείο. Είμαστε εδώ και πολλά χρόνια ψηλά στην κατάταξη του ΣΕΓΑΣ, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που το κυνηγάμε. Βγαίνει μέσα από τη δουλειά και το πρόγραμμα που έχουμε. Μέσα από τις διαδικασίες μας και την παιδαγωγική δουλειά που κάνουμε“.

Ο Γεράσιμος Καμπίτσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Πολλά από τα παιδιά του ΣΑΚΑ αγωνίστηκαν το 2023 με τα χρώματα των εθνικών ομάδων. Ανάμεσα σε αυτά ο Γεράσιμος Καμπίτσης, ο οποίος πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 της Ιερουσαλήμ, η Νέλυ Φλουτάκου στα 400 μ. και 800 μ., ο Θάνος Ζυγούρης στα 1.500 μ. και η Κασσάνδρα Γρηγοριάδη στις ταχύτητες ήταν αθλητές και αθλήτριες, που ξεχώρισαν. Η Έλλη Δεληγιάννη είναι αναμφίβολα το δυνατότερο όνομα του συλλόγου. Η πρωταθλήτρια των 800 μ., σπουδάζει στο Στάνφορντ όπου έχει ήδη διαγράψει εξαιρετικές παρουσίες. Η αθλήτρια το 2023 είχε κάποια προβλήματα που δεν της επέτρεψαν να ξεχωρίσει στη θερινή σεζόν.

Η Έλλη Δεληγιάννη με το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ20 του 2021

Οι προπονητές του ΣΑΚΑ

Ταχύτητες: Νικήτας Γεωργάς, Στέφανος Μπαρούρτσας, Μαργαρίτα Τσιουτσιουμάνου

Αντοχή: Γιάννης Οικονόμου, Μαρία Πρωτοπαππά, Παναγιώτης Στρουμπάκος

Άλματα/εμπόδια: Φωτεινή Κατσινέλη, Σοφία Παπαχρήστου

Έτος ίδρυσης ΣΑΚΑ: 1931

Έδρα συλλόγου: Κολλέγιο Αθηνών

To site του συλλόγου, το Facebook

Η κατάταξη του συλλόγου

2023 3η θέση

2022 2η θέση

2021 3η θέση

2020 4η θέση

2019 5η θέση

2018 4η θέση

2017 3η θέση

2016 6η θέση

2015 5η θέση

2014 6η θέση

.

Κατεβάστε την εφαρμογή