Βελιγράδι 2022: Παγκόσμιος Τεντόγλου με 8,55 μ. και χρυσό μετάλλιο στο μήκος

Για ακόμη μία φορά ο Έλληνας ολυμπιονίκης, Μίλτος Τεντόγλου, απέδειξε πως είναι ο κορυφαίος άλτης στον κόσμο κι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου με 8,55 μέτρα.

Ο Τεντόγλου είχε σχεδιάσει τον αγώνα με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι. Είχαν συμφωνήσει να «τελειώσει» η υπόθεση από το πρώτο άλμα. Σαν σωστός εκτελεστής μπήκε με αυτόν το στόχο και έκανε πάρα πολύ μεγάλο, αλλά οριακά άκυρο άλμα το οποίο ήταν πάνω από τα 8.50 μέτρα. Η ένδειξη του άκυρου σε μήκος και τριπλούν γίνεται πλέον με τη νέα τεχνολογία χωρίς παρουσία κριτή. Ο Έλληνας πρωταθλητής στην αρχή θεώρησε πως το άλμα του ήταν άκυρο, ωστόσο μετά είδε το βίντεο και διαπίστωσε πως ήταν άκυρος.

Όμως, ήταν τόσο αποφασισμένος που δεν θα άφησε κανέναν να του κλέψει αυτό το χρυσό. Στο δεύτερο άλμα πάτησε τέλεια και προσγειώθηκε στα 8,55 μέτρα. Αυτή τη φορά το άλμα ήταν έγκυρο και η αρένα σείστηκα για τον Έλληνα άλτη του μήκους που κατέγραψε αυτή τη φοβερή επίδοση. Στον ρυθμό που έδιναν τα παλαμάκια των αρκετών Ελλήνων που βρέθηκαν εδώ αλλά και όλου του κοινού, ο Τεντόγλου έκανε αυτό που έδειχνε τόσο καιρό πως μπορεί να καταφέρει.

Στην τρίτη του προσπάθεια ο Τεντόγλου έφτασε ξανά πολύ μακριά, με ένα άλμα που φάνηκε να ήταν ακόμη μεγαλύτερο από το 8.66μ όμως ήταν άκυρο. Το τέταρτο άλμα του μετρήθηκε στα 8.26μ, καθώς πάτησε λίγο πίσω, ενώ άφησε την πέμπτη του προσπάθεια κι έκλεισε τον αγώνα του με το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα της καριέρας του στα 8,51 μέτρα.

Το 8.55μ είναι, φυσικά, νέο πανελλήνιο ρεκόρ καθώς ο Τεντόγλου κατέρριψε το δικό του που ήταν 8,38 μ από τη Γλασκώβη το 2019. Παράλληλα, είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών που έχει καταγραφεί από Ευρωπαίο αθλητή στον κλειστό στίβο έχοντας μόνο μπροστά του τον Ισπανό Γιάγκο Λαμέλα με 8.56 και τον Γερμανό Σεμπάστιαν Μπάγιερ με το 8.71μ από το 2009.

Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι με αυτή την επίδοση ανέβηκε και στο Νο6 όλων των εποχών στον κόσμο έχοντας μπροστά του στη λίστα μόνο θρύλους του αγωνίσματος τους Καρλ Λιούς (8,79 μ.), Σεμπάστιαν Μπαγιέρ (8,71 μ.), Ιβάν Πεδρόσο (8,62 μ.), Μιγκέλ Πέιτ (8,59 μ.), Γιάγκο Λαμέλα (8,56 μ.).

Στο βάθρο μαζί με τον 23χρονο άλτη του μήκους θα ανέβει και ο καλός του φίλος από τη Σουηδία, Τομπίας Μόντλερ που έκανε νέο ατομικό και εθνικό ρεκόρ με 8.38μ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Μάρκις Ντέντι που είχε καλύτερο άλμα στα 8.27μ.

Κατεβάστε την εφαρμογή