Βελιγράδι 2022: Σπουδαίοι τελικοί στην πρώτη ημέρα των αγώνων

Πολύ καλός αγώνας έγινε στη σφαιροβολία των Γυναικών, στον πρώτο τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου, με την Αουριόλ Ντονγκμό (Πορτογαλία) να κατακτά το χρυσό μετάλλιο με βολή στα 20,43 μέτρα.

Η 31χρονη αθλήτρια πέτυχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην πέμπτη της βολή, που ήταν και αυτό που την ανέβασε στην κορυφή. Μέχρι εκείνη την ώρα η Τσέις Ίλι (ΗΠΑ) ήταν στην κορυφή με 20,21 μ., επίδοση που αποτελεί ρεκόρ ηπείρου. Η Ντονγκμό κατέκτησε τον πρώτο μεγάλο τίτλο της καριέρας της, αφού μέχρι τώρα είχε στην κατοχή της χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Τσέσικα Σίλντερ (Ολλανδία) με 19,48 μέτρα.

Η Μουζίνγκα Καμπούντζι (Ελβετία) κατάφερε να κάνει την μεγάλη έκπληξη και να στεφθεί πρωταθλήτρια στα 60 μ. με 6.96. Η Μικάια Μπρίσκο (ΗΠΑ) ακολούθησε με 6.99 και η Μέρι Μπεθ ΣαντΠράις (ΗΠΑ) ήταν τρίτη με 7.04. Η Ένα Σβόμποντα (Πολωνία) παρότι ήταν το φαβορί δεν κατάφερε να φτάσει στο στόχο της και έμεινε τέταρτη, επίσης με 7.04. Την ίδια επίδοση σημείωσαν και οι δύο αθλήτριες που ακολούθησαν.
Η αθλήτρια από την Ελβετία, η οποία ήταν χάλκινη το 2018, έγινε η τέταρτη όλων των εποχών στον κλειστό.

Στο πένταθλο, η Βελγίδα Νουρ Βιντς ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πρώτη θέση με 4929 βαθμούς, κατακτώντας ένα τεράστιο μετάλλιο για την ίδια αλλά και για τη χώρα της. Η επίδοση αυτή είναι η κορυφαία στον κόσμο για φέτος και χάρισε και πάλι στο Βέλγιο τη νίκη στο αγώνισμα μετά το 2008 και την Τία Ελεμπό. Η Πολωνή Αντριάνα Σούλεκ, με 4851 βαθμούς, ακολούθησε στη δεύτερη θέση κάνοντας νέο εθνικό ρεκόρ. Την πρώτη τριάδα έκλεισε η Αμερικανίδα αθλήτρια, που γυμνάζεται με τον Πέτρο Κυπριανού, Κέντελ Γουίλιαμς με 4680 βαθμούς. Δυστυχώς, η παγκόσμια πρωταθλήτρια από τη Βρετανία, Καταρίνα Τζόνσον Τόμσπον, δεν ολοκλήρωσε τον αγώνα.

Στον προκριματικό των 400 μ. ανδρών, ο Σουηδός Καρλ Μπένγκστρομ ήταν ο γρηγορότερος με 45.92, που ήταν ο μοναδικός που τερμάτισε σε χρόνο καλύτερο των 46 δευτερολέπτων. Ακολούθησε ο Τζερίμ Ρίτσαρντς από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο με 46.15. Ο Αμερικανός Τρέβορ Μπασίτ με 46.26 ήταν τρίτος και ο τελικός έκλεισε στα 46.55.

Σούπερ κούρσα αναμένεται στα 400μ γυναικών και το επιβεβαίωσαν οι αθλήτριες και στον προκριματικό. Η Τζαμαϊκανή Στέφανι ΜακΦέρσον έτρεξε στην ίδια προκριματική σειρά με την Ολλανδέζα Φέμκε Μπολ, με την πρώτη να τερματίζει πρώτη σε 51.26 και τη δεύτερη σε 51.28. Η Μπολ έπεσε στη γραμμή του τερματισμού, ίσως να χτύπησε κιόλας στο πρόσωπό της, όμως και πάλι ο χρόνος της ήταν εντυπωσιακός. Η Αλάια Αμπράμς από τη Γουίνια έκανε νέο εθνικό ρεκόρ με 51.57. Στη δεύτερη προκριματική σειρά η Σόναι Μίλερ Ουίμπο, ξανά χαλαρά, τερμάτισε σε 51.38 και πέρασε εύκολα στον τελικό.

Στον τελικό των 3000μ γυναικών η νεαρή δρομέας από την Αιθιοπία Λεμλέμ Χαϊλού με το πολύ καλό 8:41.82 κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο αφήνοντας δεύτερη την Αμερικανίδα Έλινορ Πουριέρ Σεν Πιέρ με 8:42.04. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Αιθιόπισσα 8:42.23.

Κατεβάστε την εφαρμογή