Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων αλλάζει μορφή και τρόπο διεξαγωγής

Μέρος των 3ων Ευρωπαϊκών Αγώνων θα είναι όλες οι κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων (ETCH) του 2023.

Η Πολωνία είναι η χώρα που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του 2023 και η Σιλέσια η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες στίβου και θα δεχθεί αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, η οποία πλέον θα έχει νέα μορφή. Η νέα διοργάνωση θα αποτελείται από τρεις κατηγορίες των 16 ομάδων, οι οποίες θα χωριστούν με βάση την βαθμολογία τους στις διοργανώσεις του 2021, όπου έλαβαν χώρα τέσσερις κατηγορίες.

Οι 3οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα διεξαχθούν από 21 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα αγωνίσματα του στίβου, από 19-21 θα γίνουν οι Β΄και Γ΄ κατηγορία, ενώ στις 23 με 25 Ιουνίου θα λάβει χώρα η πρώτη κατηγορία με τις δυνατότερες ομάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κογκρέσου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στη Λοζάνη αποφασίστηκε ακόμη πως το πρόγραμμα των αγώνων θα περιλαμβάνει 4Χ400 μ. μικτή ομάδα Ανδρών/Γυναικών, αλλά και σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. Ανδρών και 4Χ100 μ. Γυναικών. Από το πρόγραμμα των αγώνων αφαιρείται η σκυτάλη 4Χ400 μ. Ανδρών και Γυναικών, καθώς και τα 3.000 μέτρα.

Στα οριζόντια άλματα όλοι οι αθλητές θα έχουν από τρεις προσπάθειες, στην 4η και 5η θα συνεχίζουν οι οχτώ καλύτεροι και στην έκτη οι τέσσερις με τις καλύτερες επιδόσεις. Στα κάθετα άλματα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, οι αθλητές και αθλήτριες θα έχουν το δικαίωμα τεσσάρων χαμένων προσπαθειών. Παράλληλα στα κάθετα άλματα οι 16 αθλητές και αθλήτριες θα χωρίζονται σε δυο γκρουπ. 

Η χώρα μας το 2021 ήταν όγδοη στην Α΄ κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων στην πόλη Κλουζ Ναπόκα, θέση που θεωρητικά την φέρνει στην νέα Α΄ κατηγορία του 2023. Αναλυτικές λεπτομέρειες για τη νέα μορφή των αγώνων θα γίνουν γνωστές το επόμενο διάστημα. Οι πρώτοι Ευρωπαικοί Αγώνες είχαν γίνει στο Μπακού χωρίς τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, ενώ οι 2οι το 2019 στο Μινσκ όπου ο στίβος συμμετείχε με τους αγώνες DNA.

 

Κατεβάστε την εφαρμογή