Βελιγράδι 2022: Φοβερή Ρόχας και παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν με 15,74 μ.

φωτογραφία: eurokinissi

Συναρπαστικός, όπως αναμενόταν, ήταν ο τελικός στο τριπλούν των γυναικών στο πρωινό πρόγραμμα της τρίτης ημέρας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος,  με την Γιούλιμαρ Ρόχας να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Η κορυφαία αθλήτρια του αγωνίσματος στο έκτο και τελευταίος της άλμα “προσγειώθηκε” στα 15,74 μ. και βελτίωσε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο ήταν 15,43 μ. από τις 21/2 του 2020 και φυσικά το ρεκόρ διοργάνωσης . Η αθλήτρια από την Βενεζουέλα ξεκίνησε τον αγώνα της με 15,19 μ., άλμα που επίσης θα της χάριζε το χρυσό μετάλλιο, αφού καμία από τις υπόλοιπες αθλήτριες δεν προσέγγισε τα 15,00 μέτρα. Η 27χρονη έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του αγωνίσματος με τρια χρυσά και μάλιστα η επιτυχία της έχει μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως το προηγούμενο Παγκόσμιο έγινε πριν τέσσερα κι όχι πριν δύο χρόνια, όπως θα έπρεπε κανονικά.
Η Ρόχας είχε ακόμη έγκυρα άλματα στα 15,04 μ. και στα 15,36 μέτρα. Εξαιρετική εμφάνιση έκανε και η Μαρίνα Μπεκ- Ρόμαντσουκ (Ουκρανία) που στο έκτο της άλμα ξεπέρασε τον εαυτό της πέτυχε 14,74 μ. και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο της στη διοργάνωση. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Τζαμαϊκανή Κίμπερλι Γουίλιαμς με 14,62 μ. και φετινό ρεκόρ.

Όπως και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις σε Μπέρμιγχαμ και Πόρτλαντ έτσι και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου το χρυσό μετάλλιο στα 3.000 μ. κατέληξε σε αθλητή της Αιθιοπίας.

Ο Σελιμόν Μπαρεγκά κάνοντας αντεπίθεση στα τελευταία 200 μ. πέρασε μπροστά και τερμάτισε σε 7.41.38 αφήνοντας οριακά πίσω του τον συμπατριώτη του Λεμεχά Γκιρμά με 7.41.63. Το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στον Βρευαν’ό Μαρκ Σκοτ που πέτυχε 7.42.02 και βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ. Ο Μπαρεγκά το 2018 στο Μπέρμιχαμ ήταν δεύτερος. Το σημερινό είναι το 8ο χρυσό μετάλλιο της Αιθιοπίας στο αγώνισμα στη διοργάνωση.

Εξαιρετικός αγώνας έγινε στο ύψος των ανδρών. Ο Κορεάτης υψίστας, Σανγκγιεόκ Γου κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλου με 2,34 μ. και επιβεβαίωσε όλα τα προγνωστικά. Παράλληλα, είχε καλές προσπάθειες και στο 2.37μ. Ο Ελβετός Λόιτς Γκας με 2,31 μ. κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο ενώ την τρίτη θέση μοιράστηκαν ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης του Τόκιο Τζιανμάρκο Ταμπέρι και ο Νεοζηλανδός Χάμις Κερ, καθώς αμφότεροι είχαν 2,31 μ. και ίσο αριθμό άκυρων προσπαθειών. Η Κορέα κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο στο αγώνισμα, στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ ανδρών δε θα δούμε την ομάδα των ΗΠΑ στον τελικό. Οι Ισπανοί με το πολύ καλό 3.06.98 πέρασαν πρώτοι στον τελικό ενώ όλες οι «δυνατές» ομάδες (Βέλγιο, Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία) πέρασαν στον τελικό. Οι Αμερικανοί έμειναν εκτός καθώς ο τελευταίος του σπρίντερ τραυματίστηκε στα μέσα της κούρσας και τερμάτισε με όση δύναμη είχε.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, το φαβορί Ολλανδία κατέβηκε χωρίς τη σταρ τους Φέμκε Μπολ αλλά και πάλι η «δουλειά» έγινε. Με 2.29.36 πέρασαν με τον δεύτερο καλύτερο χρόνο ενώ η ομάδα των ΗΠΑ με 3.28.82 προκρίθηκε πρώτη. Πολωνία, Τζαμάικα, Βρετανία και Βέλγιο θα τρέξουν επίσης στον τελικό σε μία συναρπαστική κούρσα.

Δείτε τη ροή των αγώνων στα social της Ομοσπονδίας δείτε αποτελέσματα, ειδήσεις στο site του ΣΕΓΑΣ.
Οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ3

Δείτε το πρόγραμμα, πληροφορίες, αφιερώματα και άλλες χρήσιμα στοιχεία για τη διοργάνωση

Κατεβάστε την εφαρμογή