38ος ΑΜΑ: Παρουσιάστηκε το συλλεκτικό μετάλλιο του Μαραθωνίου

Το μετάλλιο που θα απονεμηθεί σε όλους τους δρομείς που θα τρέξουν τόσο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας όσο και στους αγώνες των 5 και 10 χλμ παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα κατά την συνέντευξη Τύπου με την αφορμή των εγκαινίων του Κέντρου Εγγραφών και της Marathon Expo του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας.

O Δρομέας, το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, που έχει ταυτιστεί με τους συμμετέχοντες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, κοσμεί το στρογγυλό μετάλλιο στη μία του όψη. Στην άλλη όψη του – δημιουργία του σχεδιαστή βιομηχανικών προϊόντων Σπύρου Κίζη του KIZI Design Studio- απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο κάθε δρομέας.

Κεντρική ιδέα πάνω στην οποία εστίασε ο Κώστας Βαρώτσος για την εικαστική σύνθεση του μεταλλίου που θα απονεμηθεί σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν είναι ο “Θρυλικός Ημεροδρόμος του 490 π.Χ.” ο οποίος ξεψύχησε μεταφέροντας το νικητήριο μήνυμα στην Αθήνα και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη γέννηση Μαραθωνίου δρόμου.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που σχεδίασα το μετάλλιο του Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας βγαλμένος από τη ζωή. Ο Δρομέας- Ημεροδρόμος του μεταλλίου τρέχει προς το μέλλον, ενώ οι γραμμές- ραβδώσεις που διακρίνονται στο βάθος της σύνθεσης, συμβολίζουν τις φάσεις της Ιστορίας από το 490 π.Χ. έως το σήμερα και το αύριο. Ο Δρομέας – Ημεροδρόμος στέλνει μέσα από τη διαδρομή του ένα μήνυμα συνέχειας, ελπίδας και νίκης. Ένα μήνυμα ότι η επιμονή, η προσπάθεια και η αντοχή, που διακρίνουν τους Μαραθωνοδρόμους, είναι αρετές που μας οδηγούν στο μέλλον. Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ για την πρόσκληση που μου έκανε και εύχομαι καλή επιτυχία στους δρομείς”, είπε μεταξύ άλλων ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης και καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος.

Κατά την παρουσίαση του μεταλλίου η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, αφού ευχαρίστησε τον γλύπτη για την προσφορά του, του χάρισε ένα χειροτέχνημα – δημιουργία των συμμετεχόντων στο θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, το οποίο παράγει ήχους, που μοιάζουν με εκείνους των κυμάτων της θάλασσας. “Το 2019 ξεκίνησε μια συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με μεγάλους και καταξιωμένους Έλληνες Καλλιτέχνες που θα αφιερώνουν το έργο τους σε μια όψη του μεταλλίου που δίνεται σε όλους τους δρομείς, με σκοπό την πολιτιστική προβολή του Μαραθωνίου και την ανάδειξη της κληρονομιάς και του κοινωνικού ρόλου του παγκοσμίως. Η προσφορά τους είναι αφιλοκερδής, όπως επίσης και ο σχεδιασμός του στρογγυλού μεταλλίου που είναι δημιουργία του KIZI Design Studio. Φέτος το μετάλλιο φέρει την υπογραφή του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη, κυρίου Κώστα Βαρώτσου”, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Το κάθε μετάλλιο της σειράς έχει διάμετρο 7εκ., είναι κατασκευασμένο από κράμα ψευδαργύρου (zinc) και ζυγίζει~120 γραμμάρια. Στη μία όψη του αναγράφονται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη “FINISHER”. Το μετάλλιο φέτος θα διατίθεται και σε συλλέκτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ένδειξη “COLLECTOR” (αντί του “FINISHER”). Η εταιρεία Medal Time (Ολλανδία) έχει την ευθύνη της παραγωγής του μεταλλίου συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των ανάγλυφων και εγχάρακτων στοιχείων στις επιφάνειες του.

Ο Δημιουργός του Μεταλλίου για το 2021

O Kώστας Βαρώτσος είναι ένας από τους γλύπτες που άλλαξαν τη σχέση του κοινού με τη γλυπτική στον δημόσιο χώρο μέσα από τον εμβληματικό Δρομέα του. Με πρώτη ύλη του κυρίως το γυαλί ο εικαστικός που έχει σπουδάσει ζωγραφική και αρχιτεκτονική ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον θεατή και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας γλυπτικές παρεμβάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ έχει εκθέσει σε σχεδόν όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, του Σάο Πάουλο και η Documenta. Πολυβραβευμένος και καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε 45 χρόνια εικαστικής διαδρομής ο 65χρονος καλλιτέχνης με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκε την πρόταση του ΣΕΓΑΣ να σφραγίσει με την υπογραφή του το μετάλλιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας για το 2021 και να αποτυπώσει με τον δικό του τρόπο τον θρυλικό Ημεροδρόμο, τον Αθηναίο μαχητή που μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα στο άστυ και ξεψύχησε αναφωνόντας “Νενικήκαμεν”.

Κατεβάστε την εφαρμογή