ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας – Η αθλητική οικογένεια που κέρδισε τους Θεσσαλονικείς

Δεν έχει συμπληρώσει καν δεκαετία ζωής, αλλά λογίζεται στα κορυφαία σωματεία της χώρας – και με αποδείξεις. Ο Αθλητικός Σύλλογος Στίβου Αλέξανδρος Μακεδονίας, ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 2016, φιγουράρει, σταθερά την τελευταία τριετία, στην πρώτη εξάδα αξιολόγησης του ΣΕΓΑΣ (5-6-6), μολονότι δεν κουβαλά το όνομα και την ιστορία των τριών μεγάλων σωματείων της Θεσσαλονίκης: του Άρη, του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ.

Στις ακαδημίες του στο Καυτανζόγλειο και στα Κουφάλια, αριθμεί περίπου 400 παιδιά, τους αυριανούς πρωταθλητές του συλλόγου, που γυμνάζονται από ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προπονητικό επιτελείο.

Πώς κατάφερε, άραγε ένα σωματείο με τόσο μικρό παρελθόν και δίχως δυνατό όνομα να φτάσει τόσο ψηλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Τις απαντήσεις δίνουν η πρόεδρος του συλλόγου Χριστίνα Δέσκου και ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Χαλάτσης:

«Έχουμε περάσει και οι δύο από όλα τα στάδια: του αθλητή, του πρωταθλητή, του προπονητή και τώρα του παράγοντα. Οπότε, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, ένα σύλλογο που να παρέχει όλα όσα θέλαμε κι εμείς να έχουμε στα χρόνια που είμασταν εν ενεργεία αθλητές. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας» λέει ο Νίκος Χαλάτσης και συνεχίζει: «Στα, ουσιαστικά, έξι χρόνια ύπαρξης του συλλόγου κανείς αθλητής και καμία αθλήτρια δεν έχει φύγει από κοντά μας, ενώ από όλη την Ελλάδα παιδιά εκφράζουν την επιθυμία τους να έρθουν στην ομάδα μας».

Από το 2020, ο ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας τερματίζει σταθερά στην τριάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών και μάλιστα το 2021 πρώτευσε στους άνδρες, ενώ το 2022 και το 2023 ήταν κορυφαίος στις γυναίκες.

Πανελληνιονίκες με τα χρώματα του συλλόγου το 2023 αναδείχτηκαν οι Μελίσσα Αναστασάκης (ανακάλυψη του συλλόγου) σε 5.000 μ. και στα 6 χλμ σε ανώμαλο δρόμο, η Αρετή Φιλιππίδου στο δίσκο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20 χλμ βάδην.

Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Χριστίνα Δέσκου με μικρούς αθλητές του συλλόγου.

«Ο σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε σε όλες τις φετινές αποστολές εθνικών ομάδων  της ομοσπονδίας, με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε ανώμαλο δρόμο. Κανείς σύλλογος δεν πέτυχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσα εμείς.

Ανεξάρτητα από όλες τις επιτυχίες, ωστόσο, ο κύριος στόχος μας είναι να είμαστε μια μεγάλη αθλητική οικογένεια, χωρίς εξάρτηση από βαθμολογικές θέσεις. Έχουμε μια αμοιβαία σχέση αγάπης με τους αθλητές μας. Κι αυτοί δίνουν και την ψυχή τους, γιατί αναγνωρίζουν ότι τους αντιμετωπίζουμε σαν να είναι δικά μας παιδιά», συμπληρώνει η Χριστίνα Δέσκου.

Η ναυαρχίδα του συλλόγου δεν είναι άλλη από την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, δις πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην και κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, σε μια διοργάνωση όπου μετείχε και Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου με μικρούς θαυμαστές της.

«Ελπίζω το 2024 να έρθει στο σύλλογό μας και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο!» λέει κλείνοντας η Χριστίνα Δέσκου.

Τα κύρια έσοδα του συλλόγου προέρχονται από τις συνδρομές των ακαδημιών, ωστόσο ο ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας θα ήθελε να ευχαριστήσει ακόμα για τη στήριξή του το ίδρυμα Qualco Foundation και την ΚΛΙΜΑΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε..

Πατήστε εδώ για να επισκεφτείτε τη σελίδα του συλλόγου στο Facebook και εδώ για το Instagram.

Κατεβάστε την εφαρμογή