Συγκίνηση στην πρώτη ημέρα των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων στη Χίο

Οι 32οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες ξεκίνησαν σήμερα σε συγκινησιακό κλίμα, αφού έγιναν στη μνήμη του Βασίλη Σεβαστή, του ανθρώπου που σύνδεσε όσο λίγοι το όνομα του με τη συγκεκριμένη διοργάνωση και τον αθλητισμό του Αιγαίου γενικότερα.

Ο πρώην πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ έφυγε πριν από έξι μήνες από τη ζωή χτυπημένος από τον covid-19, ωστόσο η αύρα του δεν έλειπε από τη σημερινή, πρώτη ημέρα των αγώνων. Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου – Σάμου, με συνδιοργανωτές την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Χίου και τις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αφιέρωσαν τους αγώνες στον Βασίλη Σεβαστή και τίμησαν την μνήμη του. “Σας ευχαριστώ που αφιερώσατε τους αγώνες στον πατέρα μου, είμαι χαρούμενη γι΄ αυτό. Ο μπαμπάς μου αγαπούσε τον στίβο, τους αθλητές, τα σωματεία”, είπε η κόρη του Αφροδίτη Σεβαστή, που παρέλαβε από τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, τιμητική πλακέτα για την οικογένεια Σεβαστή, ως φόρος τιμής για την προσφορά του στον αθλητισμό.

“Τον Βασίλη Σεβαστή τον γνώρισα πριν από πολλά χρόνια. Συνεργαστήκαμε πολλές φορές μαζί σε διάφορες διοργανώσεις. Αναγνώρισα από την αρχή το πάθος και την αγάπη του για τον στίβο και τον αθλητισμό”, είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας, που αναφέρθηκε και στην ιστορική αξία των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων και στην ανάγκη να συνεχίσουν να την αδιάλειπτη πορεία τους, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίζει να στηρίζει τον συγκεκριμένο θεσμό.

“Εμείς όλοι οι αθλητές και παράγοντες που υπηρετούμε τις παγκόσμιες διαχρονικές αξίες του ολυμπισμού θέλουμε ένα Αιγαίο όπου οι μόνοι εξοπλισμοί θα είναι για τα στάδια και τον πολιτισμό. Ένα Αιγαίο όπου οι αγώνες και οι ανταγωνισμοί θα είναι για το ωραίο το μεγάλο και το αληθινό. Θέλουμε ένα Αιγαίο όπου τα μόνο πλοία που θα πλέουν θα είναι γεμάτα νιάτα χαρά και όνειρα σαν και αυτά που ήρθαν σήμερα εδώ στην όμορφη Χίο. Σήμερα εδώ, αυτή την πίστη μας, τη διάθεση μας, το όνειρο μας, μοιραζόμαστε όλοι μαζί χωρίς επιφυλάξεις. Και η παρουσία όλων μας εδώ είναι ίσως το καλύτερο μνημόσυνο σε έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στο στίβο και τον αθλητισμό και ονειρεύτηκε και έκανε πράξη τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες. Τιμούμε τον Βασίλη Σεβαστή για την διαχρονική του προσφορά. Καλό αγώνα σε όλες και όλους και κυρίως διασκεδάστε τους αγώνες”, ήταν τα λόγια της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, που πριν την έναρξη των αγώνων τιμήθηκε από τους τέσσερις προέδρους των ΕΑΣ του Αιγαίου. Οι Κώστας Ζήκας, Δημήτρης Κάβουρας, Δημήτρης Πάπας και Μάριος Ντουντούλας τίμησαν την πρόεδρο, για την προσφορά της στον στίβο.

“Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες είναι ένας ιστορικός θεσμός που ξεκίνησε πριν από 32 αρχικά από το Υπουργείο Αιγαίου κι έπειτα από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Πρόκειται για έναν θεσμό τομή για το Αιγαίο, μια διοργάνωση που καταφέρνει να συγκεντρώσει μαζί αθλητές, που έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να αναπτύξουν την ευγενή άμιλλα. Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες είναι μια διοργάνωση, που συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας”, είπε από την πλευρά του ο γ.γ Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Γιώργος Ρούσσος πρόεδρος της Ένωσης Καζώνης Κάλυμνος 2000 και προσωπικός φίλους του Βασίλη Σεβαστή πήρε το λόγο και ανέλαβε να μιλήσει για τον αθλητή και τον άνθρωπο Σεβαστή. Ο Ρούσσος έκανε αναδρομή της πορείας του από την εποχή που ήταν αθλητή και ξεκίνησε την πορεία του στην Κάλυμνο μέχρι και τα τελευταία χρόνια που βρισκόταν στην ηγετικές θέσεις στον ΣΕΓΑΣ.

Το παρών στην τελετή έναρξης των αγώνων έδωσαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουντζούρης, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Τριαντάφυλλος αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Στην πρώτη ημέρα των αγώνων αθλητών και αθλήτριες από 41 σωματεία έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και προσπάθησαν να χαρούν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Στους αγώνες συμμετείχαν κυρίως νεαροί αθλητές και αθλήτριες, που είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια δυνατή αγωνιστική παρουσία, λίγο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς.

Οι διοργανωτές με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των αγώνων παρέθεσαν δείπνο στους εκπροσώπους των ΕΑΣ Αιγαίου και των σωματείων που μετέχουν στη διοργάνωση. Το παρών σε αυτό έδωσαν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιώργος Γιατρουδάκης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ο Διοικητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χίου, Γιάννης Μάργαρης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Κεντέρης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Βούλα Παχατουρίδου και Κώστας Τριαντάφυλλος. 

Κατεβάστε την εφαρμογή